Alla inlägg under maj 2018

Av Nätverket Språkförsvaret - 23 maj 2018 14:52

(Denna text är hämtad från Språktidningens blogg)


Kan du hjälpa en student som läser svenska som andraspråk vid universitetet i Wien? I ett mejl till Språktidningen berättar hon att hon söker personer som kan besvara frågor om norrländska dialekter. Du behöver inte vara född eller uppvuxen i Norrland för att delta. Däremot behöver du någon gång ha bott i Norrland. Enkäten är anonym.


Här hittar du enkäten (om denna länk inte fungerar, gå till Språktidningens blogg - se ovan).


(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

Av Nätverket Språkförsvaret - 22 maj 2018 14:49

Morten Mikkelsen rapporterar i Kristeligt Dagblad:


”Af sparehensyn nedlægges undervisning i flere nordiske sprog på Københavns Universitet, ligesom samling af islandske skrifter risikerer at blive flyttet. Ifølge islandsk ambassadør vil Island på ministerniveau kritisere beslutningen, som afslutter 200 års akademisk samarbejde om en fællesnordisk sproglig arv.”


Tyvärr går det inte att länka till hela artikeln. Det citerade innehållet är ingressen.


(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

Av Nätverket Språkförsvaret - 21 maj 2018 16:54

Idag publicerade iZettle, som sysslar med betallösningar,  helsidesannonser på engelska i såväl Dagens Nyheter som Svenska Dagbladet. Inledningsvis ställs i annonsen frågorna:


”Where are we heading? Are we taking the fast lane to conformity?”


Ja, vart är iZettle på väg? Menar företaget att konformiteten (likformigheten) på något sätt utmanas genom en helsidesannons på engelska i två svenska dagstidningar, som förmodligen bara den som behärskar svenska läser. Om däremot iZettle hade låtit publicerat helsidesannonser på svenska i två engelskspråkiga dagstidningar, hade verkligen konformiteten utmanats.


Observatör

 

(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

 Hej!


Jag har reagerat över tvenne uttryck under det senaste året:  dels muntligt uttryck för tecknet @ , dels beteckningen HR-avdelning respektive HR-chef.

 

Ska det behöva vara så här? 


Under vinterhalvårets tevetittande så har jag åtminstone vid ett par tillfällen fått höra att tecknet @ uttalats at i sändningar från SVT.  (Det har bl.a varit Camilla Kvartoft i programmet ”Veckans brott”). Rekommendationerna från Språkrådet är att uttala tecknet @ med formen snabel-a.

( http://www.sprakochfolkminnen.se/sprak/sprakradgivning/frageladan.html?url=-27634753%2Fcgi-bin%2Fsrfl%2Fvisasvar.py%3Fsok%3D%2540%26svar%3D34250&sv.url=12.c17e514db30bb2a810ea ) Bör inte SVT följa råden från Språkrådet om än de även själva har personer med tal- och textvårdande uppdrag?  


Härom året blev vår personalavdelning här på Mittuniversitetet till HR-avdelning och dess chef blev HR-chef. Varför utförs denna förändring? Jag tycker mycket illa om att dessa genomskinliga och självförklarande termer som personalavdelning och personalchef är, ändrades till den anglosaxiska kortformen för human resources, som det väl handlar om. Det är inte enbart ett engelskt uttryck utan ett synnerligen kliniskt sådant. Troligen är det ett utslag av NPM [även det en engelsk förkortning] för jag har uppfattat att andra aktörer inom offentlig förvaltning har följt exemplet med s.k HR för sin personal.


Vänlig hälsning

Daniel Jacobson

Sundsvall


(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

Av tradition besöker vi gärna Lund varje Valborgsmässoafton för traditionellt Valborgsfirande med "mösspåtagning". Så även i år. Vi samlas då tillsammans med hundratals andra Valborgsfirare på Tegnérsplatsen utanför AF-borgen för att lyssna både på körsång, musik och tal till våren.


I år startade, som vanligt, arrangemanget med den "käcka" skånska studentorkestern Bleckhornen. Till deras musik dansade några drill-flickor och pojkar. I år bröts emellertid en tradition. Istället för manskören, Lunds Studentsångare, blev det i år skönsång av tjejkören "Bella Voce". Inget dåligt val. De gjorde verkligen ett riktigt gott intryck. De sjöng några klassiska svenska vårsånger, inklusive Studentsången. Dessutom har ju kören ett originellt och vackert italienskt namn.


Därefter kom talet till våren från AF-borgens balkong. Talet hålls varje år av Studentkårens ordförande, i år av en yngre manlig ordförande. Men, oj vilken katastrof! Ordföranden höll nämligen talet på engelska. Varför?


Engelska språket hör definitivt inte hemma i denna urgamla svenska vårtradition. Dessutom måste jag säga att han inte alls behärskade engelskt uttal. Han gjorde också ordvalsfel som exempelvis "weather news" istället för det normala "weather report".


Hoppas att detta fiasko inte återupprepas nästa Valborg. Vårtalet ska alltid hållas på svenska och inte på något annat språk. Punkt slut!


C-G Pernbring                                                                                                                                                         

Helsingborg                                                                                                                                                              

(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)




(Öppet brev)


Sveriges Radio

Oxenstiernsgatan 20

115 27 Stockholm

 

Varför slarvar Sveriges Radio med översättningar från engelska?


En medlem i föreningen Språkförsvaret har uppmärksammat Språkförsvarets styrelse på ett radioprogram och bett oss kontakta er med anledning av följande händelse:


”Så har det hänt igen! Att Studio Ett i P1 visar förakt för lyssnare som inte behärskar engelskan. I sändningen fredagen den 11 maj var ett inslag med intervju av Israels ambassadör i Sverige. Jag hade gärna velat förstå intervjuarens frågor och ambassadörens svar. Ämnet – spänningen mellan Iran och Israel är högintressant att få belyst.


Jag vet med säkerhet att vi är många svenskar i min generation som inte kan engelska. Sveriges Radio ger ofta intryck av att vi är en liten minoritet som de kan bortse ifrån.

 I det nämnda programinslaget upptog engelskan c:a åtta gånger så lång tid som sammanfattningen på svenska. Engelska: 5 min. 24 s., Sv.: 43 s. (Inslaget återfinns tidsmässigt 1:13:10 in i sändningen).”


Språkförsvarets styrelse är helt ense med denna kritik.  Det finns många i den äldre generationen som inte alls behärskar engelska, framför allt inte muntlig engelska. Engelska blev första främmande språk i läroverken 1939, vilket var genomfört i hela Sverige först 1946. Men bara 10 till 25 procent av elevpopulationen gick i läroverken. Försöksundervisning i engelska inleddes under 1940-talet och läsåret 1948/1949 läste några femteklasser och 22 sjätteklasser engelska. Först 1952/1953 blev engelska obligatoriskt från årskurs 5 i folkskolan. Då måste man dessutom komma ihåg att riksdagsbeslut om nioårig skolplikt togs först 1962. Fram till dess hade kommunerna förlängt skolplikten i olika takt. Det behövs uppskattningsvis fem års undervisning i ett främmande språk i skolmiljö för att elever utan större problem ska kunna förstå det främmande språket i muntlig form.


Vi anser att Sveriges Radio ska visa respekt för äldre svenskspråkiga lyssnare, som har bristfälliga – eller inga – kunskaper i engelska genom fullödiga översättningar till svenska.


Språkförsvarets styrelse


Nätverket Språkförsvaret


(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

Presentation

Omröstning

Är älvdalskan ett språk eller en dialekt?
 Älvdalskan är ett språk
 Älvdalskan är en dialekt
 Vet inte

Fråga mig

142 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
 
1
2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19
20
21 22 23
24
25 26 27
28 29 30 31
<<< Maj 2018 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Säg hellre!

Irriteras du av ett onödigt engelskt lånord och kan föreslå ett ersättningsord?  Skicka det i så fall till ersattningsordet@sprakforsvaret.se.  Om granskningsgruppen tycker att det är ett bra ord, belönas du med "Svenskan - ett språk att äga, älska och ärva" och ordet förtecknas också i avdelningen "Säg hellre!"

Blogtoplist


Ovido - Quiz & Flashcards