Alla inlägg under september 2021

Av Nätverket Språkförsvaret - 25 september 2021 13:01

Jag är övertygad om att Starbucks, men även andra amerikanska företag, inte sällan går på pumpen eftersom de anpassar sig alldeles för lite efter landet de önskar etablera sig i.


 


Det gäller såväl utbud som val av språk. Ofta kör de på som att de är kvar på hemmaplan. Själv har jag aldrig ens övervägt att besöka Starbucks. Varken utbudet eller utformningen av "fiken" tilltalar mig. Känns alldeles för storskaligt och enkelriktat... men framförallt:


Duger inte mitt språk, så duger inte ert (blaskiga ?) amerikanska) kaffe!


Per-Owe Albinsson,

medlem Språkförsvaret 


(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförvaret)

Av Nätverket Språkförsvaret - 24 september 2021 08:00

Kommentar till artikeln Viktigt att barnen exponeras för det svenska språket i Dagens Nyheter.


Det är också viktigt att barn med en starkare svenska, infödda som invandrade, exponeras för det svenska språket, istället för att de får sin utbildning vid språkbytesskolor där engelskan har tillåtits att ersätta svenska som första undervisningsspråk.


Dessa skolor återfinns numer från förskolan och till och med gymnasiet = inom hela den grundläggande utbildningskedjan.


I n g e t  annat land har tillåtit skattefinansierade skolor att degradera det inhemska huvudspråket till ett andraspråk.


Situationen inom svensk skola rimmar dessutom inte alls med den svenska språklagen.


Också språkförsvarare 

 

(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

Av Nätverket Språkförsvaret - 23 september 2021 08:00

Arvsfondsdelegationen beslutade vid sitt möte den 22 september att förlänga älvdalskaprojektet Wilum og Bellum ett år.  

 

Wilum og Bellum, med målet att bevara, utveckla och revitalisera det älvdalska språket med målgruppen barn och unga, har pågått i tre år och skulle ha avslutats sista september i år. På grund av pandemin har dock många av projektets aktiviteter inte kunnat genomföras. För att nå målen och genomföra planerade fysiska aktiviteter lämnades en ansökan om förlängning in till Arvsfonden.  Arvsfonden har vid delegationsmötet den 22 september beviljat 12 månaders förlängning vilket betyder mycket för projektet. 


Ing-Marie Bergman, projektledare för Wilum og Bellum, jublar över det positiva beskedet. ”Nu kommer vi att kunna genomföra de aktiviteter som fått pausas eller ställas in på grund av pandemin, säger en leende Ing-Marie.  


Projektet går i mångt och mycket ut på språkliga möten mellan människor, bland annat genom generationsöverskridande aktiviteter, lektioner i skolan, sånger och läsning för de yngre barnen och aktiviteter där ungdomar får träffas och dalska.


Även Peter Egardt (S), politikern i projektets styrgrupp, är mycket glad över beskedet om förlängning för projektet. ”Det här beskedet är välkommet. Nu får vi ett år till på oss att slutföra projektet enligt plan. Det ger också kommunen ännu bättre förutsättningar att jobba mot och nå de politiska mål som är satta för älvdalskan. Det goda arbete som görs i projektet ger oss ett mycket värdefullt arv att förvalta när kommunen tar över projektverksamheten om ett år.”  


Arvsfonden biföll även önskemål om extra medel för att kunna genomföra ett ”litet” projekt i projektet – dubbning av den nya tecknade filmen Pelle Svanslös till älvdalska. Här kommer projektet att samarbeta med Älvdalens Musikskola, Film i Dalarna och Högskolan Dalarna.


Björn Rehnström

 

(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Soråkförsvaret)

Av Nätverket Språkförsvaret - 22 september 2021 14:56

 

Skylt från en park i det tvåspråkiga Helsingfors.


(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

Av Nätverket Språkförsvaret - 22 september 2021 12:15

Tack för svar från Moderaterna, Socialdemokraterna och indirekt från Liberalerna!


Redan i rubriken framgår det att Moderaterna agerar som ombud för den s k Internationella Engelska Skolan (IES). Precis som i skolans egen reklam heter det att den är ett ”komplement, inte en konkurrent”. Men konkurrensen om eleverna och inte minst skolbudgeten är ju själva kärnfrågan och syftet med detta riskkapitalbolag. Att det leder till att skolelevernas pengar slutligen hamnar i de amerikanska aktieägarnas fickor väljer man att blunda för, så länge det leder till urholkning av vårt gemensamma kommunala system.


Propagandan från IES lyser också igenom i beskrivningen av denna nästan helt engelskspråkiga skola. Tvärtemot vad Robin Holmberg påstår är dess elever sämre förberedda för vidare studier och när det gäller trygghet, ordning och reda har Skolinspektionen bedömt den som sämre än riksgenomsnittet.


Moderaterna är kända för att vara återhållsamma med offentliga medel, inte minst ifråga om sociala insatser. Nu är man däremot beredd att överösa IES med pengar som den kommunala skolan inte får. Socialdemokraterna sammanfattar träffande: ”Att betala mer för att få mindre är obegripligt”. I sitt svar den 10 juni ställer de den retoriska frågan om detta är ”början av den ekonomiska dräneringen av våra kommunala skolor”.


En skola med idrottsprofil, som Liberalerna föreslår, skulle erbjuda kommunens ungdomar något nytt och spännande. Den skulle ge alla lika möjligheter och inte vara segregerande – i motsats till IES. Även ekonomiskt är det ett gynnsamt förslag, som skulle passa väl in i bilden av Ängelholm.

 

Bo Alvberger


(Insändaren publicerades i Norra Skånes Tidning den 23/7 2021)


(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

Av Nätverket Språkförsvaret - 21 september 2021 08:00

Varje dag när jag åker tunnelbana blir jag uppretad över affischer på engelska eller svengelska i tunnelbanan och i tunnelbanevagnarna. I kväll föll min blick på Swedish Stockings reklamskylt. Swedish Stockings, som har utnämnt sig till ”världens enda miljövänliga strumpbyxmärke”, har som rubrik ”It’s time”. Om man orkar läsa vidare får man sig följande till livs: 


”8 miljarder strumpbyxor slängs på tippen varje år. Välj hållbara strumpbyxor i år.”


 

Min kommentar till denna reklam är att jag tycker att Swedish Stockings inte ska slänga svenska språket på tippen. Det är på tiden att upphöra med denna svengelska röra.


Christina Johansson 

 

(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

Av Nätverket Språkförsvaret - 20 september 2021 14:36

(Denna debatt startade med anledning av Internationella Engelska Skolans etablering i Ängelholm)


Många vet nog inte hur de nya privatskolorna fungerar. Kommunalrådet i Ängelholm, Robin Holmberg (m), vet det mycket väl och gillar att miljon efter miljon förs över till rika aktieägare i USA och till olika skatteparadis. På en fråga om hur han som vald representant för oss skattebetalare ser på att delar av den kommunala skolbudgeten försvinner från den verksamhet de var avsedda för, svarar Holmberg: ”Jag har inga direkta synpunkter på detta”.


För en moderat politiker är det naturligtvis helt rätt. Deras politik går ut på att ge företagen största möjliga frihet att berika sig. Man vill privatisera så mycket som möjligt samtidigt som resurserna för kommun och stat ska urholkas tills de faller ihop. Resultatet har vi sett i hur skola, vård och omsorg har förfallit och de verksamhetsansvariga tvingats säga att man måste spara. Och det är klart att kvaliteten inte kan upprätthållas om ekonomin krymper i takt med att anslagen minskar. Detta är ju också syftet. Bristerna i den offentliga sektorn driver fram krav på alternativ och där står de privata med ett leende från det ena örat till det andra.


Framväxten av privata skolor – de s k friskolorna – bygger på ”skolpengen”, som är den beräknade årskostnaden för varje elev. Skolmyndigheten lämnar över den till den skola som eleven valt. När pengarna väl har kommit, kan skolan göra vad den vill med dem. Inget annat land lär tillåta att sådana för skolan budgeterade medel går i privata fickor. Privatskolorna har blivit konkurrerande företag som med populära åtgärder och låga krav tävlar om att vinna över elever. Med elevens fria val och skolpengen berövades kommunen makt över skolan. Den fördes över till marknaden som kan strunta i många av de krav vi alltid har ställt på skolan och lärarna. Ansvaret för skollagens bestämmelser om alla elevers behov ligger kvar hos kommunen.


Det finns en princip om att alla skolor ska behandlas lika ur ekonomisk synpunkt. Skolor med stor andel nyanlända och elever med sociala och andra problem kräver fler lärare, kuratorer och sjuksköterskor. Det är bra att det finns kommuner som vill kompensera för detta. Men det står dem dyrt eftersom en lika stor summa måste skickas till kommunens privatskolor – för ingenting alls! Särskilt svårt att svälja kan det vara om man vet att pengarna sedan går vidare till någon miljardärs lyxkonsumtion. De hade så väl behövts för att bygga ett tryggare och jämlikare Sverige.


Bo Alvberger

 

(Insändaren publicerades i något förkortat skick i Helsingborgs Dagblad/ NST idag)


(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)





Av Nätverket Språkförsvaret - 19 september 2021 08:00

Söndagens svenskspråkiga sång


Benjamin Ingrosso - Längst inne i mitt huvud


Söndagens svenskspråkiga dikt


Längst inne i mitt huvud


Längst inne i mitt huvud

står hästar under träden

och molnen flyger fort

Där lyser vallmon röd i säden

det har den alltid gjort


Längst inne i mitt huvud

är livet skönt och utan slut

och göken gal varenda timma

Jag ligger stilla i en båt och driver långsamt ut

fast det är dimma


Längst inne i mitt huvud

är allting ofattbart och svårt

och skratten dånar som kanoner

och gräs är mjukt men sten är hårt

och jorden rymmer millioner


Längst inne i mitt huvud

finns det en tystnad stor och tung

och tankar som man inte orkar tänka

Längst inne i mitt huvud är jag alltid ung

och kan se dina ögon blänka


Barbro Lindgren

 

(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

Presentation

Omröstning

Är älvdalskan ett språk eller en dialekt?
 Älvdalskan är ett språk
 Älvdalskan är en dialekt
 Vet inte

Fråga mig

142 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
    1 2
3
4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30
<<< September 2021 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Säg hellre!

Irriteras du av ett onödigt engelskt lånord och kan föreslå ett ersättningsord?  Skicka det i så fall till ersattningsordet@sprakforsvaret.se.  Om granskningsgruppen tycker att det är ett bra ord, belönas du med "Svenskan - ett språk att äga, älska och ärva" och ordet förtecknas också i avdelningen "Säg hellre!"

Blogtoplist


Ovido - Quiz & Flashcards