Alla inlägg under februari 2022

Av Nätverket Språkförsvaret - 16 februari 2022 08:00

Läste i NST under veckan att ett par nya skolor planeras i Ängelholm. Det är väl ännu inte helt bestämt och avgjort vilken skola som ska placeras på Fridhemsområdet respektive på Adolfältsområdet. Men i nuläget har tydligen redan en kommunal skola med idrottsinriktning fått klartecken för etablering på Fridhemsområdet. Det ska byggas en kommunal skola och en friskola i kommunen. Varför inte göra en folkomröstning om skolsituationen i Ängelholms kommun?


Oftast när jag läser om skoletableringar i svenska kommuner, så är det ofta en skola med idrottsprofil eller Internationella engelska skolan (IES) som är aktuella. Ska vi egentligen bara få en typ av oligopol på idrottsskolor eller engelska skolor i framtiden? Är det inte tid att bredda skolutbudet? 


Varför inte istället återetablera en nygammal skolvariant? Jag rekommenderar då en skola med humanistisk inriktning(humaniora). På denna skola ska eleverna kunna studera de moderna EU-språken franska, tyska och/eller italienska/spanska. Givetvis finns även engelska på schemat. Dessutom svenska med litteraturhistoria och med inslag av allmänspråkkunskap samt historia/kulturhistoria. Detta ska i så fall vara huvudinriktningen. Men även övriga traditionella skolämnen bör ingå som exempelvis matematik, NO -ämnen och SO -ämnen.


Vi kan väl ändå inte bara utbilda idrottare och "engelsktalande" på svenska skolor i framtiden? Det blir för inskränkt! Detta är mitt tips till Ängelholms politiker.


PS. Första undervisningsspråk på skolorna ska givetvis alltid vara vårt modersmål, svenska. Vi lever och bor ju i Sverige, ett EU-land.


C-G Pernbring                                                                                                            


(Insändarenpublicerades i NST/HD, Ängelholm, den 16/2 2022)


(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

 

Av Nätverket Språkförsvaret - 15 februari 2022 15:00

På sportaffären Stadiums svengelska skylt står med jätteversaler ”SALE”. Därunder syns Språkförsvarets klistermärke ”Spika svenska i Sverige! Följ den svenska språklagen”. Under denna uppmaning kan man följa en pil som pekar på en alltigenom svensk text: ”VINTERREA på mängder av varor. Röd prislapp gäller.” Texten på svenska bådar gott för framtiden. 


 

(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

Av Nätverket Språkförsvaret - 15 februari 2022 13:00

 


 Kafe', helt enkelt!


Uppmärksam 

 

(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

Av Nätverket Språkförsvaret - 15 februari 2022 08:00

Denna artikel tål verkligen att repriseras. För det är ju så att vi idag har ett skolsystem där våra folkvalda godkänner att svenska språket, fullt skattefinansierat via skolpengen, sätts på undantag och trängs undan av engelska.


Jag syftar naturligtvis på de snabbt expanderande språkbytesskolorna, vilkas verksamhet fullständigt krockar med språklagens skrivning om att det allmänna har ett särskilt ansvar för att det svenska språket används och utvecklas.


På vilket sätt utvecklas och används det svenska språket då alltmer av våra skattemedel går till skolverksamhet som i rent kolonial stil bedrivs på engelska?


Det finns en anledning till att inget annat land tillåter denna typ av skolor  - politikerna där besitter språklig och kulturell självbevarelsedrift!


När ska svenska politiker vakna? Svenska är ju i de allra flesta fall även våra folkvaldas modersmål.


Valfrihet vad gäller pedagogik är en sak. "Valfrihet" som sätter vårt officiella huvudspråk på undantag är något helt annat. Vi har på helt demokratiskt väg spikat svenskan som vårt officiella huvudspråk. Då ska naturligtvis även undervisningsspråket i grund- och gymnasieskola vara - svenska! Detta är viktigt även ut ett integrationsperspektiv.


Svenska folket har inget som helst problem med engelskkunskaperna vid en internationell jämförelse - även vid traditionell svenskspråkig undervisning.


Låt oss, alla goda krafter, hjälpas åt att föra upp frågan på dagordningen inför höstens val. Denna fråga har tagits ihjäl alldeles för länge.

 

Per-Owe Albinsson,

medlem i Språkförsvaret 


(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Sprkförsvaret)

Av Nätverket Språkförsvaret - 14 februari 2022 15:34

Efter att The Local i januari publicerade en artikelserie om de engelskspråkiga lärarnas situation på Internationella Engelska Skolan, där flera av dem påtalade att de diskriminerades lönemässigt i förhållande till sina svenskspråkiga kollegor, har tydligen slussportarna för kritik av IES öppnats för dessa lärare. Denna text som har återgetts på Twitter vittnar om detta. För ovanlighetens skull publiceras den i nätdagboken på originalspråket. Läraren är - eller har varit - verksam på IES Enskede. Notera den avslutande meningen.  

(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

Av Nätverket Språkförsvaret - 14 februari 2022 12:38

Dagens Nyheter berättar idag i en artikel, som snarast är militärpolitisk, även om svenskundervisningen i Kaliningrad:


”Men det finns ett område där idén om samverkan över nationsgränserna fortfarande lever. Den tidigare nämnda svenskundervisningen vid universitet finns kvar, och intresset för att läsa svenska är intakt, berättar Natalja Linevitj. Hon är lektor i svenska och har undervisat i ämnet i snart 20 år.

– Denna termin har jag 59 elever fördelade på fyra årskurser, säger Natalja Linevitj.

– Studenterna kommer från hela Ryssland: Moskva, Krasnodar, Sibirien. Många vill läsa i Kaliningrad för att det ligger nära Europa.

– På min första lektion brukar jag fråga eleverna varför de valde svenskämnet. Några svarar att de redan läst tyska eller franska och vill pröva något nytt. Andra lockas av den svenska välfärden, jämställdheten och miljöpolitiken, och vill gärna fortsätta sina studier i Sverige.”


Läs vidare här!


(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

Av Nätverket Språkförsvaret - 14 februari 2022 08:00

Jag har många gånger flaggat för faran med IES så kallade tvåspråkighet. Bägge språken sägs ju användas vid skolorna men för det första är engelska överordnad svenskan i kraft av att vara skolornas arbetsspråk. Dessutom används engelska som undervisningsspråk i fler och tyngre ämnen. Resultatet blir att eleverna tenderar att använda engelska även på fritiden och att alltså välja bort svenskan. På pappret är de tvåspråkiga men i praktiken använder de ett språk framför det andra. Svenskan hos dessa elever blir ett passivt andraspråk, trots att vi då talar om det officiella huvudspråket i landet och de flesta IES-elevernas modersmål. Här har alltså, under nästan 30 års tid, tillåtits att växa fram ett reellt praktiskt förstaspråksbyte.


Hur fel är det inte att våra skattemedel används till ett undervisningskoncept som försvagar vårt eget språk till förmån för ett i landet icke-officiellt språk? Särskilt med tanke på att det i den svenska språklagen klart anges att skattefinansierad verksamhet, exempelvis skolan (skolpengen) har ett särskilt ansvar för att det svenska språket används och utvecklas.


Såväl Barbara Bergström som Damian Brunker har bott i Sverige i många år, lever med svenskar och behärskar dessutom svenska. Ändå talar de engelska:


Vd intervjuar Damian Brunker - YouTube

Barbara Bergström grundade Internationella engelska skolan - DN.SE


 


DETTA såväl i kontakten med svensk media som i kontakten med Friskolornas riksförbund. Brunker hänvisar till att arbetsspråket på IES är engelska. Det är dock inte arbetsspråket inom Friskolornas riksförbund. Dessutom är svenska och inte engelska är officiellt huvudspråk i Sverige sedan 2009.


Jag anser att Bergström och Brunker med all (icke) önskvärd tydlighet visar hur litet värde de tillmäter det svenska språket.


Per-Owe Albinsson

 

(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

Av Nätverket Språkförsvaret - 13 februari 2022 08:00

Söndagens svenskspråkiga sång


Rikard Wolff - Röda luftballong


Söndagens svenskspråkiga dikt


Nattens djupa violoncell


Nattens djupa violoncell

slungar sitt mörka jubel ut över vidderna.

Tingens töckenbilder löser sin form

i floder av kosmiskt ljus.

Dyningar, lysande långa,

sköljer i våg på våg genom nattblå evighet.

Du! Du! Du!

Förklarade lätta materia, rytmens blommande skum,

svävande, svindlande drömmars dröm,

bländvit!

En mås är jag, och på vilande sträckta vingar

dricker jag havssalt salighet

långt östan om allt jag vet,

långt västan om allt jag vill,

och rör vid världens hjärta -

bländvitt!


Karin Boye


(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)


Presentation

Omröstning

Är älvdalskan ett språk eller en dialekt?
 Älvdalskan är ett språk
 Älvdalskan är en dialekt
 Vet inte

Fråga mig

142 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28
<<< Februari 2022 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Säg hellre!

Irriteras du av ett onödigt engelskt lånord och kan föreslå ett ersättningsord?  Skicka det i så fall till ersattningsordet@sprakforsvaret.se.  Om granskningsgruppen tycker att det är ett bra ord, belönas du med "Svenskan - ett språk att äga, älska och ärva" och ordet förtecknas också i avdelningen "Säg hellre!"

Blogtoplist


Skapa flashcards