Direktlänk till inlägg 27 februari 2021

Platform West?

Av Nätverket Språkförsvaret - 27 februari 2021 13:09


  

 

Är vi i "Amerikat" måntro? Nej, i en kommun norr om Stockholm med en lite uppblåst skulle-vilja-vara-självbild pånamngivningsfronten. Namnet börjar på Ta- (förlåt) Tä- och slutar -by.


Jag förstår att politikerna har sett många balla Hållyvodd-rullar och vill ha lite Klint Iistvodd-/Majämi Vajs-känsla. Men ärligt... detta blir bara fånigt... Kom in i matchen och fortsatt att var en del av Sverige istället.


Stort tack på förhand! Det är bättre att vara en genuin människa än en billig och blek kopia.


Medlem


(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

 
 
Ingen bild

Lars Nordberg

27 februari 2021 13:20

Täby! Där kan man handla ”genuine Swedish frozen yoghurt”.

Eftersom Vallentuna är granne med Täby, händer det att jag ibland besöker Täby Centrum. Där flödar svengelskan i butiksnamn och på skyltar. Jag har någon gång frågat i informationskiosken ”varför?” och fått det förväntade svaret: ”vet inte, det är väl för att vi verkar i en internationell miljö”—underförstått att några signalord på engelska gör miljön internationell. Jag har då fortsatt meningsutbytet på kvalificerad engelska som den stackars informationsmänniskan inte förstår.

Men säjer vi ingenting uppfattas snart svengelskan som det språk som är att föredra i Sverige. Våra nyanlända invandrare har det inte lätt, om de vill lära sig riktig svenska. Och inte någon annan heller för den delen.



 
Ingen bild

Ulf Parde

27 februari 2021 15:37

Bra! Vi måste bekämpa den här slappa anglofieringen. Det är så slappt överallt i samhällslivet. Beslutsfattare måste sluta med sina engelska namn. Det gäller både i samhällsägda och privatägda situationer.

Det finns dock politiker och partier som vill behålla privata skolor men skärpa kraven på språk m. m. Men sedan förstår jag inte varför det i regioner (sjv m. m.) ska heta H(uman) R(esources) på Personalavdelningarna.

Det tycks ju vara att alla våra så kallade folkvalda använder våra skattepengar på att här förråda det Svenska Språket.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Nätverket Språkförsvaret - Onsdag 24 april 12:47


Vad hände? Svar: Verkligheten kom ifatt!     (Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret) ...

Av Nätverket Språkförsvaret - Onsdag 24 april 12:41


    Enkelt, överskådligt och på svenska!   Uppmärksam   (Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret) ...

Av Nätverket Språkförsvaret - Onsdag 24 april 12:00


Björn Dahlman återger denna rapport om Internationella Engelska skolan på Twitter:     (Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)   ...

Av Nätverket Språkförsvaret - Tisdag 23 april 21:17


    Dock inte mer än att rektorn i Landskrona sägs ha ägnat sig både åt kollektiv bestraffning i den högre skolan samt har förnedrat eleverna med urmodiga toalettbesöksregler. Vad gör man inte för att leka engelsk privatskola och låtsas ha läget...

Av Nätverket Språkförsvaret - Tisdag 23 april 19:00

Till och med Ulf Kristersson lyckades avhålla sig ifrån att tala utrikiska eller att skylta engelskt. Svenskan är viktig!             Sunt förnuft   (Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret) ...

Presentation

Omröstning

Är älvdalskan ett språk eller en dialekt?
 Älvdalskan är ett språk
 Älvdalskan är en dialekt
 Vet inte

Fråga mig

142 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
<<< Februari 2021 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Säg hellre!

Irriteras du av ett onödigt engelskt lånord och kan föreslå ett ersättningsord?  Skicka det i så fall till ersattningsordet@sprakforsvaret.se.  Om granskningsgruppen tycker att det är ett bra ord, belönas du med "Svenskan - ett språk att äga, älska och ärva" och ordet förtecknas också i avdelningen "Säg hellre!"

Blogtoplist


Ovido - Quiz & Flashcards