Direktlänk till inlägg 6 augusti 2020

Brev till Citymail angående deras språkpolitik

Av Nätverket Språkförsvaret - Torsdag 6 aug 14:09

Hej Patrik!


Jag har under snart fem års tid arbetat i omedelbar närhet till ett av era stockholmskontor. Under denna tid har jag förundrats över att brevbärarna kommunicerar med varandra på engelska, och inte på svenska som ju vore det naturliga, innan sina postrundor.


Då jag i våras kontaktade en person på City Mail angående detta (Jag vill minnas att det var personalavdelnings/HR-chefen) fick jag till svar att kravet på att kunna svenska har tagits bort på City Mail men att man räknar med att personerna lär sig svenska på arbetsplatsen. Detta är även bra för integrationen fick jag höra.


Jag svarade att det är ett fullständigt bakvänt resonemang och att man naturligtvis ska kunna svenska redan innan man går ut på den svenska arbetsmarknaden. Annars finns stor risk för att incitamentet att faktisk lära sig svenska sjunker. Så här efter snart fem år vill jag påstå att jag har fog för mina misstankar då jag aldrig har hört brevbärarna tala svenska med varandra. Inte en enda gång! För övrigt inget annat språk heller, utan bara engelska.


Mot bakgrund av ovanstående så vore jag tacksam för snabbt svar på följande två frågor:


1. Hur tycker Du att ni lyckas med att integrera utländska anställda inom City Mail, med avseende på kunskaper i det svenska språket?


2. Har ni på City Mail kännedom om samt har tagit några intryck av den svenska språklagen från 2009 som klart och tydligt anger att svenska är officiellt huvudspråk i Sverige, samhällets gemensamma språk och att det svenska språket ska kunna användas inom alla samhällsområden? Engelska språket har å sin sida ingen som helst officiell ställning i Sverige. Officiella minoritetsspråk är dock finska, tornedalsfinska/meänkieli, samiska, jiddisch och romani chib. Även det svenska teckenspråket har en liknande ställning.


Personligen är jag alltså osäker på om jag ens kan snacka med brevbäraren på svenska. Det känns uppriktigt sagt inte som något överkrav - tvärtom högst rimligt!


Med vänliga hälsningar


Per-Owe Albinsson,

medlem i Språkförsvaret

www.språkförsvaret.se


Anmärkning: Patrik Allinger är kommunikationsansvarig på Citymail


(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

 
 
Ingen bild

Christina Johansson

Fredag 7 aug 11:11

Självklart ska man kunna svenska innan man går ut på den svenska arbetsmarknaden! Vi som bor i Sverige ska kunna kommunicera med varandra på svenska, det officiella språket i Sverige.

Äldreboenden och hemtjänsten är två andra områden där de anställda har mycket bristfällig svenska. De som delar ut reklam där jag bor kan inte heller svenska. Jag har stött på butiksanställda som inte kan ett ord svenska. I början av det här året beskrev jag i nätdagboken ett restaurangbesök i Gamla stan i Stockholm där de anställda inte begrep svenska utan kommunicerade med restaurangbesökarna på knagglig engelska.

”Besök på den icke svenskspråkiga restaurangen Michelangelo i Gamla stan år 2020”:
http://sprakforsvaret.bloggagratis.se/2020/01/06/11647950-besok-pa-den-icke-svensksprakiga-restaurangen-michelangelo-i-gamla-stan-ar-2020/

https://www.ivo.se/tillsyn/ivos-tillsyn-av-aldreomsorgen-under-covid-pandemin/

Språklagen måste vässas. De som arbetar i Sverige ska behärska svenska, oavsett om de är anställda inom privat sektor, kommuner, landsting eller staten. Det ligger i allas intresse.

 
Ingen bild

Britt-Louise

Fredag 7 aug 12:34

Fundering kring City Mail,
om nu City Mail säger sig värna om integrationen i Sverige så borde de ju ha svenskundervisning som en obligatorisk gratis internutbildning för sina anställda.

Det verkar som om de tror och räknar med att de anställda självmant ska lära sig svenska. Varför skulle de anställda vilja göra det när det går lika bra att klara sig med engelska. City Mail har säkerligen av flera anledningar ingen önskan om att utbilda sin personal i svenska språket men frågan om de har någon svenskundervisning och om inte, hur de skulle ställa sig till något sådant borde väl kunna ställas till dem. Om inte annat för att utöva påtryckningar och uppmärksamma dem på bristerna.

Mvh

 
Ingen bild

Hillo Nordström

Fredag 7 aug 12:51

Varför är vi så mesiga i det här landet? I vilka andra länder släpper man ut människor på arbetsmarknaden utan att de "kan" landets språk? Och kronan på verket - man ger svenskt medborgarskap till folk som behöver tolkhjälp för att göra sig förstådda. Fullkomligt absurt!

 
Ingen bild

Patrik Allinger

Fredag 7 aug 13:15

Hej Per-Owe

Jag delar inte Svenska språkförsvaret uppfattning om att svenska språket behöver försvaras. Jag ser inte att er organisation eller likande organisationer behövs. Det svenska språket kommer vara kvar oavsett vilket språk våra medarbetare pratar. Eller vilket språk människor från andra länder väljer att prata när de kommer hit. De lär sig en svenska som räcker för dem och sedan kommer kommande generationer lära sig en ännu bättre svenska. Svenskan kommer överleva långt efter vi båda är borta. Jag är inte det minsta oroliga. Jag gläds åt det mångkulturella land Sverige är och hur kulturen och språket berikas av alla människor som kommer hit.

Språket utvecklas och berikas av andra språk. Så har det alltid varit. Vi har alltid påverkats av andra språk och av invandrare som kommer till Sverige. Svenska språket kommer vara kvar och det är inte hotat. Det svenska språket kommer klara sig utmärkt. Det står sig starkt.

Jag undanber en fortsatt diskussion kring våra medarbetares språk. Vi är helt trygga i vårt svenska språk och att vi tillåter våra medarbetare att prata engelska med varandra där kommunikationen och förståelsen underlättas mellan medarbetare. Du kan alltid vända dig till oss eller våra enheter och prata svenska med oss. Vårt huvudspråk inom företaget är svenska.

Dina frågor ska ju besvaras också.
1. Ja, vi är otroligt duktiga på att bidra till att människor integreras in i det svenska samhället. Det viktigaste för detta är att få ett jobb. Det är inte vår uppgift att lära dem svenska. Det står inget i lagen om att företag ska lära ut svenska.
2. Svenska är vårt huvudspråk och du kan alltid vända dig till oss på svenska. Men vi förbjuder inte att det pratas andra språk än svenska där det underlättar kommunikationen. Lagen säger inget om att andra språk är förbjudna att prata i samhället eller i arbetslivet.

Vänligen
Patrik Allinger
CityMail Sweden AB


 
Ingen bild

Per-Owe Albinsson

Fredag 7 aug 13:24

Hej igen Patrik!

Tack för snabbt svar:

Jag har dock mycket svårt och tro att Ni vid City Mail inte kan få tag i svensktalande personal. Kan det rent av vara så att det är billigare att anställa icke-svensktalande, eftersom de troligen ej känner till rimliga lönenivåer m m lika väl som personer som är födda i och/eller har bott länge i Sverige!? När allt kommer omkring så är ni ju inga filantroper utan ett vinstdrivande företag.

På vad sätt är det diskriminerande att kräva svenskkunskaper av nya medarbetare? Eftersom de flesta människor från andra länder vet att svenskar är relativt slängda i engelska så finns risken att dagen då den nyanlända/e medarbetaren går över till svenska kanske aldrig kommer. Det är så jag starkt misstänker att det förhåller sig vid aktuellt postkontor.

Brevbärare är ett yrke där man kan förvänta sig kundkontakter och då känns det minst sagt fel då ett helt arbetslag på aktiv arbetstid (raster är något annat) på upp till tio personer står och talar engelska på lastkajen.

Du nämner att du anser att jag ska prova att gå fram och tala svenska med brevbärarna. Det faktum att de inte talar svenska sinsemellan gör att det tar emot då man vet att de föredrar ett annat språk. Det känns som att man på nåder får be om att tala sitt eget språk - sitt eget land!

Om jag som är relativt ung känner mej exkluderad och att det tar emot, hur ska då inte äldre svenskar och invandrare som inte behärskar engelska känna sig?

Jag kan i sammanhanget berätta att jag känner ett antal personer, såväl medlemmar i Språkförsvaret som andra, som har blivit blängda på och ropade glåpord efter då de har uthärdat i att få tala svenska - i Sverige! Oftast i restaurang-sammanhang men även i andra situationer. Hur fel och bakvänt är inte detta pä en skala? Det liknar nästan det spott och spe som finlandssvenskar inte helt sällan tvingas uthärda i Finland.

Jag vet inte vilka referenser Du har vad gäller språkinlärning men tycker inte Du att det är ett minst sagt klent resultat och ett underbetyg för City Mail med en arbetsplats där personalen inte har yppat ett ord på svenska sinsemellan under fem års tid? Jag passerar den flera gånger i veckan.

Hur var det nu förresten: Hade Ni någon kännedom om den svenska språklagen vid City Mail? Oavsett så vore det intressant att få veta ifall Du, mot bakgrund av vad jag skrev i mitt förra e-brev, anser att City Mails verksamhet sker i enlighet med språklagens intentioner?

Vi tjänar väl alla på att kunna kommunicera på ett gemensamt språk i detta fantastiska land (för att citera dig) och då rimligtvis på majoritetsspråket i "Svedala" sedan urminnes tider - svenska!?

Med vänliga hälsningar

PS! Varför inte "Centrumpost"? DS!

 
Ingen bild

inga johansson

Fredag 7 aug 17:17

Vilka andra språk talas på rasterna hos City Mail?
Jag tror inte syrier och afghaner talar engelska.

 
Ingen bild

Christina Johansson

Fredag 7 aug 21:21

Hur ska de anställda på CityMail kunna lära sig svenska bara genom att läsa namn och adresser? För övrigt händer det titt som tätt att jag får post som ska till helt andra personer som varken bor på samma gata som jag eller har samma för- eller efternamn som jag. Födelsedagskort och presenter som jag har skickat till vänner och släktingar har aldrig kommit fram. Detta är en ny företeelse. För övrigt är CityMail ett lika löjligt engelskinspirerat namn som Swedbank. Ett bättre namn hade varit Storstadspost.

 
Ingen bild

Webbansvarig

Söndag 9 aug 12:30

Hela brevväxlingen mellan Per-Owe Albinsson och Patrik Allinger finns utlagd på webbplatsen: http://www.språkförsvaret.se/sf/index.php?id=1443

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Nätverket Språkförsvaret - Tisdag 29 sept 15:00

(Texten är hämtad från webbplatsen Kahlo)   2021 åker komikern David Sundin ut på Sverigeturné med sin första stora egna standup-föreställning – Nya svenska ord. David är en av Sveriges just nu mest älskade tv-personligheter och med Nya sv...

Av Nätverket Språkförsvaret - Tisdag 29 sept 11:49

Programmet ”Språket” sände igår ett inslag om medicinsk svenska. Från presentationen:   ”På sjukhus trängs språken – medicinsk terminologi och svenskt latin blandas med ett allmänspråk som patienter ska kunna förstå. Språk...

Av Nätverket Språkförsvaret - Måndag 28 sept 12:00

(Texten är hämtad från Språknytt nr 3/2020)   Den nye språkloven, hovedtemaet på Språkdagen 2020, er nå til behandling i Stortinget. Her er hovedpunktene.   Hovedmålet for språkpolitikken er å sikre at norsk språk brukes og fungerer godt på a...

Av Nätverket Språkförsvaret - Måndag 28 sept 08:00

  (Denna nätdag är knuten till nätverket Språkförsvaret) ...

Av Nätverket Språkförsvaret - Söndag 27 sept 12:05

Alla som eventuellt har hyst någon farhåga för den svenska skolan kan andas ut!   Teach for Sweden är med oss! Eller om det ska skrivas "Teach For Sweden" som det står inne i texten?   Dessutom meddelar regeringen att "de" "kommer" satsa ytt...

Presentation

Omröstning

Vad anser du om att Sverige tillåter fullt skattefinansierade skolor att använda engelska som första undervisningsspråk i upp till 50 % av tiden i grundskolan och upp till 90 % i gymnasiet? Den senare elevkategorin läser endast svenskämnet på svenska.
 Helt rätt
 Bra
 Undervisning ska kunna ges på engelska men inte i så hög utsträckning som för närvarande
 Dåligt. Det huvudsakliga undervisningsspråket i svensk skola ska vara svenska
 Om en skola använder engelska som första undervisningsspråk, ska denna inte skattefinansieras
 Vet inte

Fråga mig

128 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31
<<< Augusti 2020 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Språkförsvaret med Blogkeen
Följ Språkförsvaret med Bloglovin'

Säg hellre!

Irriteras du av ett onödigt engelskt lånord och kan föreslå ett ersättningsord?  Skicka det i så fall till ersattningsordet@sprakforsvaret.se.  Om granskningsgruppen tycker att det är ett bra ord, belönas du med "Svenskan - ett språk att äga, älska och ärva" och ordet förtecknas också i avdelningen "Säg hellre!"

Blogtoplist


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se