Alla inlägg under april 2021

Av Nätverket Språkförsvaret - 12 april 2021 13:03

Karin Pihl, ledarskribent på Göteborgs-Posten, kommenterar ärkebiskop Antje Jackeléns och Svenska kyrkans kritik mot språkkrav för medborgarskap och skriver avslutningsvis:


”I internationella undersökningar är svenskar överlag toleranta och icke-rasistiska. Man måste inte vara blond eller lutheran för att vara svensk. Men det finns en sak som sticker ut. 93 procent av svenskarna anser att det är mycket eller ganska viktigt att tala svenska för att vara en del av den nationella gemenskapen.


Språklig förståelse är avgörande för att upprätthålla det sociala kapitalet. Att dela ut medborgarskap utan språkkrav är därför som att bjuda in till ett fint kalas utan att specificera klädkod. Du är välkommen, fast… du är egentligen inte det.


Det är inte humant, snarare tvärtom.”


Läs vidare här  – se också Antje Jackeléns debattartikel i Aftonbladet!


(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

Av Nätverket Språkförsvaret - 11 april 2021 12:25

Vid tvåtiden natten till söndagen den 11 april vaknade jag av röklukt. Klockan 02.28 pinglade det till i min mobil och kl. 02.37 i min sambos mobil. Det var ett sms från SOS Alarm:


”Viktigt meddelande till allmänheten på Södermalm och Årsta i Stockholms län. Det brinner i en industrilokal i Årsta med kraftig rökutveckling. Räddningsledaren uppmanar alla i området att om man upplever obehag av röken, stanna inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Stockholm.”


Jag sökte då upp Sveriges Radio P4 Stockholm i min mobil där det fram till omkring klockan 05.00, då jag somnade, i stort sett bara spelades engelskspråkiga låtar. Undantagen var de svenskspråkiga ”Du är min man”, ”Vandraren” och ”Utan dina andetag” och den italienskspråkiga ”Ti amo”. Borde inte Sveriges Radio P4 Stockholm tänka på att det allmänna, enligt Språklagen från 2009, har ett särskilt ansvar för att svenskan används och utvecklas?


När klockan var 04.09 fick min sambo ett nytt meddelande i sin mobil. Själv fick jag detta meddelande först klockan 06.59 Min sambo fick samma meddelande igen klockan 07.02:


”Räddningstjänsten meddelar att faran är över för branden i Årsta i Stockholms län och de restriktioner som funnits har nu hävts.”


Christina Johansson


(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

Av Nätverket Språkförsvaret - 11 april 2021 08:00

Söndagens svenskspråkiga sång


Mikael Wiehe - Inställt liv


Söndagens svenskspråkiga dikt

 

Tänk inte bara på just nu
Just nu är inte allt
Just nu har inte tid med dig
Då protesterar du
Du ger varenda stund en spark
och ryter åt den: gör någonting!
Du vill att allt ska ske just nu
Men ingen männska är så stark
Du vill att natten ska bli dag
Du hatar denna svarta natt
Men natten bidar lugnt sin tid
Det lugnet är dess övertag
Ditt krav på alltings färdighet
är rätt och bra, men för nervöst
Det gäller att finnas till
med bibehållen värdighet
I lugnet bor en väldig styrka
Tänk inte bara på just nu
Det finns ett då, det finns ett sedan
Som under valven i en kyrka
Invänta stilla gryningen
I mörkret håll min hand
Mot stranden vandrar, mjuk och stark
den långa lugna dyningen.


Tage Danielsson

 

(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)


Av Nätverket Språkförsvaret - 10 april 2021 18:25

Mikael Parkvall skriver i dagens pappersversion av Svenska Dagbladet:


"Det där med riktigt stora siffror är sannerligen inte lätt, och inte blir det lättare av att de levereras på ett främmande språk. Svenskar brukar med all rätt i världen anse sig styva på engelska, men jag hade nog tänkt mig att skillnaden mellan en utrikisk billion och en inhemsk biljon tillhör grunderna. Man vill gärna tro att den mycket riktigt är bekant för de allra flesta, men bläddrar man lite i svensk press är det lätt att förundras över hur många journalister, ledarskribenter och chefsekonomer som tydligen missat just dessa grunder.


Som exempel kan nämnas att den nu rådande pandemin enligt TV4 gör att den amerikanska regeringen planerar att låna ”tre triljoner dollar”. Som läsare är det svårt att inte haja till inför uppgiften. Det är nämligen en halv miljon gånger mer än de årliga statsintäkterna. Inte en halv miljon dollar mer, utan alltså en halv miljon gånger mer."


På nätet ligger resten av artikeln för närvarande bakom en betalmur.


(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

Av Nätverket Språkförsvaret - 10 april 2021 12:00

Älvdalsk ordbok (2021) av Lars Steensland går att beställa på nätet för 450 kronor.


http://www.ulumdalska.se/butik/


Det finns också en digital version, och denna är gratis:


http://xn--lvdalsk-4wa.ordbok.gratis/#&ui-state=dialog


Följande står om ordboken:


”Älvdalsk ordbok är baserad på en korrigerad version av den tryckta ordboken ’Material till en älvdalsk ordbok’ av Lars Steensland, utgiven år 2010, ISBN: 978-91-978943-0-2.


Det skriftliga materialet har gjorts tillgängligt på internet av Martin Wiss och Lars Steensland. Hemsidan har programmerats och tillhandahålls av Martin Wiss medan Lars Steensland ansvarat för hemsidans språkliga innehåll.


Den tryckta ordboken innehåller till skillnad från denna digitala ordbok även uppgifter om de älvdalska ordens uttal och böjning. Där finns också en stavningstabell, källförteckning m.m


Under denna länk finns dessutom en lista med flera tusen andra älvdalska ord med översättningar.”


Ulum dalska, som översatt till svenska betyder ”Låt oss tala älvdalska”, är en förening i Älvdalen i Dalarna som kämpar för älvdalskans överlevnad.


Christina Johansson

 

(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

Av Nätverket Språkförsvaret - 9 april 2021 12:02

Internationella Engelska Gymnasiet Södermalm (IEGS), som bedriver 90 procent av undervisningen på engelska och tio procent på svenska trots att svenska är Sveriges officiella språk, har satt upp skyltar på huvudingången och bakdörren.  


 

Dörrskyltarna är, bortsett från skylten om tv- och videoövervakning, till hundra procent på engelska. Inte ens Folkhälsomyndighetens text om coronaviruset och sjukdomen COVID-19 är på svenska.


 

Hur kan detta språkbytesspektakel få fortsätta?!!


Christina Johansson

 

(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

Jag besökte idag detta gatukök i stockholmsområdet!


 

Personalen visade sig inte (vilja?) förstå någon svenska, utan pratade på på engelska - Trots att jag beställde på svenska.


Jag uppmanade, vänligt men samtidigt bestämt, personen att lära sig svenska då han driver verksamhet i Sverige. (Till saken hör att jag vet att personen har drivit gatuköket i ca fem år. Jag vände sedan på klacken och gick = Utebliven affär och inkomst!


Om tillräckligt många inte nöjer sig med engelska, utan kräver svenska om det ska bli någon affär, så kommer svenskkunskaperna att komma som ett brev (i alla fall förr) på posten...


Sunt förnuft 

 

(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)


Presentation

Omröstning

Är älvdalskan ett språk eller en dialekt?
 Älvdalskan är ett språk
 Älvdalskan är en dialekt
 Vet inte

Fråga mig

142 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30
<<< April 2021 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Säg hellre!

Irriteras du av ett onödigt engelskt lånord och kan föreslå ett ersättningsord?  Skicka det i så fall till ersattningsordet@sprakforsvaret.se.  Om granskningsgruppen tycker att det är ett bra ord, belönas du med "Svenskan - ett språk att äga, älska och ärva" och ordet förtecknas också i avdelningen "Säg hellre!"

Blogtoplist


Skapa flashcards