Direktlänk till inlägg 9 september 2021

Svenskt företag vill att domstolarna i Sverige ska godkänna stämningsansökningar – på engelska!

Av Nätverket Språkförsvaret - Torsdag 9 sept 19:47

Dagens Juridik skriver idag:


”Gör den omständigheten att en stämningsansökan i ett tvistemål inte skrivits på svenska att den är för ofullständig för att läggas till grund för en rättegång? Det ansåg både tingsrätten och hovrätten när man avvisade ett käromål med en stämningsansökan på engelska.


Frågan kommer nu att prövas i högsta instans, efter prövningstillstånd från Högsta domstolen. Ett svenskt aktiebolag väckte talan mot Hagfors kommun i ett fordringsmål. Stämningsansökan var dock skriven på engelska. Detta var inte acceptabelt enligt Värmlands tingsrätt och domstolen förelade därför aktiebolaget att inkomma med en översättning till svenska.


Bolaget svarade men skickade inte in någon översättning. Man skrev istället att man vid en eventuell avvisning på denna grund skulle överklaga till hovrätten. Tingsrätten beslutade då att avvisa stämningsansökan.”


Läs vidare här!


Det hedrar såväl Värmlands tingsrätt som hovrätten att de har avvisat denna stämningsansökan. Det är extra fräckt att ett svenskt företag försöker undergräva svenskans ställning som juridiskt språk. Det är viktigt att ta reda på vilket företag det är fråga om och även ta del av själva stämningsansökan. Kommer vi att få uppleva att svenskar skriver bättre engelska än svenska, kanske till och med bättre engelska än de engelsktalande själva?


Observatör

 

(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

 
 
Ingen bild

Per-Owe Albinsson

Fredag 10 sept 08:59

Risken är påtaglig att denna typ av försök att underminera det sve nska språkets ställning kommer att bli allt vanligare i takt med att allt fler elever har gått i språkbytesskolor och där berövats

 
Ingen bild

Per-Owe Albinsson

Fredag 10 sept 09:02

känslan för samt viljan att stå upp för svenskan.

Efter genomgången indoktrinering vid språkbytesskolorna har de "fått klart för sig" att lösningen på alla språkliga spörsmål stavas... mer engelska!

 
Ingen bild

Ulf Parde

Fredag 10 sept 10:43

Hoppas jag lyckats rösta. Jag tryckte på ett alternativ och sedan på "se resultat".

 
Ingen bild

Per-Åke Lindblom

Fredag 10 sept 14:07

Företaget heter Global Asset - organisationsnummer 559242-0904 - baserat i Lidingö och bildat 2020. Hög svansföring - eller ett nytt Think Pink?

 
Ingen bild

Per-Åke Lindblom

Fredag 10 sept 15:45

Rätta adressen för Global Asset var Stationsvägen 1, 68340 Uddeholm. Vi har också fått tag på stämningsansökningen. Den går att rekvirera via Värmlands tingsrätt. Eventuellt läggs den också ut på Språkförsvarets webbplats.

 
Ingen bild

Per-Åke Lindblom

Fredag 10 sept 17:36

Global Assets engelskspråkiga stämningsansökan mot Hagfors kommun finns nu utlagd på Språkförsvarets webbplats. Se länk i sektionen "Senaste uppdateringar" idag.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Nätverket Språkförsvaret - Tisdag 28 sept 08:00


På  Biblioteksgatan 5 i Stockholm låg biografen Röda Kvarn som troligen har fått sitt namn efter en av huvudstadens gamla väderkvarnar. Röda Kvarn uppfördes 1915-1917 och var den näst äldsta bevarade biografen i Stockholm fram till 2006 då den byggde...

Av Nätverket Språkförsvaret - Måndag 27 sept 14:22

Nyhetsbyrån Järva berättade den 20 september:   ”En elev ska ha blivit mobbad på Engelska Skolan i Kista till den grad att hen har velat ta sitt liv. Mamman till barnet ska då ha försökt kommunicera med skolan för att hitta en lösning, men ...

Av Nätverket Språkförsvaret - Måndag 27 sept 08:00


  Härligt med en affär i Stockholm  som har ett svenskt namn! Det börjar sorgligt nog bli sällsynt,  trots att svenska är Sveriges nationalspråk!    Christina Johansson    (Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret) ...

Av Nätverket Språkförsvaret - Söndag 26 sept 12:00

I min artikel, Språkförsvaret förordar mångspråkighet i såväl teori som praktik, från den 2 september, kritiserade jag Per-Owe Albinssons teorier om Sverige har en alltför generös inställning till invandrarspråken. Han har sedan i sin tur besvarat mi...

Av Nätverket Språkförsvaret - Söndag 26 sept 08:00

Söndagens svenskspråkiga sång   Mats Paulson - Barfotavisan   Söndagens svenskspråkiga dikt   Mitt barn - ingen känner gräsets melodier  som du.   Tuvorna smeker dina fotvalv, och syrsorna spelar på fiolerna.   Fåglarna flyg...

Presentation

Omröstning

Vilket är det lämpligaste ersättningsordet för ”hashtag”?
 Fyrkant
 Tagg
 Brädgård
 Fyrkantstagg
 Ämnestagg
 Gärdesgård (järsgård)
 Ämnesknagg
 Staket
 Kodruta
 Ämnesord
 Sågverk
 Flaggtagg
 Medietagg

Fråga mig

136 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
    1 2
3
4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28
29
30
<<< September 2021
>>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Säg hellre!

Irriteras du av ett onödigt engelskt lånord och kan föreslå ett ersättningsord?  Skicka det i så fall till ersattningsordet@sprakforsvaret.se.  Om granskningsgruppen tycker att det är ett bra ord, belönas du med "Svenskan - ett språk att äga, älska och ärva" och ordet förtecknas också i avdelningen "Säg hellre!"

Blogtoplist


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se