Direktlänk till inlägg 23 februari 2021

Om att "tillhöra" och "att vara en del av"!

Av Nätverket Språkförsvaret - Tisdag 23 feb 08:00

Man får inte sällan höra av förespråkare av "mer engelska i samhället", att det är viktigt med engelska "eftersom det efterfrågas, och att människor vill vara världsmedborgare och en del av något större”.


Jag vill kontra med att jag anser att det är viktigare att fortsätta att vara en del av Sverige.


Själv definierar jag mig exempelvis som i första hand svensk, i andra hand nordbo (min mor föddes i Finland), i tredje hand som europé och först i fjärde hand som världsmedborgare.


Du blir dessutom inte världsmedborgare av att endast kunna engelska och att endast känna till anglosaxisk kultur. Du blir istället en kopia - en blek kopia!


Mitt i allt prat om globalisering anser jag att det är viktigare än någonsin att behålla en kärnidentet för att inte endast uppgå i något urvattnat mischmasch.


Därför är det viktigare  för mig att vara en del av Sverige än att vara världsmedborgare - Det gäller så väl språkligt som kulturellt!


Per-Owe Albinsson 


(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

 
 
Ingen bild

Per-Owe Albinsson

Tisdag 23 feb 15:55

Tillägg:

Till skillnad från de som "flummar" om en "gränslös värld" , så tror jag inte alls att nationalstaten har spelat ut sin roll.

Tvärtom! Nationalstaten är en förutsättning för välstånd, lag och ordning, möjlighet till att kunna administrera samhällsgemensamma angelägenheter samt känsla av tillit och samhörighet.

Av det följer att världen kommer att fortsätta att delas upp i administrativa och geografiskt avdelade enheter/nationalstater.

Grunden för att ovanstående i sin tur ska fungera smidigt är att
invånarna behärskar ett gemensamt språk - Detta ska naturligtvis utgöras av respektive lands historia huvudspråk.

 
Ingen bild

ABC 123

Tisdag 23 feb 16:11

Det är bättre att vara en genuin människa och med en egen identitet i form av sitt språk och kultur än att försöka apa efter en annan kultur och ett annat språk. I bästa fall blir man en halvbra kopia.

Framgången för ett land sitter dessutom inte i språket! På vad sätt har det hjälpt exempelvis, Belize, Sierra Leone och Liberia att de har anammat och/eller tvingats på engelska som officiellt/första språk?

Svar: Förmodligen inte alls! Flera av dessa länder tillhör världens allra fattigaste.

I Sverige har vi skapat vårt välstånd - trots bistert klimat, gles befolkning och att vi bara för hundra år sedan var ett mycket fattigt land - på svenska!

Låt oss fortsätta med det, istället för att försöka "leka amerikaner", språkligt och kulturellt.

Ett land som för övrigt är långt ifrån något föredöme m a p de flesta av de ovan uppräknade punkterna.

 
Ingen bild

Christina Johansson

Tisdag 23 feb 22:01

Jag instämmer till fullo. Själv är jag för nationernas fortlevnad och emot en global diktatur styrd och kontrollerad av oligarker.
Nationalstaten är en förutsättning för demokrati. Det är viktigt med rötter. Vi ska akta oss noga för att bli rotlösa och förslavade världsmedborgare. Vi ska hedra och värna vårt land, vårt språk och vår kultur.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Nätverket Språkförsvaret - Onsdag 23 juni 14:29

Programmet Språket skriver:   "I säsongens sista avsnitt tar vi fram rödpennan, rättar klassiska språkfel och analyserar återkommande språkriktighetsfrågor.   Veckans språkfrågor    Heter det 'de är större än oss' eller 'de är större än v...

Av Nätverket Språkförsvaret - Onsdag 23 juni 12:00

(Texten har översatts från Verein  Deutsche Spraches Infobrief den 20/6 2021) Påven Franciskus från Argentina skrev ett brev till kardinal Marx från München på sitt modersmål spanska. I den avvisade han Marx avgångsbegäran. Kurian översatte texten ti...

Av Nätverket Språkförsvaret - Onsdag 23 juni 08:00

I en artikel, ”Vad hände med svenskan i EU?”, av Björn Melander i Språkpolitikbloggen den 16/6 2021, granskar han utvecklingen av svenskans ställning i EU. Man får lätt det intrycket av artikeln att svenskans ställning har självreglerats ...

Av Nätverket Språkförsvaret - Tisdag 22 juni 12:00


Björn Rehnström skriver på Facebook   ”Torsdagen den 24 juni kl. 10.00 inviger Älvdalens kommunalråd Kjell Tenn den skylt på älvdalska som vi fått tillstånd av Trafikverket att sätta upp. Skylten är placerad 400 meter söder om Spjutmo rastp...

Av Nätverket Språkförsvaret - Tisdag 22 juni 08:00

Tack för ditt mejl och krönikan du skickade med! Om godgiven hade funnits med i SAOB skulle artikeln varit tryckt 1929. Jag hittar inga belägg på ordet i materialet som ordboken grundar sig på, men i materialet som tillkommit efter tryckningen hitta...

Presentation

Omröstning

Vad ska parken på Södermalm i Stockholm heta? Det oanvända järnvägsspåret mellan Skanstull och Södersjukhuset ska omvandlas till park. Centerpartiet i Stockholm föreslår att den ska heta Stockholm Low Line med hänvisning till New York High Line.
 Stockholm Low Line
 Spårpromenaden
 Spårsta
 Järnbaneparken
 Spårparken
 Spårlösabacken
 Vagnparken
 Järnvägsparken
 Söderparken
 Passagen
 Bangårdsparken
 Stickspåret
 Södra spårparken
 Spårlösparken
 Stockholms södra spårpark
 Rälsparken
 Villospåret
 Centerspåret
 Transsödra järnvägsparken
 På spåret

Fråga mig

133 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
<<< Februari 2021 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Säg hellre!

Irriteras du av ett onödigt engelskt lånord och kan föreslå ett ersättningsord?  Skicka det i så fall till ersattningsordet@sprakforsvaret.se.  Om granskningsgruppen tycker att det är ett bra ord, belönas du med "Svenskan - ett språk att äga, älska och ärva" och ordet förtecknas också i avdelningen "Säg hellre!"

Blogtoplist


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se