Direktlänk till inlägg 17 november 2021

En krönika i SvD

Av Nätverket Språkförsvaret - 17 november 2021 08:00

Angående krönikan "For helvede, Varför förstår vi inte danska?" av Lena Lind Palicki i Svenska Dagbladet/SvD den 15/11-2021:


Det är väl ändå lätt att förklara? Hur många gånger hör vi idag danska (norska/finska) på svenska Radio/TV- kanaler och sociala medier? Det är ytterst sällan. Där dominerar totalt engelskan! Vår föräldrageneration förstod säkert mycket bättre danska/norska än dagens yngre generationer.


Svengelskan/engelskan är ju snart vårt modersmål. Struntprat att danskan eventuellt har blivit otydligare. Det anser jag inte. Igår pratade jag faktiskt kort med ett par danskar i Helsingborg, trots pandemin (höll givetvis avstånd). De önskade lite information.


Inga problem för mig att förstå. Danskarna blev lite förvånade: "Oj, du är den förste svensk på länge som inte pratar engelska med oss danskar". De kom från Helsingör.


Som sagt, alla svenskar tror att engelskan är det officiella språket i alla länder. Vi pratade väl kanske snarare skandinaviska  (blandning av danska/svenska) med varandra. Men vi förstod varandra perfekt. De blev både glada och nöjda. 


För ett par år sedan besökte vi Helsingfors. När vi skulle flyga SAS tillbaka till CPH och Skåne, pratade jag med en sympatisk finska vid incheckning av bagaget. Hon sade:


"Tyvärr kan jag väldigt lite svenska, även om det är officiellt språk här, men jag är uppvuxen i östra Finland nära ryska gränsen. Där hör vi sällan svenska. Men det känns ändå alltid lite konstigt att behöva prata engelska med skandinaver och nordbor. Vi hör ju på något vis ihop, här uppe i Norden". 


På tal om nordiskt samarbete!

 

C-G Pernbring

 

(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

 
 
Ingen bild

Per-Owe Albinsson

17 november 2021 17:09

Jag håller med om precis allt!

Den uppkomna situationen
kommer sig i sin tur, till syvende och sist, av bristande politisk vilja.

Allt oftare undrar jag om svenska politiker, överhuvudtaget, vill någonting nuförtiden. Mer än att sitta kvar vid makten.

Olof Palme sade en gång: "Politik är att vilja": Det är högaktuella ord!

 
Ingen bild

qa

17 november 2021 20:04

Kanske borde även Estland ingå i Norden. Estniska är nära besläktat med finska och det har på kustöarna funnits en svensktalande befolkning i sen tid.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Nätverket Språkförsvaret - Torsdag 18 april 20:00

   Språket, ett verktyg som skiljer människan från alla andra arter, avslöjar ofta omedvetet en del av skribentens inre tankevärld, även om denne nog vid en granskning i efterhand skulle avvisa vissa slutsatser. När personer, saker eller egenskaper...

Av Nätverket Språkförsvaret - Torsdag 18 april 13:56


    Viggo Kann (till vänster) och Olle Bälter (till höger) mottog Språkförsvarets hederspris på årsmötet och höll också båda ett tacktal. Motiveringen till hederspriset löd som följer:   Olle Bälter/Viggo Kann/Chantal Mutimukwe/Hans Malmstr...

Av Nätverket Språkförsvaret - Onsdag 17 april 14:00

På senare tid har det åter blossat upp en debatt om engelskans expansion på svenskans bekostnad inom högskolan. Se bara på debattartiklar som Eva Forslunds/Magnus Henreksons artikel ”Varning: Forskare väljer bort svenska” i Svenska Dagbla...

Av Nätverket Språkförsvaret - Tisdag 16 april 08:00

”Språkfrågor intresserar och engagerar många, och ofta upplevs det som en försämring när språket förändras. Så behöver det inte vara, konstaterar David Håkansson.   – Svenskan har alltid varit utsatt för förändringar och det är ju hel...

Av Nätverket Språkförsvaret - Måndag 15 april 11:00

Baden-Württembergs ministerpresident Winfried Kretschmann anser att det är överflödigt att lära sig ett andra främmande språk. Han har själv varit lärare, men ser inga fördelar: "Om mobiltelefoner kan översätta samtal till nästan alla språk i världen...

Presentation

Omröstning

Är älvdalskan ett språk eller en dialekt?
 Älvdalskan är ett språk
 Älvdalskan är en dialekt
 Vet inte

Fråga mig

142 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
<<< November 2021 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Säg hellre!

Irriteras du av ett onödigt engelskt lånord och kan föreslå ett ersättningsord?  Skicka det i så fall till ersattningsordet@sprakforsvaret.se.  Om granskningsgruppen tycker att det är ett bra ord, belönas du med "Svenskan - ett språk att äga, älska och ärva" och ordet förtecknas också i avdelningen "Säg hellre!"

Blogtoplist


Ovido - Quiz & Flashcards