Direktlänk till inlägg 6 juni 2021

Some things never change?

Kronprinsessan har genom Svenska Institutets försorg hållit ett kort tal på nationaldagen riktat till utlandssvenskar och internationell publik. Men talet hölls på engelska bortsett från en inlednings- och avslutningsfras på svenska. I sitt tal påstod hon att ”some things never change”. Men det är uppenbart att något har förändrats! Språket. Varför använde hon engelska som huvudspråk? Utlandssvenskar förstår naturligtvis svenska. Alla utlandssvenskar har heller inte utvandrat till något engelskspråkigt land. Om det var absolut nödvändigt att rikta sig till två olika kategorier samtidigt, kunde hon ha tolkat sig själv. Talet var nämligen mycket kort och då fungerar det med egen tolkning; man säger meningen först på ett språk och översätter den sedan till det andra språket.


Jag har själv gjort det en gång i samband med ett nordiskt möte på 1970-talet, med stort inslag av tyska gäster. Varje mening utsades på svenska, eftersom de norska, danska och färöiska gästerna förstod svenska, men översattes sedan direkt till tyska. Det var inte fråga om någon spontanöversättning utan översättningen var förberedd i manus.


Det illa genomtänkta kungliga utspelet ger intrycket av att svenska inte längre är huvudspråk i Sverige, trots att svenska är det kitt som håller samman den svenska nationen.


Observatör

 

(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

 
 
Ingen bild

inga johansson

6 juni 2021 16:22

Så naivt att tro att alla som i detta land inte bara talar svenska skulle förstå engelska? Och vilken engelska? Skolengelska? Amerikansk engelska? Indisk engelska? Australiensisk engelska?
När hålls ett tal på Meänkieli eller Jiddisch?

 
Ingen bild

Christina Johansson

6 juni 2021 16:25

Mig upprör det oerhört att kronprinsessan Victoria håller ett tal till utlandssvenskar på engelska och det rentav på Sveriges nationaldag.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Nätverket Språkförsvaret - Lördag 20 april 13:00


Marcus Larsson påpekar på Twitter:   Ser allt fler tecken på att IES har problem. Får till exempel allt oftare upp ”vi har platser kvar”-reklam på FB när jag åker runt i landet.     (Denna nätdagbok är knuten till nätverket Spr...

Av Nätverket Språkförsvaret - Lördag 20 april 10:30


      (Dennna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret) ...

Av Nätverket Språkförsvaret - Fredag 19 april 13:00

Språket, ett verktyg som skiljer människan från alla andra arter, avslöjar ofta omedvetet en del av skribentens inre tankevärld, även om denne nog vid en granskning i efterhand skulle avvisa vissa slutsatser. När personer, saker eller egenskaper inom...

Av Nätverket Språkförsvaret - Torsdag 18 april 13:56


    Viggo Kann (till vänster) och Olle Bälter (till höger) mottog Språkförsvarets hederspris på årsmötet och höll också båda ett tacktal. Motiveringen till hederspriset löd som följer:   Olle Bälter/Viggo Kann/Chantal Mutimukwe/Hans Malmstr...

Av Nätverket Språkförsvaret - Onsdag 17 april 14:00

På senare tid har det åter blossat upp en debatt om engelskans expansion på svenskans bekostnad inom högskolan. Se bara på debattartiklar som Eva Forslunds/Magnus Henreksons artikel ”Varning: Forskare väljer bort svenska” i Svenska Dagbla...

Presentation

Omröstning

Är älvdalskan ett språk eller en dialekt?
 Älvdalskan är ett språk
 Älvdalskan är en dialekt
 Vet inte

Fråga mig

142 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30
<<< Juni 2021 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Säg hellre!

Irriteras du av ett onödigt engelskt lånord och kan föreslå ett ersättningsord?  Skicka det i så fall till ersattningsordet@sprakforsvaret.se.  Om granskningsgruppen tycker att det är ett bra ord, belönas du med "Svenskan - ett språk att äga, älska och ärva" och ordet förtecknas också i avdelningen "Säg hellre!"

Blogtoplist


Ovido - Quiz & Flashcards