Direktlänk till inlägg 12 januari 2021

Engelska skolan, skattefinansiering och kulturen

Av Nätverket Språkförsvaret - Tisdag 12 jan 08:00

Det var mycket intressant att läsa Barbara Bergströms, grundare av Internationella engelska skolan/IES, debattartikel i AB den 10 januari.

 

Med rubriken: "Flumskolan har fel - betyg är bra för barn". Därför kommer IES att införa betyg från årskurs fyra, säger hon.Håller i detta fall helt med Barbara Bergström i betygsfrågan. Helt rätt, fru Bergström!  Men som vanligt undviker hon och samtliga IES- representanter alltid den viktigaste frågan på skolan, anser jag. Nämligen engelskan!


Engelska (och givetvis också andra utländska språk) ska givetvis förbjudas som första officiella undervisningsspråk i samtliga skolor i Sverige, oavsett skolform. Dessutom måste exempelvis anglosaxisk kultur (eller motsvarande) undvikas i skolornas undervisning. Ämnet Engelska ska givetvis finnas kvar på IES-skolan men i mer normal "undervisningsform", precis som övriga språk på skolan som franska, tyska m.fl språk.


Bergström undviker dessutom i hennes debattartikel, Finansieringen! av skolan via (skattefinansierade) skolpengen. Friskolor i Sverige ska givetvis inte skattefinansieras. Föräldrarna ska självabetala sina ungdomars skolgång i dessa privata friskolor. Kommunerna erbjuder sedan decennier skattefinansierad skolundervisning i hela Sverige. 


Passar inte dessa kommunala skolor, då får föräldrarna söka alternativa skolor för sina ungdomar. Men då måste föräldrarna givetvis också själva få betala skolavgiften. Så fungerar finansieringen av privata skolor/friskolor i andra europeiska länder.


Så enkelt är det. Däremot har jag i övrigt inga invändningar mot IES-skolan. Jag väntar bara på EU-språkskolor i Sverige. De behövs snart också i Sverige. Storbritannien står ju nu definitivt utanför EU, efter brexit den 31 december 2020. Därför behövs nu också kunskaper i andra europeiska/EU-språk. Eller ska vi kanske göra en "Swexit/Svexit" och istället bilda en union med Storbritannien och USA?


PS. En fundering om undervisningen på IES: Studerar och läser studenterna på IES också svensk litteraturhistoria och klassiska svenska verk av exempelvis August Strindberg i engelsk översättning? Det vore intressant att veta.


C- G Pernbring                                                                                                                                                                                    

Helsingborg                                                                                                                                                                                               

(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret) 
 
Ingen bild

Medlem

Tisdag 12 jan 09:32

Många vettiga ord här av C-G Pernbring!

Dock anser jag att engelskspråkig undervisning inte heller ska kunna bedrivas i självfinansierat form.

Svenska är bland de allra bästa i världen på engelska, utöver de som har språket som modersmål och engelska behöver därför ingen som helst extrahjälp inom svensk skola.

 
Ingen bild

Medlem

Tisdag 12 jan 09:39

Att språk- och kulturbytesskolorna dessutom även trycker hårt på anglosaxiska sedvänjor och regler gör att deras verksamhet blir rent kolonial till sin natur.

Likt missionsstationer i forna kolonier skjuter dessa skolor upp runt om i landet idag i ett kvickrotsliknande tempo.

Att de dessutom i praktiken vänder sig till studiemotiverade barn från akademikerhem och som i framtiden kommer att aspirera på ledande befattningar i samhället gör resultatet av missionsskolornas verksamhet än värre.

 
Ingen bild

Medlem

Tisdag 12 jan 09:48

Det är inte svårt att inse vilket språk dessa framtida potentiella beslutsfattare har indoktrinerats att vurma för och implementera i samhället i stort - Jag kan "avslöja" att det inte är svenska!

Allt detta betalat av alla svenskar via skattsedeln - Vi tvingas att betala för en successiv degradering av vårt eget språk.

Våra politiker borde rimligtvis fråga sig vad det är som gör att inget annat land tillåter denna typ av skolform - detta faktum - om något - borde leda till slutsatsen att det hela kanske inte är så vettigt ändå!

 
Ingen bild

Medlem

Tisdag 12 jan 10:02

En stor, och dessutom snabbt växande, andel elever från samhällets övre skikt går alltså i skolor där de erhåller en skräddarsydd utbildning i hur man blir en anglosaxisk mönstermedborgare, inte världsmedborgare som de falskeligen marknadsför som sin "slutprodukt".

Det har "till och med" och med erhållit ynnesten av att man inte är du med varandra, som vi har varit i Sverige i över femtio år.

Nej, enligt exempelvis IES "framsynta" världsbild så är det skillnad på folk och folk.
Vissa är Mr, Ms och Ms medan åter andra är Sir och Madam.
Fan vet om eleverna på IES inte får veta vad som krävs för att bli adlad av drottning "Bettan" också?

 
Ingen bild

Medlem

Tisdag 12 jan 10:16

Att de utländska ägarna bakom exempelvis IES och Dibber troligen skrattar svenska politiker bakom ryggen såsom varande jubelidioter skulle inte förvåna mig - jag förstår dem!

De struntar högaktningsfullt i svenska språkets och svensk kulturs väl och ve. Det är vinst för aktiebolaget som räknas - stor vinst!

Lagligen kortekt vinst men moraliskt sett totalt förkastligt och en stöld av våra skattepengar och som "fiffigt nog" till stor del inte endast lämnar svensk välfärd (som skatt ju är ämnad att gå till) utan även lämnar landet i helhet och ner i redan välfyllda "plånböcker" i "Trump-landdt", Luxemburg eller något skatteparadis.

De svenska medlöparna kan jag däremot inte förstå. De gör sig rika på våra skattepengar och säljer ut sitt land språkligt och kulturellt.

De är språkliga och kulturella Quislingar och femtekolonnare i mina ögon.

 
Ingen bild

Medlem

Tisdag 12 jan 10:28

Avslutningsvis:
Det värsta är ändå att dessa skolor dessutom kommer undan med fusk, tillskansade fördelar samt att glida på sanningen.

Det sätts glädjebetyg, det tillåts att de skapar segregerande skolköer, de är ekonomiskt överkompenderade jämfört med kommunala skolor och de får i mångt och mycket även förhandla till sig ekonomiska fördelar jämfört med andra skolor i kommunerna.

När det gäller undervisningen så påstås maximalt hälften av undervisningen ske på engelska. I praktiken är det dock mer. Dels eftersom arbetsspråket vid skolorna är engelska, de utländska lärarna kan inte svenska, så de svenska lärarna måste tala ett främmande språk på sin arbetsplats (dessutom en skola) i sitt eget land.

 
Ingen bild

Medlem

Tisdag 12 jan 10:41

Dessutom undervisas det ofta på engelska i fler och tyngre ämnen än på svenska - som i praktiken ses som och behandlas som ett andra klassens privat umgängesspråk - ungefär som de "hyddspråk" som de inhemska språket/språken i exempelvis Afrika mem även på Irland har degraderats till att bli i förhållande till kolonialspråket.

Det har till och med framkommit uppgifter om att elever har förbjudits att tala svenska m e d v a r å n d r a (exempelvis på Dibber "International" i Sollentuna) och ibland även har uppmanats att tala engelska även på raster.

Jämför gärna detta med beskrivningen av (åsikterna går isär) om hur Tornedalska barn förr behandlades i skolan m a p tornedalsfinska.

 
Ingen bild

Medlem

Tisdag 12 jan 11:08

Jag har svårt att se att dessa elever verkligen får 50 % av sin undervisning på svenska och även hur skolorna lyckas tuta i Skolinspektionen och Skolverket om att så är fallet.

Även om de skulle komma upp i 50 % svenska så är det på tok för mycket engelska med tanke på att svenska är officiellt huvudspråk sedan tolv (!) år tillbaka, att engelska inte har någon som helst officiell ställning sant att det i språklagen m y c k e t t y d l i g t anges att skattefinansierad verksamhet såsom skolverksamhet har ett särskilt ansvar för att det svenska språket a n v ä n d s
o c h u t v e c k l a s.

Hur ska detta ske då man kan jämföra ett främmande språk utan officiell ställning i landet med landets officiella huvudspråk, vad gäller undervisningstid och i driva gymnasieskolor där eleverna endast läser svenskämnet på svenska. Det blir som att läsa sitt eget språk som hemspråk/modersmål - i sitt eget land!

Utöver engelskans, oftast onödiga, framträngande står Sveriges inför en enorm integrationsutmaning och där bristande svenskkunskaper utgör en stor komponent. Grundförutsättningen för att människor ska kunna samsas, leva, umgås och respektera varandra - således en lyckad integration - är att de kan kommunicera med varandra. Kommunikarmtionsmedlet i Sverige s t a v a s svenska - ingenting annat!

Det är det svenska språket och svensk kultur som måste stärkas i skolan men även i samhället i stort - inte anglosaxisk dito!

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Nätverket Språkförsvaret - Tisdag 15 juni 12:28

Kommentar till Cecilia Eklund, Presschef, Helsingborgs stad med inlägget "Därför använder vi oss till en del av engelska", HD den 4 juni:   Det är ju bra att ni på kommunen följer språklagen från 2009. Glädjande är att ni också försöker vårda och...

Av Nätverket Språkförsvaret - Måndag 14 juni 08:00

I Expressen den drar två debattörer,  Roland Andersson och Martin Lindbom, följande slutsatser med anledning av att bland annat så många som 87 procent av eleverna på introduktionsprogrammen i Malmö blir utan gymnasieexamen:   ”Det är grund...

Av Nätverket Språkförsvaret - Söndag 13 juni 12:00


   ...ett centrum och ingenting annat!   Deras "beach" klarar jag mig utan - sju dagar i veckan.   Också språkförsvarare    (Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret) ...

Av Nätverket Språkförsvaret - Söndag 13 juni 08:00

Söndagens svenskspråkiga sång   Monica Zetterlund - Sakta vi gå genom stan   Söndagens svenskspråkiga dikt   Stockholmsbild   Nu ljuflig Junidag Med dröjande behag För några korta timmar afsked tager Och Mälarns fagra stad Stå...

Av Nätverket Språkförsvaret - Lördag 12 juni 17:22


  Som jag har skrivit förut har jag blivit miljöskadad av all engelska som översköljer oss. Företaget Mathem, som levererar mat hem till dörren, tolkade jag först som en förkortning av det engelska ”mathematic”. När jag sedan insåg at...

Presentation

Omröstning

Vad ska parken på Södermalm i Stockholm heta? Det oanvända järnvägsspåret mellan Skanstull och Södersjukhuset ska omvandlas till park. Centerpartiet i Stockholm föreslår att den ska heta Stockholm Low Line med hänvisning till New York High Line.
 Stockholm Low Line
 Spårpromenaden
 Spårsta
 Järnbaneparken
 Spårparken
 Spårlösabacken
 Vagnparken
 Järnvägsparken
 Söderparken
 Passagen
 Bangårdsparken
 Stickspåret
 Södra spårparken
 Spårlösparken
 Stockholms södra spårpark
 Rälsparken
 Villospåret
 Centerspåret
 Transsödra järnvägsparken
 På spåret

Fråga mig

133 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
<<< Januari 2021 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Säg hellre!

Irriteras du av ett onödigt engelskt lånord och kan föreslå ett ersättningsord?  Skicka det i så fall till ersattningsordet@sprakforsvaret.se.  Om granskningsgruppen tycker att det är ett bra ord, belönas du med "Svenskan - ett språk att äga, älska och ärva" och ordet förtecknas också i avdelningen "Säg hellre!"

Blogtoplist


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se