Direktlänk till inlägg 28 mars 2022

Naturligtvis ska vi lära oss språk!

Till de som, medvetet eller inte, har valt att misstolka min text.


Naturligtvis ska vi lära oss främmande språk, både engelska och andra för oss viktiga språk. Exempelvis tyska, franska och spanska. Även mandarin lär öka i betydelse.


Det är dock milsvid skillnad mellan att undervisas i andra språk och på andra språk. Vi har en 13 år (!) gammal språklag som slår fast svenska som officiellt huvudspråk i Sverige. Engelska har ingen officiell ställning i landet och har aldrig haft det.


Undervisning, språkämnen undantagna, ska därför ske på svenska och ingenting annat. Detta är viktigt även avseende den så debatterade integrationen.


Svenskar tillhör, för övrigt, världstoppen (vid upprepade tillfällen har vi varit allra bäst) avseende engelskkunskaper redan vid traditionell undervisning på svenska.


Dessutom har auktoriteter påtalat att engelskspråkig undervisning bör ses över då den riskerar att kollidera med språklagens skrivningar samt försämra elevernas kunskaper i svenska. Detta redan 2018! (Det är den enklaste sak att hitta denna information från Skolverket på nätet!) Det är exakt dessa farhågor som nu har blivit besannade, det vill säga att undervisningen på det främmande språket går ut över kunskaperna i det nationella språket, oftast elevernas modersmål.


Då åligger det, enligt mig, våra politiker att korrigera den skeva utvecklingen, vilken går på kontrakurs med språklagens intentioner. Den språklag som våra folkvalda själva har varit med om att rösta igenom.


Svensk skolas viktigaste uppgift är att lära eleverna god svenska. Den stora merparten av dessa kommer att förbli i och leva sina liv i Sverige.


Per-Owe Albinsson,

medlem i Språkförsvaret 


(Denna nätdagbbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

 
 
Ingen bild

inga johansson

28 mars 2022 17:06

Naturligtvis ska vi först lära ett språk som ger en pedagogisk och logisk grund för att lära flera andra språk.
Om det första språket efter modersmålet är ett språk som ger insikt och lust att lära andra språk, ett allas andra språk, så är mycket vunnit i tid och pengar.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Nätverket Språkförsvaret - Onsdag 24 april 12:47


Vad hände? Svar: Verkligheten kom ifatt!     (Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret) ...

Av Nätverket Språkförsvaret - Onsdag 24 april 12:41


    Enkelt, överskådligt och på svenska!   Uppmärksam   (Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret) ...

Av Nätverket Språkförsvaret - Onsdag 24 april 12:00


Björn Dahlman återger denna rapport om Internationella Engelska skolan på Twitter:     (Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)   ...

Av Nätverket Språkförsvaret - Tisdag 23 april 21:17


    Dock inte mer än att rektorn i Landskrona sägs ha ägnat sig både åt kollektiv bestraffning i den högre skolan samt har förnedrat eleverna med urmodiga toalettbesöksregler. Vad gör man inte för att leka engelsk privatskola och låtsas ha läget...

Av Nätverket Språkförsvaret - Tisdag 23 april 19:00

Till och med Ulf Kristersson lyckades avhålla sig ifrån att tala utrikiska eller att skylta engelskt. Svenskan är viktig!             Sunt förnuft   (Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret) ...

Presentation

Omröstning

Är älvdalskan ett språk eller en dialekt?
 Älvdalskan är ett språk
 Älvdalskan är en dialekt
 Vet inte

Fråga mig

142 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31
<<< Mars 2022 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Säg hellre!

Irriteras du av ett onödigt engelskt lånord och kan föreslå ett ersättningsord?  Skicka det i så fall till ersattningsordet@sprakforsvaret.se.  Om granskningsgruppen tycker att det är ett bra ord, belönas du med "Svenskan - ett språk att äga, älska och ärva" och ordet förtecknas också i avdelningen "Säg hellre!"

Blogtoplist


Ovido - Quiz & Flashcards