Alla inlägg under augusti 2018

Av Nätverket Språkförsvaret - 1 augusti 2018 08:00

(Rubriken är hämtad från det textutdrag som omnämns nedan)


Birgit Häggkvist har utkommit med boken ”Välkomna och please come in”, som är en vidräkning med engelskans frammarsch i Sverige. Svenska Dagbladet publicerade den 6 juni ett utdrag ur denna bok. Igår recenserades boken av Kristoffer Leandoer i Svenska Dagbladet. Han skriver bland annat:


”Engelska språket är den alla vill hänga med på skolgården, klassens stjärna. Om man får tro Häggkvist, är engelskan framför allt ett språk för det inautentiska. Där vi inte längre bottnar språkligt för men gärna vill hålla till. Vi säger white trash dels för att vi tycker det har en air (en aura, en fläkt, en vibe) av "True Detective" och "Den sista färden", dels för att vi då slipper säga patrask, drägg eller slödder – engelskan både mildrar och skärper utsagan, men flyttar den framför allt lite längre från vår egen person och erfarenhet – men vi har inte gehör för uttryckets underton av rasism (det underförstår att trash normala hudfärg inte är white).”


(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

Presentation

Omröstning

Är älvdalskan ett språk eller en dialekt?
 Älvdalskan är ett språk
 Älvdalskan är en dialekt
 Vet inte

Fråga mig

142 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
<<< Augusti 2018 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Säg hellre!

Irriteras du av ett onödigt engelskt lånord och kan föreslå ett ersättningsord?  Skicka det i så fall till ersattningsordet@sprakforsvaret.se.  Om granskningsgruppen tycker att det är ett bra ord, belönas du med "Svenskan - ett språk att äga, älska och ärva" och ordet förtecknas också i avdelningen "Säg hellre!"

Blogtoplist


Skapa flashcards