Direktlänk till inlägg 6 september 2021

Sven-Eric Liedman om Internationella Engelska Skolan

Av Nätverket Språkförsvaret - Måndag 6 sept 14:22

I dagens DN skriver Sven-Eric Liedman i en artikel, som handlar om vinstdrivande friskolekoncerner, bland annat:


”Ett annat sätt att minska kostnaderna är märkligt nog att ha undervisningen på engelska. Internationella engelska skolan (IES) visade vägen, och nu följer en hel klase av skolor efter. Det är en bisarr ordning. Svenska Akademien med sitt ansvar för svenska språket borde inskrida med kraft.


IES är för övrigt ett kapitel för sig. Skolan är ett eftertraktat, garanterat vinstgivande objekt på kapitalmarknaden och har bytt ägare många gånger. Nu söker Skolinspektionen få reda på den aktuella ägaren – men hittills utan framgång.”


Läs vidare här!


(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

 
 
Ingen bild

Per-Owe Albinsson

Måndag 6 sept 15:01

Alla rätt av Liedman!

Liedman tar för övrigt upp ett flertal fakta som Språkförsvaret har belyst och debatterat i dryga femton (!) års tid!

 
Ingen bild

Uppmärkasm

Måndag 6 sept 15:12

Inte bara "slöfockarna" i Akademien borde göra agera, utan så även våra folkvalda.

Den rent koloniala undervisning som IES och liknande skolor representerar går fullkomligt på tvärs och kontrakurs med språklagens, från 2009, intentioner.

Med tanke på att engelskan redan har en mycket stark ställning i samhället och att svenska elever presterar i världstopp sedan länge vad gäller engelskkunskaper, så är engelska det sista språk som ska ges något mer utrymme i svensk skola.

Det är svenskan som behöver stärkas och då även med hänsyn till att allt fler elever har ett annat modersmål och behöver utveckla - svenskan!

 
Ingen bild

Christina Johansson

Måndag 6 sept 16:34

Min kommentar i DN (2021-09-06) apropå Sven-Eric Liedmans artikel:

Internationella Engelska Skolan är tillsammans med andra skolor som till stor del bedriver undervisningen på engelska ett allvarligt hot mot Sveriges nationalspråk svenska. Internationella Engelska Skolan, som breder ut sig som en bläckfisk över Sverige på grundskolesidan, planerar även att satsa på förskolan. På Södermalm i Stockholm finns dessutom Internationella Engelska Gymnasiet Södermalm där undervisningen till 90 procent sker på engelska.

Så här står det om Sveriges officiella huvudspråk svenska i språklagen (2009:600):

”Svenska språket

4 § Svenska är huvudspråk i Sverige.

5 § Som huvudspråk är svenskan samhällets gemensamma språk, som alla som är bosatta i Sverige ska ha tillgång till och som ska kunna användas inom alla samhällsområden.

6 § Det allmänna har ett särskilt ansvar för att svenskan används och utvecklas.”

Känner Sveriges politiker inte till språklagen? Tycker inte Sveriges politiker att det är lämpligt att följa språklagen? Hur är det möjligt att politiker i Sverige tillåter och rentav befrämjar engelskspråkiga skolor?

Läs gärna Språkförsvarets antologi ”Språkbytesexperimentet i svensk skola - engelska till varje pris?” som kom 2020! Gå gärna också med i Språkförsvaret om du vill försvara vårt vackra svenska språk!

 
Ingen bild

Sunt förnuft

Måndag 6 sept 18:12

Christina!

Bra skrivet:

Där finns dock även den koloniala aspekten, det vill säga den påtvingade och kollektiva finansieringen av språkbytesskolorna via skolpengen. Skolpeng = skattemedel.

Jag är övertygad om att en klar majoritet av det svenska folket inte vill att våra samhällsgemensamma pengar ska finansierara en degradering av det svenska språket - via skolan (!).

Det är faktiskt exakt vad som sker idag och Sverige är ensamt land i världen om detta urbota dumma skolsystem.

 
Ingen bild

Christina Johansson

Måndag 6 sept 22:20

Det är sant, Sunt förnuft. Det är vansinnigt att vi i Sverige ska tvingas finansiera svenska språkets undergång. Det måste bli ett slut på detta! Vad säger utbildningsminister Anna Ekström om alla dessa vilt expanderande språkbytesskolor som gräver svenska språkets grav? Märkligt nog ingenting utan från hennes håll är det tyst som i graven!

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Nätverket Språkförsvaret - Tisdag 21 sept 08:00


Varje dag när jag åker tunnelbana blir jag uppretad över affischer på engelska eller svengelska i tunnelbanan och i tunnelbanevagnarna. I kväll föll min blick på Swedish Stockings reklamskylt. Swedish Stockings, som har utnämnt sig till ”världe...

Av Nätverket Språkförsvaret - Måndag 20 sept 14:36

(Denna debatt startade med anledning av Internationella Engelska Skolans etablering i Ängelholm)   Många vet nog inte hur de nya privatskolorna fungerar. Kommunalrådet i Ängelholm, Robin Holmberg (m), vet det mycket väl och gillar att miljon efte...

Av Nätverket Språkförsvaret - Söndag 19 sept 08:00

Söndagens svenskspråkiga sång   Benjamin Ingrosso - Längst inne i mitt huvud   Söndagens svenskspråkiga dikt   Längst inne i mitt huvud   Längst inne i mitt huvud står hästar under träden och molnen flyger fort Där lyser vallmon...

Av Nätverket Språkförsvaret - Lördag 18 sept 08:00


På Vasamuseets reklamskylt står Sveriges nationalspråk svenska överst. Först därunder står den engelska texten. Bra! Storleken på bokstäverna borde dock ha varit mindre på engelska. Dessutom borde tiderna ha stått tillsammans med den svenska texten. ...

Av Nätverket Språkförsvaret - Fredag 17 sept 12:47

Lars Leijonborg, å sin sida, är en varm anhängare av friskolor och då även vinstdrivande skattefinansierade sådana = språkbytesskolor som "Internationella" engelska skolan m fl, där engelskan har ersatt svenskan som förstaspråk. Hur menligt inverkar ...

Presentation

Omröstning

Vilket är det lämpligaste ersättningsordet för ”hashtag”?
 Fyrkant
 Tagg
 Brädgård
 Fyrkantstagg
 Ämnestagg
 Gärdesgård (järsgård)
 Ämnesknagg
 Staket
 Kodruta
 Ämnesord
 Sågverk
 Flaggtagg
 Medietagg

Fråga mig

136 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
    1 2
3
4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< September 2021
>>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Säg hellre!

Irriteras du av ett onödigt engelskt lånord och kan föreslå ett ersättningsord?  Skicka det i så fall till ersattningsordet@sprakforsvaret.se.  Om granskningsgruppen tycker att det är ett bra ord, belönas du med "Svenskan - ett språk att äga, älska och ärva" och ordet förtecknas också i avdelningen "Säg hellre!"

Blogtoplist


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se