Direktlänk till inlägg 25 januari 2021

Norska Språkrådet riktar offentlig kritik mot helsidesannons på engelska i norsk dagstidning

Av Nätverket Språkförsvaret - 25 januari 2021 15:58

Åse Wetås, Språkrådets direktör, påpekar i en intervju att


”– Jeg tenkte at det er jo ganske provinsielt av Steen og strøm å annonsere på engelsk i en norskpråklig avis, sier hun og legger til at dette er ’ren engelskspråklig annonse’.

– Det mener jeg i utgangspunktet er en slags fornærmelse mot de potensielle kundene. Det de signaliserer er at språket til kunden ikke passer godt nok i annonsesammenheng.

Hun legger også til at hun ikke vet hva baktanken til annonsøren her er, men at det er ’vanskelig å skjønne at dette skulle være en del av større internasjonal annonsekampanje’.

Direktøren i Språkrådet forteller at de jevnlig gjennomfører undersøkelser der de spør folk om de synes det er viktig å ta vare på det norske språket.

– Det er det sterk oppslutning om, og de aller fleste synes det er viktig å ta vare på språket vårt. Norsk er bra nok!, sier hun.

Hun mener annonsen gir et signal om at det norske språket ikke fungerer godt nok for de.”


Språkförsvaret brukar också med jämna mellanrum angripa svenska företag och annonsörer som publicerar helt engelskspråkiga annonser i svenska dagstidningar. Svenska är gott nog!


Observatör


(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret) 
 
Ingen bild

Friska takter

26 januari 2021 12:02

När ska mesarna på motsvarande positioner i Sverige reagera?

Språkförsvaret gör ju vad det kan och mer därtill!

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Nätverket Språkförsvaret - Tisdag 31 jan 12:51

Lars-Gunnar Andersson behandlade denna fråga i en artikel i Göteborgs-Posten igår. Han skriver bland annat:   ”Och till detta kan vi lägga en förnamnsreform. Det blir vanligare att presentera sig med enbart förnamn i stället för både för- o...

Av Nätverket Språkförsvaret - Måndag 30 jan 08:00

  I. Jag är svensk. Jag älskar mitt Sverige, mitt land. Här är jag född och här är jag uppvuxen. Jag har fått höra godnattsagor och vaggvisor som barn och hört berättelser om Norrland och vårt lands historia.   I skolan var modersmålet och hist...

Av Nätverket Språkförsvaret - Söndag 29 jan 08:00

Söndagens svenskspråkiga sång   Kjell Höglund - Ett dygn har både dag och natt   Söndagens svenskspråkiga dikt   Vän! I förödelsens stund   Vän! I förödelsens stund, när ditt inre av mörker betäckes,     När i ett avgrundsdjup minne ...

Av Nätverket Språkförsvaret - Lördag 28 jan 08:00

Sölve Dahlgren skrev på Boktugg den 30 december:   ”Svenskaförsvarare. Svenskans ställning i skolsystemet måste stärkas, inte i förhållande till minoritetsspråken, men i förhållande till engelskan i skolan. Det kräver organisationen Språkfö...

Av Nätverket Språkförsvaret - Fredag 27 jan 12:17

"Flytande" engelska och spanska i svensk skola alltså! "Total inre säkerhet". Bla, bla, bla...   Hur blir det då med vårt eget språk... svenska... officiellt huvudspråk sedan snart 14 år och som trots det, bland andra, Internationella engelska s...

Presentation

Omröstning

Vilket skall det talade språket vara i mellannordiska möten och sammanhang på offentlig nivå? Svenska, norska och danska är närliggande språk, och det förutsätts, att personer i offentlig ställning skall vara utbildade att förstå varandras språk.
 Svenska/norska/danska med tolkning tillgänglig till/från finska och isländska
 Engelska
 Vet inte

Fråga mig

139 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
<<< Januari 2021 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Säg hellre!

Irriteras du av ett onödigt engelskt lånord och kan föreslå ett ersättningsord?  Skicka det i så fall till ersattningsordet@sprakforsvaret.se.  Om granskningsgruppen tycker att det är ett bra ord, belönas du med "Svenskan - ett språk att äga, älska och ärva" och ordet förtecknas också i avdelningen "Säg hellre!"

Blogtoplist


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se