Direktlänk till inlägg 25 januari 2022

Låga lärarlöner på Internationella Engelska Skolan ger höga vinster för ägarna

Av Nätverket Språkförsvaret - 25 januari 2022 08:00

I en artikel i Expressen igår skrev Axel Lundqvist:


”Medellönen för en grundskollärare i Sverige är 37 764 kronor, enligt den senaste statistiken från Lärarförbundet

Flera IES-lärare uppger att de fått en lön om 25 000-26 000 kronor när de började, och att de svenska lärarna kunde tjäna nästan 10 000 mer i månaden. 

– Jag trodde att det var lönen som alla lärare fick när de började, men så var det inte, berättar en kvinnlig lärare som jobbat vid en IES-skola i Stockholmsområdet.

– Inom den första månaden jag var där, efter att ha hört snacket på skolan, insåg jag att det inte var en bra lön. Då förstod jag att jag borde förhandlat, fortsätter hon.

De lärare som Expressen talat med, såväl som de som The Local varit i kontakt med, uppger att när de sedan försökt förhandla upp sin lön, så har de mött hårt motstånd.

– De ifrågasätter ens bakgrund, man kanske får höra att man inte är en kvalificerad lärare, säger en manlig lärare i Stockholmsområdet.”


Samtidigt skryter Internationella Engelska Skolan (IES) på sin webbsida att skolan har ”världens bästa lärare”, som alltså inte ens betalas Sveriges högsta lärarlöner. Tvärtom finns det klara inlåsningseffekter för de engelskspråkiga lärarna på IES, d.v.s svårigheter att byta jobb på grund av bristande kunskaper i svenska och på grund av att deras uppehållstillstånd i Sverige är villkorat till en fortsatt anställning på skolan.


Läs vidare här!


(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Nätverket Språkförsvaret - Tisdag 31 jan 12:51

Lars-Gunnar Andersson behandlade denna fråga i en artikel i Göteborgs-Posten igår. Han skriver bland annat:   ”Och till detta kan vi lägga en förnamnsreform. Det blir vanligare att presentera sig med enbart förnamn i stället för både för- o...

Av Nätverket Språkförsvaret - Måndag 30 jan 08:00

  I. Jag är svensk. Jag älskar mitt Sverige, mitt land. Här är jag född och här är jag uppvuxen. Jag har fått höra godnattsagor och vaggvisor som barn och hört berättelser om Norrland och vårt lands historia.   I skolan var modersmålet och hist...

Av Nätverket Språkförsvaret - Söndag 29 jan 08:00

Söndagens svenskspråkiga sång   Kjell Höglund - Ett dygn har både dag och natt   Söndagens svenskspråkiga dikt   Vän! I förödelsens stund   Vän! I förödelsens stund, när ditt inre av mörker betäckes,     När i ett avgrundsdjup minne ...

Av Nätverket Språkförsvaret - Lördag 28 jan 08:00

Sölve Dahlgren skrev på Boktugg den 30 december:   ”Svenskaförsvarare. Svenskans ställning i skolsystemet måste stärkas, inte i förhållande till minoritetsspråken, men i förhållande till engelskan i skolan. Det kräver organisationen Språkfö...

Av Nätverket Språkförsvaret - Fredag 27 jan 12:17

"Flytande" engelska och spanska i svensk skola alltså! "Total inre säkerhet". Bla, bla, bla...   Hur blir det då med vårt eget språk... svenska... officiellt huvudspråk sedan snart 14 år och som trots det, bland andra, Internationella engelska s...

Presentation

Omröstning

Vilket skall det talade språket vara i mellannordiska möten och sammanhang på offentlig nivå? Svenska, norska och danska är närliggande språk, och det förutsätts, att personer i offentlig ställning skall vara utbildade att förstå varandras språk.
 Svenska/norska/danska med tolkning tillgänglig till/från finska och isländska
 Engelska
 Vet inte

Fråga mig

139 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
          1 2
3
4
5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31
<<< Januari 2022 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Säg hellre!

Irriteras du av ett onödigt engelskt lånord och kan föreslå ett ersättningsord?  Skicka det i så fall till ersattningsordet@sprakforsvaret.se.  Om granskningsgruppen tycker att det är ett bra ord, belönas du med "Svenskan - ett språk att äga, älska och ärva" och ordet förtecknas också i avdelningen "Säg hellre!"

Blogtoplist


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se