Direktlänk till inlägg 3 september 2020

Skriver unga sämre idag än tidigare?

Av Nätverket Språkförsvaret - 3 september 2020 20:31

Den frågan ställer Maria Bylin i Språkrådsbloggen idag. Hon skriver inledningsvis:


”I Utbildningsradions program Skrivglappet ställs frågan: Har förmågan att skriva försämrats bland unga? Och nära till hands i frågan om ungas skrivförmåga har försämrats eller ej, ligger frågan om huruvida skolans svenskundervisning har försämrats eller ej. Att svenskundervisningen har förändrats för att följa med sin tid vet vi, men blev det bättre eller sämre?”


Läs vidare här!


(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

 
 
Ingen bild

Annika

3 september 2020 21:55

Jag har en annan fråga: Vet Språkrådet vad vanliga svenska ord betyder? Ytterligare en fråga är om de känner till att allt är lag som beslutats och finns beskrivet i svensk författningssamling, i myndigheters föreskrifter och i kommuners olika regelverk som ordningsföreskrifter. Det som finns skrivet av Språkrådet på https://www.isof.se/om-oss/vara-bloggar/sprakradsbloggen/inlagg-sprakrad/2020-04-03-ord-i-coronans-spar-rekommendation.html gör att jag undrar. Denna bloggpost innehåller rena sakfel och allmänt struntprat.

Inte sällan finns allmänna råd i myndigheters föreskrifter som förslag på hur man kan göra för att veta att man lever upp till en regel men det är tillåtet att lösa regelefterlevnaden på andra sätt. Efter att läst den bloggpost som finns på ovan angivna länk har jag slutat att läsa vad Språkrådet säger. Statsepidemiologen tycks inte heller ha klart för sig att ord inte byter betydelse beroende på var de står skrivna. Ordet ”bör” betyder alltid en icke bindande uppmaning.

Så vad Språkrådet säger om huruvida ungas förmåga att skriva har blivit sämre genom åren är inte så mycket att bry sig om. Mer än en gång har jag sänt en tacksamhetens tanke till min lärare Lagborg som jag hade när jag gick i folkskolan. Det som denne lärare bibringade oss elever på 1950-talet om svensk grammatik och om hur man skriver har för mig varit en stabil grund att utveckla förmågan att skriva och förmågan att lära mig främmande språk genom livet. Tyvärr är det länge sedan krav på sådana kunskaper har funnits med i svenska läroplaner.

Visst ändras alla språk över tid men insikten att det är av vikt att kunna skriva och säga det man menar och inte råka ut för att tvingas mena det som man råkade skriva eller säga.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Nätverket Språkförsvaret - Torsdag 25 april 14:33

I radions "Förmiddag med" diskuterades idag denna fråga. Flera intressanta synpunkter, bland annat medverkade Olle Josephson, känd professor i nordiska språk. Programmet kan lyssnas på här.   Susanne L-A   (Denna nätdagbok är knuten till nätv...

Av Nätverket Språkförsvaret - Onsdag 24 april 12:47


Vad hände? Svar: Verkligheten kom ifatt!     (Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret) ...

Av Nätverket Språkförsvaret - Onsdag 24 april 12:41


    Enkelt, överskådligt och på svenska!   Uppmärksam   (Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret) ...

Av Nätverket Språkförsvaret - Onsdag 24 april 12:00


Björn Dahlman återger denna rapport om Internationella Engelska skolan på Twitter:     (Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)   ...

Av Nätverket Språkförsvaret - Tisdag 23 april 21:17


    Dock inte mer än att rektorn i Landskrona sägs ha ägnat sig både åt kollektiv bestraffning i den högre skolan samt har förnedrat eleverna med urmodiga toalettbesöksregler. Vad gör man inte för att leka engelsk privatskola och låtsas ha läget...

Presentation

Omröstning

Är älvdalskan ett språk eller en dialekt?
 Älvdalskan är ett språk
 Älvdalskan är en dialekt
 Vet inte

Fråga mig

142 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21
22
23 24 25 26 27
28 29 30
<<< September 2020 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Säg hellre!

Irriteras du av ett onödigt engelskt lånord och kan föreslå ett ersättningsord?  Skicka det i så fall till ersattningsordet@sprakforsvaret.se.  Om granskningsgruppen tycker att det är ett bra ord, belönas du med "Svenskan - ett språk att äga, älska och ärva" och ordet förtecknas också i avdelningen "Säg hellre!"

Blogtoplist


Ovido - Quiz & Flashcards