Direktlänk till inlägg 22 augusti 2018

Öppet brev: Vad innebär jägarexamen på engelska i praktiken?

Av Nätverket Språkförsvaret - 22 augusti 2018 20:11

Svenska Jägareförbundet

Öster Malma
611 91 NYKÖPING

 

Vad innebär jägarexamen på engelska i praktiken?


I ett inslag i P1 den 7 augusti berättades att Svenska Jägareförbundet tillsammans med Studiefrämjandet kommer att erbjuda utbildning på engelska för att icke-svensktalande personer i Sverige ska kunna få svensk jägarexamen. Några frågor inställer sig:


1. Beror detta beslut på att efterfrågan på just engelsk och inte tysk, dansk eller finsk utbildning har ökat markant den senaste tiden, så att det har uppstått ett extra söktryck på ett icke geografiskt närliggande språk?


2. Vad innebär utbildningen rent konkret? På vilka punkter kommer denna utbildning att skilja sig från den på svenska? Hur kommer kursmaterialet att utformas?


3. I det teoretiska provet ingår enligt uppgift att lära sig djur- och växtnamn på svenska. Kommer de som erbjuds utbildning på engelska bara att lära sig djur- och växtnamnen på engelska?


4. Vilka konsekvenser kan förekomsten av två olika jaktspråk i ett och samma jaktlag tänkas ha?


5. Redan idag är det enligt Svenska Jägareförbundets webbplats möjligt att få använda sig av tolk:


”Provtagare som inte behärskar svenska har möjlighet att få använda sig av tolk. Provtagare måste kontakta provledaren i god tid före provtillfället och anmäla detta önskemål. Eventuell kostnad för tolk betalas av provtagaren. Vid provtillfället skriver provtagaren teoretiskt prov enskilt tillsammans med tolk och provledare.”


Varför räcker inte denna möjlighet?


6. Planerar Svenska Jägareförbundet att också erbjuda utbildning för jägarexamen för personer som talar något av de nationella minoritetsspråken och/eller de största invandrarspråken i Sverige?


Vi hoppas att ni vill besvara våra frågor så fort som möjligt.


Med vänlig hälsning,

Språkförsvarets styrelse


(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

 
 
Ingen bild

Svenska Jägareförbundet

23 augusti 2018 21:07

Svar från Svenska Jägareförbundet

Svar på öppet brev till Språkförsvaret

Den ideella organisationen Språkförsvaret hyser en oro för att en engelsk Jägarskola skulle bidra till att urholka det svenska språket. Svenska Jägareförbundet vill genom detta svar förklara och svara på frågorna som Språkförsvaret ställde.

Orsaken till att Svenska Jägareförbundet och Studiefrämjandet nu skapar en Jägarskola på engelska har varit att det funnits en stor efterfrågan. Det har däremot inte funnits en liknande efterfrågan för andra språk.
Den engelska versionen av Jägarskolan kan däremot möjlighet vara en samlingsvariant för de personer som inte klarar av att genomföra utbildningen på svenska.
Utbildningen kommer inte skilja sig något nämnvärt från den svenska, faktum är istället att allt kursmaterial – vilket också innefattar Svenska Jägareförbundets kursbok – kommer vara på svenska, med undantag för ett antal övergripande avsnitt och sammanfattningar, som har till syfte att i en vidare mening förklara olika saker. Detta innebär att alla jakttermer, växt- och djurnamn kommer att vara på svenska och engelska.
Den engelska Jägarskolan kommer på detta sätt inte bara underlätta för de som inte kan det svenska språket att komma in i jakten, den kommer också bidra till ett ökat lärande av svenska språket.
Provet som genomförs för att avlägga Jägarexamen innehåller 70 frågor med fyra olika svarsalternativ (med snarlika formuleringar). För att den svarande ska ha lika goda möjligheter som alla andra kan man få använda tolk under provtillfället.
Den engelska Jägarskolan handlar alltså om att skapa goda inlärningsförhållande och ge en introduktion till den svenska jakten så att deltagaren har goda förutsättningar att klara av Jägarexamensprovet.

Magnus Rydholm
Kommunikationschef

 
Ingen bild

Olle

26 augusti 2018 20:56

Tack för snabbt svar. Hoppas bara inte att kraven på engelska blir starkare och starkare, utan att svensk jägarexamen får förbli - svensk, i svensk natur och med svenska termer.
Det lömska med engelskan är att den tar över i ett sällskap så fort som bara en enda inte förstår svenska - och dödar därmed samtal för dem som inte hänger med på det stora språket.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Nätverket Språkförsvaret - Lördag 20 april 13:00


Marcus Larsson påpekar på Twitter:   Ser allt fler tecken på att IES har problem. Får till exempel allt oftare upp ”vi har platser kvar”-reklam på FB när jag åker runt i landet.     (Denna nätdagbok är knuten till nätverket Spr...

Av Nätverket Språkförsvaret - Lördag 20 april 10:30


      (Dennna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret) ...

Av Nätverket Språkförsvaret - Fredag 19 april 13:00

Språket, ett verktyg som skiljer människan från alla andra arter, avslöjar ofta omedvetet en del av skribentens inre tankevärld, även om denne nog vid en granskning i efterhand skulle avvisa vissa slutsatser. När personer, saker eller egenskaper inom...

Av Nätverket Språkförsvaret - Torsdag 18 april 13:56


    Viggo Kann (till vänster) och Olle Bälter (till höger) mottog Språkförsvarets hederspris på årsmötet och höll också båda ett tacktal. Motiveringen till hederspriset löd som följer:   Olle Bälter/Viggo Kann/Chantal Mutimukwe/Hans Malmstr...

Av Nätverket Språkförsvaret - Onsdag 17 april 14:00

På senare tid har det åter blossat upp en debatt om engelskans expansion på svenskans bekostnad inom högskolan. Se bara på debattartiklar som Eva Forslunds/Magnus Henreksons artikel ”Varning: Forskare väljer bort svenska” i Svenska Dagbla...

Presentation

Omröstning

Är älvdalskan ett språk eller en dialekt?
 Älvdalskan är ett språk
 Älvdalskan är en dialekt
 Vet inte

Fråga mig

142 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
<<< Augusti 2018 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Säg hellre!

Irriteras du av ett onödigt engelskt lånord och kan föreslå ett ersättningsord?  Skicka det i så fall till ersattningsordet@sprakforsvaret.se.  Om granskningsgruppen tycker att det är ett bra ord, belönas du med "Svenskan - ett språk att äga, älska och ärva" och ordet förtecknas också i avdelningen "Säg hellre!"

Blogtoplist


Ovido - Quiz & Flashcards