Direktlänk till inlägg 23 oktober 2019

Öppet brev: Borde inte Stockholms namnberedning följa Språkrådets svenska skrivregler?

Av Nätverket Språkförsvaret - 23 oktober 2019 08:00

Stadsbyggnadsnämndens namnberedning                                  22/10 2019

Stadsbyggnadskontoret

Box 8314
104 20 Stockholm

 

Stockholms kommunfullmäktige

105 35 Stockholm

 

Borde inte Stockholms namnberedning följa Språkrådets svenska skrivregler?

 

 Språkförsvaret har uppmärksammats på att Stockholms namnberedning inte tillämpar Språkrådets svenska skrivregler för stavning av gatunamn, närmare bestämt att liten inledningsbokstav ska användas på ord som "gata", "väg" och "backe".


Frågan kom upp när en adress till ett mötesrum på Malvinas väg skulle anges på en webbsida tillhörande Kungliga Tekniska högskolan (KTH). Ansvarig kommunikatör på KTH skickade då en fråga till namnberedningen om stavningen, om det skulle vara Malvinas Väg (som gatuskylten säger) eller Malvinas väg (som skrivreglerna säger).I sitt svar till KTH vidhöll namnberedningen skrivsättet med ”Malvinas Väg” och hänvisade till en skrivelse från 1932. Men borde inte Språkrådets svenska skrivregler gälla?


I Myndigheternas skrivregler avsnitt 5.2.1 står "Statlig och kommunalverksamhet ska enligt kulturminneslagen (1988:950) följa s.k god ortnamnssed. Det innebär t.ex att gatunamn och andra lokala ortnamn ska följa vedertagna stavningsregler och skrivregler."  Det tycks alltså som om Stockholms namnberedning inte följer kulturminneslagen. Se även Ortnamnsrådets ”Ortnamn och namnvård” – avsnitt 10.2.2 behandlar flerordiga namn.


Vi anser att Stockholms stad och Stockholms namnberedning borde följa Språkrådets svenska skrivregler. Skrivsättet påminner alltför mycket om nutida anglosaxiskt skrivsätt.


Språkförsvarets styrelse


(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

 
 
Ingen bild

Bengt L

23 oktober 2019 21:56

Tack för det välmotiverade ingripandet från Språkförsvarets sida!

Jag skulle önska att någon ville påtala det tråkiga bruket att på skyltar tillgripa förkortningar av gatunamn: Storg., N. Bang., Skolgr., Värtav., Linnépl., Kungsportsav. etc. Häromdagen tyckte jag mig uppfatta en förkortn. esp. av esplanaden (på en skylt i Hudiksvall). Varför sådana förkortningar som gör namn svårbegripliga för den som inte till fullo behärskar svenska? Jag blir glad när jag ser tydliga skyltar med fullständiga namn, t.o.m avstavade namn (på två rader) om namnet är långt. Dessutom bör man undvika siffror i själva namnet som gör det svåruttalat för den som inte kan språket; det gäller både romerska och arabiska siffror, som förekommer i kunganamn resp. datum för berömda händelser (Karl XII:s torg; 14 juligatan - det senare kanske inget vanligt sätt att namnge gator i Sverige, men det skulle kunna dyka upp).


 
Ingen bild

Susanne G.

23 oktober 2019 21:59

Hej,
bäst vore det väl en enhetlig stavning för alla gatunamnen i hela Sverige. Versal eller gemen – vilket kräver mindre kostsam förändring/rättelse av t ex gatuskyltarna?

Spontant tycker jag att Nybergs väg känns bättre än Nybergs Väg.

 
Ingen bild

Jesper H.

23 oktober 2019 22:03

Hej!

Jag vet inte om det är rätt väg att gå, men jag har reagerat på samma sak i Göteborg och skulle uppskatta en motsvarande skrivelse.

Jag hoppas också att ni kan agera i frågan kring det irriterande bruket av "public service" som till och med Kulturdepartementet svänger sig med.


 
Ingen bild

inga johansson

24 oktober 2019 21:22

"tyckte jag mig uppfatta en förkortn. esp. av esplanaden "

eller kanske esperanto, som trumpeten i Usono twittrar

 
Ingen bild

Kristian Rosengren

25 oktober 2019 11:45

Hej,

Vi fick idag er skrivelse ”Borde inte Stockholms namnberedning följa Språkrådets svenska skrivregler?” per post. Jag noterar att namnberedningens ordförande Staffan Nyström har besvarat den via e-post den 23 oktober. Namnberedningen planerar att ta upp frågan för diskussion vid ett kommande sammanträde och återkommer därefter med ytterligare besked.

Med vänlig hälsning,
Kristian Rosengren
Lantmätare
Stadsbyggnadskontoret, stadsmätningsavdelningen

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Nätverket Språkförsvaret - Fredag 12 juli 08:54

  I en ledare i Expressen tar Ann-Charlotte Marteus upp ett fenomen som jag själv noterat: att företeelser som inte är några nyheter framställs som något nytt och märkvärdigt med engelska (läs amerikanska) termer. Som t ex ”savoring”. S...

Av Nätverket Språkförsvaret - Torsdag 11 juli 13:00

Vet du att en svensk läsare förstår 75 procent av orden i en norsk text? I juli lyfter vi norska och norsk litteratur under rubriken "Månadens språk" och tipsar om allt från Nobelpristagare till stickböcker. Många av dem finns även översatta till sve...

Av Nätverket Språkförsvaret - Onsdag 10 juli 16:02

Aftonbladet berättar:   ”Göteborgs ska bygga ett nytt stationshus värt 870 miljoner kronor. Det nya bygget ska också få ett nytt namn: Göteborg Grand Central. – Det är ju klart att rent Göteborgsmässigt så hade man ju kunnat komma p...

Av Nätverket Språkförsvaret - Tisdag 9 juli 13:00

"Sverige är unikt i ett ödesmättat avseende: Vi talar svenska.   Våra lagar är skrivna på svenska. Vår historia är skriven på svenska. Vi sjunger sånger, läser dikter och använder ordlekar som bara funkar hos oss. Att hålla den kulturen vid liv ä...

Av Nätverket Språkförsvaret - Måndag 8 juli 13:00

Micheál: "Jag är irländare och finner det obegripligt att ett land verkar vilja överge sitt språk frivilligt.   Det kämpas hårt för att iriska ska överleva men ingen tror att det blir hela landets vardagsspråk igen. Skillnaden är att vårt språk u...

Presentation

Omröstning

Är älvdalskan ett språk eller en dialekt?
 Älvdalskan är ett språk
 Älvdalskan är en dialekt
 Vet inte

Fråga mig

142 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11
12
13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31
<<< Oktober 2019 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Säg hellre!

Irriteras du av ett onödigt engelskt lånord och kan föreslå ett ersättningsord?  Skicka det i så fall till ersattningsordet@sprakforsvaret.se.  Om granskningsgruppen tycker att det är ett bra ord, belönas du med "Svenskan - ett språk att äga, älska och ärva" och ordet förtecknas också i avdelningen "Säg hellre!"

Blogtoplist


Ovido - Quiz & Flashcards