Direktlänk till inlägg 17 juli 2020

Victoriakonserten 2020 gick i engelskans tecken

Av Nätverket Språkförsvaret - Fredag 17 juli 08:00

Tisdagen den 14 juli 2020 fyllde kronprinsessan Victoria 43 år. Det officiella firandet med tv-inspelning skedde i det lilla formatet i Borgholms slottsruin på Öland på grund av coronaskuggan. Programledare var Yvette Hermundstad. Artisterna som underhöll var: Linnea Henriksson, The Mamas, Petra Marklund, Linnea Olsson, Ann-Sofie von Otter, Sigrid och Oscar Stembridge. Publiken bestod av: kronprinsessan Victoria, prins Daniel, prinsessan Estelle, prins Carl Philip, prinsessan Sofia, årets mottagare av Victoriapriset, stavhopparen Armand Duplantis, hans mamma Helena och syster Johanna.


Se Victoriakonserten här!


Armand Duplantis, som är född i Lafayette i Louisiana i USA och vars pappa är amerikan och mamma svenska, fick välja mellan att göra intervjun på svenska eller engelska. Han valde att göra den på engelska. Helena Duplantis hävdar att hennes son talar svenska men att han har avskräckts från att göra det, eftersom det har varit elaka kommentarer på grund av att han inte talar flytande svenska. Alla som försöker tala svenska ska naturligtvis uppmuntras och stöttas i detta och inte hånas.


Jag kan tycka att det hade varit bra om Armand Duplantis mamma hade översatt det sonen sade till svenska, eftersom det var en direktsändning. Om man tittar på programmet i efterhand på SVT Play har ännu inte någon textning på svenska av intervjun tillkommit.


Jag roade mig med att räkna hur många av sångerna som var på svenska och hur många som var på engelska. Fördelningen blev följande: fem sånger sjöngs på svenska medan elva sånger sjöngs på engelska. Detta tycker jag är anmärkningsvärt. En stilla undran: Har SVT något med denna språkliga fördelning att göra?


Victoriakonserten avslutades med Stevie Wonders ”Happy Birtday”. Varför sjungs en födelsedagssång för Sveriges kronprinsessa på engelska och inte på svenska som är Sveriges officiella språk? Här är två förslag på födelsedagssånger som hade kunnat avsluta Victoriakonserten:


Harry Brandelius: Med enkel tulipan


Frida m.fl.: Ja Må Hon Leva


Christina Johansson

 

(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)


 
 
Ingen bild

Per-Owe Albinsson

Fredag 17 juli 10:55

Jag är helt övertygad om att Duplantis bara drar till med ett svepskäl för att slippa anstränga sig lite.

Har mycket svårt att tro på
att han skulle ha blivit "hånad".
Svensken i gemen är tolerant och konflikträdd.

Så till den milda grad att jag har hört invandrare kunnat tala usel svenska i åratal utan att ha "hånats". Att Duplantis dessutom är en kändis gör dessutom garanterat såväl tolerans och konflikträdd än större...

Själv kommenterar jag alltid felsägningar på ett vänligt men bestämt sätt och har varken blivit utskälld eller 'fått på käften" hittills.

Alltså fortsätter jag!

 
Ingen bild

cqa

Fredag 17 juli 20:31

Elva låtar på engelska och bara fem på svenska. Tråkigt.Undrar om kronprinsessan själv har önskat sig dessa låtar.

 
Ingen bild

Christina Johansson

Lördag 18 juli 21:00

Bra fråga, cqa!

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Nätverket Språkförsvaret - Onsdag 30 sept 08:00

Europarådets expertkommitté har nyligen i en rapport förklarat:   ”Dessutom har det älvdalska samhällets och dess talares ansträngningar resulterat i flera finansieringsansökningar till myndigheter och som en konsekvens hjälpt älvdalskan at...

Av Nätverket Språkförsvaret - Tisdag 29 sept 15:00

(Texten är hämtad från webbplatsen Kahlo)   2021 åker komikern David Sundin ut på Sverigeturné med sin första stora egna standup-föreställning – Nya svenska ord. David är en av Sveriges just nu mest älskade tv-personligheter och med Nya sv...

Av Nätverket Språkförsvaret - Tisdag 29 sept 11:49

Programmet ”Språket” sände igår ett inslag om medicinsk svenska. Från presentationen:   ”På sjukhus trängs språken – medicinsk terminologi och svenskt latin blandas med ett allmänspråk som patienter ska kunna förstå. Språk...

Av Nätverket Språkförsvaret - Måndag 28 sept 12:00

(Texten är hämtad från Språknytt nr 3/2020)   Den nye språkloven, hovedtemaet på Språkdagen 2020, er nå til behandling i Stortinget. Her er hovedpunktene.   Hovedmålet for språkpolitikken er å sikre at norsk språk brukes og fungerer godt på a...

Av Nätverket Språkförsvaret - Måndag 28 sept 08:00

  (Denna nätdag är knuten till nätverket Språkförsvaret) ...

Presentation

Omröstning

Vad anser du om att Sverige tillåter fullt skattefinansierade skolor att använda engelska som första undervisningsspråk i upp till 50 % av tiden i grundskolan och upp till 90 % i gymnasiet? Den senare elevkategorin läser endast svenskämnet på svenska.
 Helt rätt
 Bra
 Undervisning ska kunna ges på engelska men inte i så hög utsträckning som för närvarande
 Dåligt. Det huvudsakliga undervisningsspråket i svensk skola ska vara svenska
 Om en skola använder engelska som första undervisningsspråk, ska denna inte skattefinansieras
 Vet inte

Fråga mig

128 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
    1 2 3 4 5
6 7 8 9
10
11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
<<< Juli 2020 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Språkförsvaret med Blogkeen
Följ Språkförsvaret med Bloglovin'

Säg hellre!

Irriteras du av ett onödigt engelskt lånord och kan föreslå ett ersättningsord?  Skicka det i så fall till ersattningsordet@sprakforsvaret.se.  Om granskningsgruppen tycker att det är ett bra ord, belönas du med "Svenskan - ett språk att äga, älska och ärva" och ordet förtecknas också i avdelningen "Säg hellre!"

Blogtoplist


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se