Alla inlägg under oktober 2020

Av Nätverket Språkförsvaret - 14 oktober 2020 12:00

Här skulle jag vilja dryfta några egna käpphästar:


Jag anser att det viktigaste är att barnen lär sig fullgod svenska. Detta även om inlärandet av föräldrarnas modersmål k a n (det är faktiskt omstritt) ha en positiv inverkan på inlärning av fler språk


Jag anser vidare att all hemspråks-/modersmålsundervisning ska ske utanför ordinarie lektionstid samt ska bekostas fullt ut av familjer som efterfrågar den själva. Så är det för övrigt i merparten av andra länder. I många länder ges ingen modersmålsundervisning alls.


Svenskan är viktigare än både modersmål OCH engelska av flera skäl: Det är samhällets gemensamma språk och de flesta av dessa invandrarbarn kommer att bo kvar och leva sina liv i Sverige - det är inte svårare än så! 


Slutligen: Svenskan är och måste alltid vara det viktigaste språket i Sverige. Det måste bli ett slut på den underdånighet gentemot engelska som idag har en självkoloniserande inverkan inte bara i skolan utan även i samhället i stort. 


Med ovanstående skrivet/sagt kan jag nämna att jag själv hade möjlighet att läsa hemspråk, då min mor föddes i Finland. Då min mor talade god svenska och hade en pragmatisk inställning till finskan blev det dock aldrig aktuellt med hemspråksundervisning i finska för mig eller min syster - vi har heller aldrig ångrat oss då vi från början var inställda på att leva våra liv i Sverige. 


Jag minns för övrigt att jag redan som barn tyckte att det kändes konstigt och faktiskt även direkt fel när vissa elever mitt på dan "sprang iväg på hemspråksundervisning" (så hette det då) och därmed missade andra, för dem, viktiga lektioner.


Då min mor ansökte om svenskt medborgarskap i mitten av sextiotalet fanns för övrigt krav på både skötsamhet och kunskaper i det svenska språket för erhållande av det samma - apropå incitament för språkinlärning!


Trots min inställning har jag lyckats att snappa upp både en del finska samt mycket av min fars (ursprungliga) daladialekt - det har jag aldrig heller ångrat.


Talar även tyska och engelska. Svenskan ligger mig dock varmast om hjärtat - det borde det göra för fler!


Per-Owe Albinsson,

medlem i Språkförsvaret sedan start


(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)


Av Nätverket Språkförsvaret - 14 oktober 2020 08:00

Insikten om hur fort man förstör ett språk och förvandlar det till ett pidginspråk med 3000 ord är en vetskap många makthavare och föräldrar saknar. T o m jag, som kämpar så förtvivlat, både privat och i mitt yrke, för att det svenska språket ska överleva som rikt och fullödigt får ofta numera tänka på vad ett ord egentligen heter på svenska, så genomsyrat är det offentliga rummet, tv:ns rubriker på svenska filmer etc, internet, dokument, manualer, beskrivningar, tågupplysningar att man nästan aldrig hör/ser svenska och när man gör det är det ofta anglicismer, camp i st f läger, hint i st för vink, "när det kommer till" i stället för vad beträffar, "göra skillnad" i st f att förändra etc etc. Om ni alla funderar på om detta händer er, att det första ord ni kommer att tänka på är engelskt, ja, då förstår man lätt att svenskan inte längre är huvudspråk i Sverige och det ska och måste det vara. Därför är det bråttom att se till att språklagen följs och att brott mot densamma straffas som alla andra lagar man bryter mot, att ingen skola i Sverige ska få undervisa på engelska, mer än i engelska, engelsk litteratur etc, att all information, skyltning, upplysning skall vara på svenska med undertext på engelska bara i de fall detta är nödvändigt. 


Mvh Tove 

Fil.dr


(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

Av Nätverket Språkförsvaret - 13 oktober 2020 13:28

I gårdagens DN följer Peter Letmark upp sin artikelserie om Dibber:


”Kommunen ser allvarligt på uppgifterna om att den norskägda grundskolan Dibber international Sollentuna började undervisa på engelska utan att ha tillstånd från Skolinspektionen.

Nu kallas ledningen till utbildningsnämnden för att förklara sig.

– Vi behöver information om vad det är som har gått snett, säger utbildningsnämndens ordförande Soley Aksöz Lithborn (M).”


(Denna nätdagbok är knuten  till nätverket Språkförsvaret)

Av Nätverket Språkförsvaret - 12 oktober 2020 12:00

 

En HEL annons endast på "ärans och hjältarnas språk". Man får nästan nypa sig i armen... Icke desto mindre trevligt att se!


Stå upp för det svenska språket 

 

(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

Av Nätverket Språkförsvaret - 12 oktober 2020 08:25


I en krönika i Upsala Nya Tidning den 11/10 berättar Catrin Pihl att hon känner en ung kille som suttit så mycket vid sin dator och snackat speltermer med kompisar över hela världen att han när han ska förklara något komplicerat eller ge en målande beskrivning, hellre tar till engelska än sitt modersmål svenska. Hon nämner också exempelt med skolkoncernen Dibber (utan att nämna namnet) som den här bloggen tidigare har uppmärksammat och som plötsligt, utan att i förväg informera föräldrar och elever, bytte undervisningsspråk till engelska. Hon konstaterar att skolan bryter mot skollagen och att följden blir stressade elvaåringar som inte kan göra sig förstådda och inte förstår vad lärarna vill att de ska göra.


Krönikören menar också att det gått för långt med allt detta profilerande av skolor - idrott, hälsa, miljö, ridning, datakunskap och teater och musik - och menar att hon helst skulle önska sig "ett plugg med uttalad rättstavningsprofil. En skola som tydligt satsar på att lära ut och utveckla svenska språket. Ett skolbibliotek fullproppat med böcker, och pedagogoger som lägger mer tid på högläsning är sociala experiment." Hon konstaterar att det kommer allt fler larmrapporter om att barn inte kan stava, har problem med läsförståelse och knappt kan läsa böcker, och därför borde delar av engelskan bytas ut mot extralektioner i svenska. Dibbers rektor motiverar sin skolas språkbyte med att de vill att elverna ska bli världsmedborgare. Men, som Catrin Pihl skriver, världsmedborgare blir de ändå, kidsen.


Susanne L-A

(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

Av Nätverket Språkförsvaret - 12 oktober 2020 08:00

Följande försök till en cirkel med den egendomliga texten ”TA NU-ÄR-MAN-SUGEN-PÅ-COMFORT-FOOD-VARVET” har nyligen klistrats på golvet i köpcentrumet Ringen på Södermalm i Stockholm. Tänk att man varje dag ska behöva bli irriterad över töntig svengelska i det offentliga rummet!


 

Christina Johansson 

 

(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

Av Nätverket Språkförsvaret - 11 oktober 2020 12:00

 


Jag blir lika glad varje gång som jag ser något annat än "ett visst språk" - även då det inte är svenska!


Sunt förnuft 


(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

Av Nätverket Språkförsvaret - 11 oktober 2020 08:00

Söndagens svenskspråkiga sång


Håkan Hellström - "Alla drömmar är uppfyllda”


Söndagens svenskspråkiga dikt


Hänryckning


Då skall ej vår jordiska lekamen 

längre hindra och besvära oss. 

Tyst i hallen står vid spegelramen 

rockvaktmästarn som gör herrn och damen 

från de tunga ytterplaggen loss. 


Medan i fem fack han lägger undan 

ögon, öron, tunga, näsa, hud, 

står vår själ i andakt och begrundan. 

Stjärnor brinner i den blå rotundan, 

där vi äntligen skall möta Gud. 


Hjalmar Gullberg


(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

Presentation

Omröstning

Är älvdalskan ett språk eller en dialekt?
 Älvdalskan är ett språk
 Älvdalskan är en dialekt
 Vet inte

Fråga mig

142 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
<<< Oktober 2020 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Säg hellre!

Irriteras du av ett onödigt engelskt lånord och kan föreslå ett ersättningsord?  Skicka det i så fall till ersattningsordet@sprakforsvaret.se.  Om granskningsgruppen tycker att det är ett bra ord, belönas du med "Svenskan - ett språk att äga, älska och ärva" och ordet förtecknas också i avdelningen "Säg hellre!"

Blogtoplist


Ovido - Quiz & Flashcards