Alla inlägg under mars 2022

Av Nätverket Språkförsvaret - 27 mars 2022 08:00

Söndagens svenskspråkiga sång


Mando Diao - Sorgen


Söndagens svenskspråkiga dikt


O nej


O nej, sorgens ord dödar ingen.

Det är ordlösheten som dödar.

Talande lever vi,

stumma dör vi.

Lyssna då till min röst,

en arm låga som lyser

på grottans väggar.

- Ingen är här, 

ingenting är att frukta

så länge ordet finns

och lågan lyser.


Olof Lagercrantz

 

(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

Av Nätverket Språkförsvaret - 26 mars 2022 08:00

Den 25 mars 2007 publicerade Språkförsvarets nätdagbok följande uttalande av Paavo Lipponen om svenska språkets betydelse i Finland.


"Utan det svenska språket skulle det moderna Finland inte existera, språket är en integrerad del av vår identitet. Vi borde ta hänsyn till att utvecklingen i Europa kan gå snett; det kan uppstå problem och konflikter. Då står det helt klart att vi då faller tillbaka på det nordiska. Norden är vår ”skyddshamn”. Även de baltiska länderna har på senare år börjat söka sig norrut."

 

Paavo Lipponen var statsminister i Finland 1995 – 2003 och också Svenska nu:s beskyddare och delegationsordförande. Han verkar ha fått rätt.


(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

Av Nätverket Språkförsvaret - 25 mars 2022 08:00

En mycket stor bov i dramat är, naturligtvis, alla de språkbytesskolor som tillåts öka lavinartat i antal över hela landet och där engelska i kolonial stil har ersatt svenska som första undervisningsspråk. Såväl i grundskola som i gymnasium.


Språkbytesverksamheten finansieras kollektivt av oss alla via skattsedeln och Sverige är ensamt land i välden om denna typ av skolor, det vill säga om en så oreglerad skattefinansierad skolverksamhet på främmande språk.


Vi är alltså alla med, vare sig vi vill eller inte, om att tvingas att betala för degraderingen av vårt eget officiella huvudspråk och modersmålet för det stora flertalet i detta land.


Det är så dumt att jag skäms när jag tänker på det! Jag känner samtidigt både ilska och sorg: Hur kan våra folkvalda värdera sitt eget (i de flesta fall) modersmål så lågt att dessa skolor har fått tillstånd att, överhuvudtaget, verka från första början!? Alla andra länder klarar sig utan dem!


Det är mycket naivt att bjuda in engelskan på det sätt som har skett i Sverige. Historien förskräcker: I de allra flesta länder där engelskan (oftast genom kolonisation, krig och imperialism) har åtnjutit hög status, har det gått käpprätt åt skogen för andra språk. Så även i vår världsdel: Se på Irland till exempel!


Jag anser att det är snudd på ett språkligt och kulturellt landsförräderi.


Det är dags att göra "helt om" i språkfrågan och att kraftigt uppvärdera samt stärka det svenska språkets ställning. Såväl i skola som i samhället i stort. Svenska politiker har alla möjligheter att lyfta språkfrågan inför stundande val i höst och att göra något åt saken.


Per-Owe Albinsson,

medlem i Språkförsvaret 


(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

Av Nätverket Språkförsvaret - 24 mars 2022 12:52

”I det invaderade Ukraina är det egna språket ett viktigt vapen i propagandan under kriget. På samma sätt borde svenskspråkig musik i P4 vara en viktig del av vårt totalförsvar, skriver musikern och före detta musikläraren Anders Forsslund.”


Läs hela artikeln här!


(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

Av Nätverket Språkförsvaret - 24 mars 2022 08:00

I ett pressmeddelande från Göteborgs universitet den 23/3 heter det:


”Svenska ungdomar har blivit bättre på läsförståelse i akademisk engelska. Samtidigt har de blivit sämre på läsförståelse i akademisk svenska. Det visar en studie som har analyserat resultat från Högskoleprovet.

John Löwenadler har undersökt resultat på Högskoleprovets läsförståelsedelar i engelska och svenska från åren 2012–2018. Eftersom Högskoleprovet mäter potentialen att klara högskolestudier är det förmågan att läsa akademiskt – i kontrast till vardagligt – språk som bedöms. Samtliga personer mellan 18 och 20 år som skrev provet har ingått i studien.”


Läs vidare här!


(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

 Lätta studier i ukrainska alltså: 


Nja, med mig kommer "Wolodomyr" och "Olga" att inleda sina praktiska SFI-studier per omgående.


Dels för att det är mer logiskt, rätt och riktigt och dels för att jag gör dem en tjänst på så vis. Apropå integration!


Per-Owe Albinsson 

 

(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

Erik Guldager Nielsen, medlem i Föreningen Norden, skriver i ett läsarinlägg på webbplatsen bland annat:


”Alle er stort sett for nordisk samarbeid, men den største fare er at alle tar samarbeidet som en selvfølge. Derfor blir nordisk samarbeid ofte nedprioritert til fordel for saker som oppleves mer akutt. Dette er uheldig da vi risikerer at samarbeidet forvitrer.


Som grunnlag for samarbeidet ligger det skandinaviske språkfellesskapet. Likevel har språkforståelsen gått ned blant skandinavene, og hvis vi ikke passer godt på språkfellesskapet risikerer vi å miste det. Dette skjedde for eksempel med det norrøne språkfellesskapet mellom Skandinavia og Island/Færøyene på 1300-tallet, på grunn av en massiv påvirkning fra nedertysk.


Foreningen Norden arbeidet i sin tid for Nordsat, en satellitt, som skulle overføre de nordiske allmennkringkasteres kanaler til hele Norden. Det prosjektet ble dessverre aldri gjennomført. I stedet fikk vi satellitter som sender programmer fra «hele» verden. De nordiske kanalene ble kodet så seere i andre nordiske land ikke får tilgang, eller må betale dyre abonnementer for at få et lite utvalg av nabolandenes kanaler. For kabelnett er situasjonen den samme. ”


Han har också en rad förslag för att ta tillvara på språkförståelsen i Norden:


”• Tekster på de andre skandinaviske språk bør inngå naturlig i alle relevante fag i hele undervisningen fra barneskolen til universitetet.
• Vanlig kinodistribusjon i hele Norden av de nominerte filmene til Nordisk Ra?ds Filmpris. Dette ville forhåpentlig skapt interesse for å importere andre nordiske filmer.
• En innkjøpsordning for nordisk litteratur i original språkdrakt, slik at de ble distribuert til bokhandlere og folkebiblioteker. Det kunne kanskje bli starten til et felles skandinavisk bokmarked.
• Tilgang til de nordiske allmennkringkastere (også finske og islandske) i hele Norden, både i det digitale bakkenettet, på satellitt og kabel og selvsagt via strømming.”


Läs vidare här!

(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)


Presentation

Omröstning

Är älvdalskan ett språk eller en dialekt?
 Älvdalskan är ett språk
 Älvdalskan är en dialekt
 Vet inte

Fråga mig

142 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31
<<< Mars 2022 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Säg hellre!

Irriteras du av ett onödigt engelskt lånord och kan föreslå ett ersättningsord?  Skicka det i så fall till ersattningsordet@sprakforsvaret.se.  Om granskningsgruppen tycker att det är ett bra ord, belönas du med "Svenskan - ett språk att äga, älska och ärva" och ordet förtecknas också i avdelningen "Säg hellre!"

Blogtoplist


Skapa flashcards