Alla inlägg under januari 2022

Av Nätverket Språkförsvaret - 21 januari 2022 12:00

Lina Stenberg skrev avslutningsvis igår i en artikel i Arbetet:


”Det är måhända inte det som sägs rakt ut, men visst lever föreställningen kvar i IES-ledningens huvuden att tjejerna inte ska distrahera pojkarna alltför mycket genom att hud synliggörs.  


Den urgamla uppfattningen att kvinnor bär ansvar för mäns otyglade sexualitet ges nytt liv. Allt medan killarnas frihet sannolikt inte kringskärs nämnvärt. Och återigen spelar det ingen roll om det råkar vara i form av en slöja som krävs för att undvika pojkar och mäns närmanden eller om det handlar om en kjol. 


Kjolgate visar exakt hur långt vi har kvar i vårt så jämställda land tills flickor får växa upp på samma villkor som de jämnåriga pojkarna. Likaså ger det oss ännu en anledning till varför friskolor som IES inte har något i det svenska samhället att göra.  


Egentligen är det rätt så enkelt. Vill vi göra livet svårare för våra barn och i stället göra skolmiljardärerna ännu rikare, ja då fortsätter vi som nu. Annars finns det ett system utan skattefinansierade friskolor som tillämpas i alla andra länder i världen. Ett som kan göra svensk skola likvärdig och utan godtyckliga kränkningar.”


Läs vidare här!


(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

Av Nätverket Språkförsvaret - 20 januari 2022 15:00

Aftonbladet skriver:


”Reaktionerna har rasat in efter Aftonbladets avslöjande om att Internationella Engelska Skolan i Täby har stränga regler för elevers kjollängder. Sju stycken anmälningar om klädkoden har även kommit in till Skolinspektionen.

– Att mäta kjollängder på elever hör inte hemma i svensk skola, skriver skolminister Lina Axelsson Kihlblom om granskningen i ett inlägg på Twitter. ”


Syftet med denna klädkod är naturligtvis att skapa en särskild aura kring eleverna på IES Täby, att de är förmer än elever på andra skolor, särskilt kommunala. Det framgår dock inte om IES har någon särskild klädkod för pojkar, som kanske aldrig kan klä sig utmanande?


Observatör

 

(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

Av Nätverket Språkförsvaret - 20 januari 2022 12:00

 

Fjällanläggningen Idre Himmelfjäll i Dalarnas till ytan största kommun Älvdalen har en skylt uppe i en skidbacke. Tre av namngivningarna får godkänt med beröm: Torsliften, Odingen och Baldersbacken. Det översta namnet Valhalia Express borde däremot ändras till Valhallaexpressen. Skönt att slippa namn som Copperhill Mountain Lodge som ett hotell i Åre häpnadsväckande nog heter!


Christina Johansson

 

(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

Av Nätverket Språkförsvaret - 20 januari 2022 08:00

Jakob Sidenvall skriver i Smålands-Posten som en kommentar till en rapport i Läraren bland annat:


"Men vill man förankra sig i Sverige måste man lära sig svenska. Det gäller oavsett om man har utlandsfödda föräldrar eller inte: språket måste erövras av varje generation. Skolan kan göra mycket för att etablera normer och bör ta denna möjlighet på allvar (på förskolor där ingen i personalen talar svenska blir det förstås svårare). Men framför allt måste vuxenvärlden sluta romantisera engelskan, det är trots allt ett ganska banalt språk, och visa på vilka djup och vidder som finns att utforska i svenskan. Retorik och diktning är genvägar till språkglädje och får sällan utrymme i svenskaundervisningen men det finns ingen anledning till att det skall förbli så."


Läs vidare här!


(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)


Av Nätverket Språkförsvaret - 19 januari 2022 14:34

Lenita Jällhage skriver i Läraren den 14 januari inledningsvis:


”På sociala medier har lärare börjat diskutera fenomenet att barn, i allt lägre åldrar, byter ut svenskan och/eller ett annat modersmål mot engelska när de pratar med sina kamrater och lärare.


Hur de minsta barnen lär sig engelskan vet ingen av lärarna med säkerhet. Många tror att barnen främst härmar det de ser på sina ”paddor” och mobiler och lär sig engelskan via appar, spel, tv, youtubeklipp och andra sociala medier, eftersom barnens föräldrar inte pratat engelska med dem.”


Fenomenet är också känt från Norge.


Läs vidare här!


(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

Av Nätverket Språkförsvaret - 18 januari 2022 08:00

Henrik Nilsson  skriver på Språkförsvarets vänner på Facebook:


”Läste en rapport från Statens medieråd om ’sharenting’ (från eng. share/sharing + parenting), dvs. fenomenet att vårdnadshavare lägger upp material om barn på sociala medier. Har någon hört ett ’svenskare’ uttryck - eller har något kreativt förslag?”


Han testar själv ”telningsdelning”.


(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

Av Nätverket Språkförsvaret - 17 januari 2022 15:52

Susanne Nyström skriver i Dagens Nyheter:


”Men tyvärr levererar Ulf Kristerssons parti mest tomma slagord (i skolfrågan – vår anm.) , vilket märktes i veckan både i årets första partiledardebatt och i en debattartikel i Expressen (10/1).


I  sitt första jultal för några år sedan utbrast M-ledaren, Ulf Kristersson: "I Sverige talar man svenska". Bägge dessa uttalanden låter väl bra!?


Några få månader senare föreslog dock "Uffe" att vi ska kunna anställa utländska lärare i svensk skola och som inte ska behöva kunna tala svenska (!). Öh??


Som parti får Moderaterna, dessutom, sägas vara ett av de  mest språkbytesskolevänliga. Jag syftar här på Internationella engelska skolan, Futuraskolan, Dibber, Nordic International School, med flera, vilka bedriver undervisning i rent kolonial stil och där svenska språket har satts på undantag. Allt betalt av oss själva vi skatten, det vill säga skolpengen.


Fler som har svårt att få ihop Moderaternas logik?


Moderaterna talar ofta om att föräldrar ska ha rätt att välja skola åt sina barn. Vi har dock en språklag att förhålla oss till. Av denna följer att det svenska språket i n t e  ska kunna väljas bort, i synnerhet inte när det gäller skattefinansierad verksamhet, såsom skolan.


Språkbytesskolornas verksamhet går rakt emot språklagens intentioner.


Per-Owe Albinsson,

medlem i Språkförsvaret


(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

Av Nätverket Språkförsvaret - 17 januari 2022 12:00

Engelskan tar över enligt den kokta grodans princip


På en jätteskylt i Slussens tunnelbanestation i Stockholm ställs frågan ”SPRIDS DINA NUDES?”. Varför används det engelska ordet ”nudes” här och inte det svenska ordet ”nakenbilder”? Varför blandas svenskan med engelskan, vilket snarast är en regel än ett undantag? 


 


Utfasningen av svenskan och det gradvisa införandet av engelskan sker enligt den kokta grodans princip. Denna princip innebär att om man lägger en groda i kokande vatten hoppar den direkt ur kastrullen, men om man lägger en groda i en kastrull med kallt vatten som sakta värms upp märker inte grodan någon skillnad utan stannar kvar i kastrullen.


Är tanken att vi svenskar sakta men säkert ska vänja oss vid engelskan på samma sätt som grodan vänjer sig vid vattnet som blir allt varmare? Finns det en plan att engelska ska bli det officiella språket i Sverige och kanske också EU - trots att Storbritannien nu har lämnat unionen?


Varför syns och hörs engelska så mycket i det offentliga rummet i Sverige? Varför är tv-programmen och filmerna som visas i Sverige i stort sett bara på engelska? Varför tillåts privatägda engelskspråkiga skolor att skölja över Sverige i tsunamivåg efter tsunamivåg som dränker de svenskspråkiga kommunala skolorna och på sikt också det svenska språket?

Varför går universiteten och högskolorna alltmer över till engelska? Varför tar inga politiker och massmedier upp att vårt svenska språk lever farligt? Svenskans överlevnad är en viktig valfråga. Varför denna dödstystnad?


Det påstås emellertid att det här med den kokta grodans princip inte stämmer. I genomförda test sägs grodorna hoppa ur vattnet när det blir för varmt. Det är bara att hoppas att vi svenskar också gör det innan vi står med rumpan bar och har förlorat vårt modersmål.


Christina Johansson, medlem i Språkförsvaret, gymnasielärare och bibliotekarie


(Denna text publicerades också insändare i Dagens Nyheter den 14/1 2022)


(Denna nätdsgbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

 

Presentation

Omröstning

Är älvdalskan ett språk eller en dialekt?
 Älvdalskan är ett språk
 Älvdalskan är en dialekt
 Vet inte

Fråga mig

142 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
          1 2
3
4
5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31
<<< Januari 2022 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Säg hellre!

Irriteras du av ett onödigt engelskt lånord och kan föreslå ett ersättningsord?  Skicka det i så fall till ersattningsordet@sprakforsvaret.se.  Om granskningsgruppen tycker att det är ett bra ord, belönas du med "Svenskan - ett språk att äga, älska och ärva" och ordet förtecknas också i avdelningen "Säg hellre!"

Blogtoplist


Ovido - Quiz & Flashcards