Direktlänk till inlägg 22 februari 2021

Förbjud engelsk namngivning i Sverige!

Av Nätverket Språkförsvaret - 22 februari 2021 08:00

Mitt i Södermalm skriver i nätartikeln ”Stockholm Low Line kan stå klar nästa sommar” (2021-02-05) om  den planerade parken på de gamla järnvägsspåren vid Årstaviken. Det centerpartistiske kultur- och stadsmiljöborgarrådet Jonas Naddebo har föreslagit att spårparken ska heta ”Stockholm Low Line” efter New Yorks ”High Line”, och sedan dess har detta varit projektets arbetsnamn.


Det här dåraktiga namnförslaget har emellertid kritiserats hårt, bland annat av Språkförsvaret, och det förefaller som om Naddebo nu tack och lov har kommit på bättre tankar:


”Vi har fått mycket synpunkter på att det är ett engelskt namn. Jag tror det är bäst att vi hittar ett svenskt namn istället.”


Onekligen undrar man i sitt stilla sinne om politiker i Stockholms stad helt har tappat vettet när de vill kalla den planerade spårparken vid Årstaviken för Stockholm Low Line. Man både tar sig och slår sig för pannan. Alla namn i Sverige ska förstås vara svenska. Det borde vara en självklarhet.


Slutligen rekommenderar jag politikerna i Stockholms stad att läsa Språklagen från 2009. Beträffande svenska språket står där följande:


”4 §   Svenska är huvudspråk i Sverige.

5 §   Som huvudspråk är svenskan samhällets gemensamma språk, som alla som är bosatta i Sverige ska ha tillgång till och som ska kunna användas inom alla samhällsområden.

6 §   Det allmänna har ett särskilt ansvar för att svenskan används och utvecklas.”


Se Språklagen!


Christina Johansson

 

(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

 
 
Ingen bild

Ny medlem

22 februari 2021 12:11

Vilket utmärkt initiativ av dig, Christina!

Du ska naturligtvis även skicka denna info till berörda t v å C-politiker. Det var ju en kvinnlig kollega till "Naddelive(ing)" = Naddebo inblandad också.

Politikerna i fråga bör kunna nås via sina respektive personliga e-postadresser.

Ett stort lycka till, en föredömlig insats! Jag hoppas att du har tid och ork att fullfölja.

Detta visar även hur oerhört viktigt Språkförsvaret och vår verksamhet är.

Två ledande politiker hade i detta fall alltså tänkt att smyga in engelskan av "bara farten".
Men tji fick de; Nu börjar de vackla, eftersom (mot)reaktionen blev mycket starkare än de hade räknat med.

De backar alltså inte för att de har ändrat ståndpunkt, utan för att de känner sig tvungna därtill.

Skicka Naddebo och hans kollega en länk till Språklagen i ditt (förhoppningsvisa) mejl till dem.

Med politiker som Naddebo etc., behöver det svenska språket och därmed även svensk kultur inga fiender.

 
Ingen bild

Uppmärksam

22 februari 2021 17:30

Jag anser att Språkförsvaret ska skicka resultatet av sin egen opinionsundersökning, när det gäller det urbota fåniga parknamnet "Stockholm Low Line", till "Mr. Naddebo".

Förslagsvis om någon vecka då antalet röstande i denna språkfråga närmar sig jämnt antal röstande.

Låt ansvariga C-politiker betänka att deras "Våta dröm" vad namngivningen anbelangar är passerade av ett flertal s v e n s k s p r å k i g a namnförslag som därmed anses som bättre och mer attraktiva.

Nätverket Språkförsvaret

22 februari 2021 19:17

Webbomröstningens preliminära resultat skickades igår till Stadsbyggnadsnämnden (som fattar formellt beslut i namnfrågan), Södermalms stadsdelsförvaltning och Mitt i Södermalm,

 
Ingen bild

Christina Johansson

22 februari 2021 18:32

Hej nya medlem i Språkförsvaret!

Välkommen till Språkförsvaret! Det var en god idé att jag borde skicka en länk till artikeln här i nätdagboken till Jonas Naddebo. Det finns fler artiklar skrivna om den planerade spårparken i nätdagboken, så jag kan skicka dessa länkar också. Tack för det goda rådet! Det ska jag följa. Jag har även skickat texten till DN och SvD. Vi får se om insändaren/debattinlägget publiceras där. DN har i alla fall i dag publicerat min insändare ”Vita havet och Brown Island”.

 
Ingen bild

Christina Johansson

23 februari 2021 22:26

Hej igen nya medlem i Språkförsvaret!

Jag skickade ett mejl till Jonas Naddebo igår, alltså den 22 februari. Det går inte att mejla honom direkt utan mejlet ska skickas till Helena S. Andersson. Än så länge har jag inte fått något svar. Du föreslog att jag även skulle skicka ett mejl till en av Naddebos centerpartistiska partikamrater. Vad heter den kvinnliga kollegan?

 
Ingen bild

Ny medlem!

24 februari 2021 07:53

Tack, Christina, och vad trevligt att du tilltalades av idén!

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Nätverket Språkförsvaret - Torsdag 28 mars 08:00

Universitetsläraren rapporterar:   ”En utgångspunkt för den norska regeringens handlingsplan är att mer undervisning sker på engelska och att det i vetenskapliga publikationer har skett en kraftig nedgång av det norska språket i förhållande...

Av Nätverket Språkförsvaret - Onsdag 27 mars 08:00

Som många noterat har service på restauranger i Sverige förändrats de senaste 10 åren. I de större städerna stöter man ofta på personal som knappt kan svenska utan bara engelska. De verkar intalade att alla svenskar gärna pratar engelska.   När...

Av Nätverket Språkförsvaret - Tisdag 26 mars 12:00

Stefan Lindgren skriver på Facebook:   ”Läs Cronemans krönika i DN från 16/3. Jag håller helt med honom, även om han är 30 år sen med dessa insikter.   Och har man väl sagt A måste man säga B. Det är sjukt att svenska högskolelärare ska...

Av Nätverket Språkförsvaret - Måndag 25 mars 13:00

I artikeln ”Den nordiska språkgemenskapens kris” skriver Samuel Larsson inledningsvis:   ”Den eviga frågan om hur väl danskar och svenskar förstår varandras språk har blivit aktuell igen. Frågan är ju lika gammal som Öresund o...

Av Nätverket Språkförsvaret - Söndag 24 mars 08:00

Söndagens svenskspråkiga sång   Kjell Höglund - Mina vingar   Söndagens svenskspråkiga dikt   Tanken   Tanke, se, hur fågeln svingar under molnet lätt och fri; även du har dina vingar och din rymd att flyga i.   Klaga ej, att du v...

Presentation

Omröstning

Är älvdalskan ett språk eller en dialekt?
 Älvdalskan är ett språk
 Älvdalskan är en dialekt
 Vet inte

Fråga mig

142 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
<<< Februari 2021 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Säg hellre!

Irriteras du av ett onödigt engelskt lånord och kan föreslå ett ersättningsord?  Skicka det i så fall till ersattningsordet@sprakforsvaret.se.  Om granskningsgruppen tycker att det är ett bra ord, belönas du med "Svenskan - ett språk att äga, älska och ärva" och ordet förtecknas också i avdelningen "Säg hellre!"

Blogtoplist


Skapa flashcards