Alla inlägg under mars 2022

Helt rätt, P-O! Som vanligt! Hur många gånger (år) har jag inte påpekat denna "engelska sjuka" inom Melodifestivalen i pressen? Ja, det är säkert minst 10 år!


Man struntar totalt i vad svenskarna säger/påpekar. Jo, då måste man vara en kändis eller idrottsman/kvinna. Då kan man kanske ändå lyssna.


ESC = Eurovisionfinalen kallar jag numera snarare för "The English Song Contest/ESC". Hörde den franska uttagningen förra helgen på franska kanalen TV5.


Alla bidragen sjöngs på, ja, franska givetvis. Tidigare i februari följde jag den italienska ESC-uttagningen på RAI 1 vid San Remofestivalen. Bara italienska bidrag!


En italienska som en gång sjöng för Italien, råkade jag av en ren slump träffa i en stor bok-/skivaffär i Milano 2018. Vi körde samtalet både på tyska och franska.


Hon sade ungefär så här: "Ni svenskar vågar inte sjunga era bidrag på svenska. Sjunger ni inte på engelska, så vinner ni kanske inte tävlingen".


"Alla svenska artister vill bli världsartister som ABBA". Hon tillade: "Själv sjunger jag i ESC för det kan vara både kul och lärorikt."


C-G Pernbring

 

(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

Av Nätverket Språkförsvaret - 14 mars 2022 08:00

 

Avdelning A                      Språklagens ställning och användbarhet

 

1. En enhällig riksdag antog 2009 en språklag (SFS 2009:600), som reglerar svenska språkets ställning. Hur ser ert parti på språklagen? Har språklagen motsvarat förväntningarna? Eller bör språklagen skärpas?


B                                     Svenskans ställning i skolan

 

2. Hur stor plats anser ert parti att svenskundervisningen bör få i grundskolan och gymnasieskolan, exempelvis procentuellt eller i antal timmar, så att det stämmer överens med Sveriges språklag?

3. Hur ser ert parti på att skattefinansierade skolor undervisar på ett främmande språk (läs: engelska) i upp till 50 procent av tiden i grundskolan och i samtliga ämnen utom svenskämnet i gymnasiet?

4. Hur bör undervisningen i svenska för invandrare enligt ert parti organiseras på effektivast möjliga sätt?

5. Vad anser ert parti om kravet på grundläggande kunskaper i svenska för att kunna få svenskt medborgarskap?


C                                     Svenskan som komplett, samhällsbärande språk

 

6. Anser ert parti att det är viktigt att svenskan överlever som ett fullödigt, vetenskapligt språk? Anser ert parti att svenskans ställning inom högre utbildning och forskning är tillfredsställande? Om inte vad bör göras åt saken?

7. Anser ert parti att det föreligger ett hot mot svenskan som samhällsbärande språk och att det sker domänförluster till engelskan, särskilt inom högskolan och affärsvärlden?


D                                     Svenskans ställning i EU

 

8. Anser ert parti att svenskans ställning i EU är tillfredsställande? Om inte, hur bör läget förbättras? Anser ert parti att svenska regeringsföreträdare och EU-parlamentariker i tillräcklig utsträckning använder svenska i alla EU-sammanhang där det är möjligt?

9. Allt färre svenska skolelever studerar idag stora EU-språk som tyska och franska. Påverkar detta Sveriges ställning i EU på sikt? Om ja, vilka motåtgärder krävs i så fall?

10. Vad är er inställning till att svenska inte längre alltid används vid kontakter med andra nordiska länder i offentliga sammanhang?


E                                     Svenskan i media

 

11. I dag domineras i synnerhet det kommersiella tv-utbudet i Sverige av engelskspråkiga filmer och serier. Anser ert parti att denna situation är tillfredsställande? Om inte, bör den åtgärdas på något sätt?

12. Hur ser ert parti på public service uppgift att ha ett särskilt ansvar för svenska språket? Behövs konkreta regler?


F                                      Svenskan i offentliga sammanhang

 

13. Vissa offentliga institutioner, kampanjer, projekt, byggnader som Stockholm Waterfront, Mall of Scandinavia, efterleden Airport i stället för flygplats, och många fler har idag enbart engelska namn. Anser ert parti att det har betydelse om dessa namnges på svenska eller engelska? Vilken princip för namngivningsprincip bör tillämpas?

14. Språklagen omfattar endast det allmännas, det vill säga myndigheternas, kärnverksamhet. Hur ser ert parti på att företag publicerar reklam eller varumärken enbart på engelska? Vilka effekter har detta på svenska språkets ställning? Är det önskvärt att beivra detta slags reklam?


G                                     Svenskans ställning i ert parti

 

15. Vad har ert parti för tanke om svenskans ställning på lång sikt i Sverige?

16. Varför har Ert parti ingen utpekad språkpolitisk talesperson? Inte heller någon uttryckt språkpolicy, som är kopplad till svenska språkets ställning och tillämpningen av språklagen? Är språkfrågan för oviktig för partiet?


***


Svar önskas helst före den 30/5, varvid svaren publiceras i den ordning de inkommer. Svaren kan skickas till sprakforsvaret@yahoo.se eller via post till Språkförsvaret, Spånga kyrkväg 616, 16362 Spånga


(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)




Det är mycket bättre att  a l l a  l ä n d e r s  representanter sjunger på landets egna språk  - nu blir Melodifestivalen som vilken urvattnad och likriktad poptävling som helst. Urtrist (!!) och jag har slutat att titta. Jag känner mig inte ett dugg representerad av inhemska artister som står och fjantar sig på engelska. Vill de representera Sverige så får de vara så goda att göra det på svenska!


Vart tog den så omhuldade mångfalden vägen här??


Det går naturligtvis utmärkt att göra alldeles utmärkt musik på andra språk än engelska och det är en seglivad myt att "alla kan engelska" Framförallt att en majoritet vill att musik ska göras endast på engelska.


De flesta länder är inte i närheten av att vara lika enögt anglofila som Sverige.


Engelska är för övrigt ett litet språk inom EU nu sedan Storbritannien gick ur samarbetet. Det bör speglas i dessa sammanhang!


Per-Owe Albinsson,

medlem i Språkförsvaret 


(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)


Av Nätverket Språkförsvaret - 13 mars 2022 08:00

Söndagens svenskspråkiga sång


Magnus Uggla & Sylvia Vrethammar - Tycker om dig


Söndagens svenskspråkiga dikt


I dina ögons klara morgonljus


I dina ögons klara morgonljus
mitt hjärta vaknar – allt är ljus.


I dina läppars höga kärlekssång
min glädje brusar – allt är sång.


I dina händers mjuka fågelbo
min oro somnar – allt är ro.


Erik Blomberg

 

(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)


Av Nätverket Språkförsvaret - 12 mars 2022 08:00

Johan Klintberg berättar på Språkförsvarets vänner/Facebook:


”Tight race när Sydkorea ska välja ny president

Rubrik i Omni i dag, 9 mars. Skrev till redaktionen och ansåg att denna rubrik inte hörde hemma i ett seriöst nyhetsmedium. Föreslog "mycket jämnt".
Fick snart svar:
Ja, där har du en poäng i. Vi justerar.’

Mycket jämnt när Sydkorea ska välja ny president

Kul!”


(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

Av Nätverket Språkförsvaret - 11 mars 2022 09:34


 

 Sunt förnuft 


(Denna nätdagbok är kopplad till nätverket Språkförsvaret )

 


Med tanke på den stora möda som "Internationella" engelska skolan lägger ned på att mäta elevernas kjollängder och nedhasande jeans är det märkligt att självaste vd:n poserar i bara axlar.


Det är väl dock som det så ofta verkar vara i IES värld - dubbla måttstockar.


En sak gäller för elever, en annan för personal.

Svenska språket och engelska språket är jämbördiga, fast ändå inte.


Jag kommer att tänka på "Djurens gård", av Orwell: "Alla är lika... men vissa är mer lika än andra".

 

Medlem

 

(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)


(Johan Klintberger har lagt upp denna lista med ersättningsord på Facebook

Johan Klintberger·Onsdag 7 april 2021·)


Det är klart att vi ska låna ord från andra språk. Svenskan har utvecklats genom att importera bra och nödvändiga ord och uttryck. Men de senaste årtiondena har många engelska ord tagit sig in i språket fast det redan finns bra svenska ord. Här presenteras en rad exempel på temat “finns det ett svenskt ord för..?”, eller som Språkförsvarets vänner uttrycker det: “säg hellre”.


Avsnitt 1. Finns det ett svenskt ord för ACCESS? Svar ja: tillgång, tillträde, åtkomst.


Avsnitt 2. Finns det ett svenskt ord för AIRBAG? Svar ja: krockkudde.


Avsnitt 3. Finns det ett svenskt ord för AIRCONDITION? Svar ja: luftkonditionering, ventilation, klimatanläggning.


Avsnitt 4. Finns det ett svenskt ord för ALL INCLUSIVE? Svar ja: allt inkluderat, inklusive allt, allt ingår, helpension.


Avsnitt 5. Finns det ett svenskt ord för ALL TIME HIGH? Svar ja: kursrekord (i börssammanhang)


Avsnitt 6. Finns det ett svenskt ord för ANTI-AGE-CREAM? Svar ja: (anti)rynkkräm.


Avsnitt 7. Finns det ett svenskt ord för APPROACH? Svar ja: infallsvinkel, angreppssätt, förhållningssätt, inställning, synsätt, taktik, perspektiv, ansats.


Avsnitt 8. Finns det ett svenskt ord för ATLET (av eng. athlete) som ofta används i sportsändningar? Ett exempel: ”Valerie Adams är friidrottsvärldens mest överlägsna atlet i dagsläget.” (Adams är zeeländsk friidrottare som tävlar i kulstötning.) Svar ja: friidrottare.


Den andra och vanliga betydelsen av atlet är denna: Atlet i betydelsen "(mans)person med stor kroppsstyrka", "han ägde atletens smidiga, breda kroppsbyggnad" (Nationalencyklopedin) är belagt sedan 1859 och kommer ursprungligen från grekiskan.


Avsnitt 9. Finns det ett svenskt ord för BACKLASH? Svar ja: bakslag, (häftig) motreaktion, rekyleffekt, oväntad motgång, bumerangeffekt.


Exempel från svenska dagstidningar:
Enligt flera kvinnorättsorganisationer har det skett en backlash när det gäller våld mot kvinnor.
Skulle fler liknande förslag genomföras är jag rädd för en politisk backlash som snabbt skulle resultera i en mycket restriktiv migrationspolitik i Sverige.


Avsnitt 10. Finns det ett svenskt ord för BAG-IN-BOX? Svar ja: boxvin, lådvin, kartongvin. Uttrycket "bag-in-box" säger inte mer än att det finns en påse i en låda... I Norge kallas lådvin för ”pappvin”.


Avsnitt 11. Finns det ett svenskt ord för BAKE OFF (om bröd)? Svar ja: butiksbakat, förgräddat, halvgräddat, förtidsgräddat . Många affärer har gott butiksbakat bröd som levererats dit halvfärdigt för att på plats i butiken bakas, värmas, färdigt.


Avsnitt 12. Finns det ett svenskt ord för BENCHMARKING? Svar ja: verksamhetsjämförelse. Det handlar alltså om att jämföra sin egen bransch, företag, förening med något/någon som är bra.


Avsnitt 13. Finns det ett svenskt ord för CANCELLERAD? Svar ja: inställd, avbruten, avbokad, återkallad. På en fråga i Dagens Nyheter för en del år sedan om ordet cancellera finns i svenska språketåket, svarade kulturredaktionen så här: ja, ordet finns belagt i svenska ordböcker. Det stavas kancellera och kommer från latinets cancellare, som betyder 'förse (något) med galler, överkorsa (skrift)'. Det är ålderdomligt och knappast i bruk längre. Annullera är betydligt vanligare. Ofta är det dock tydligast att precisera innebörden, och skriva till exempel ställa in, slänga, ogiltigförklara eller liknande.


Avsnitt 14. Finns det ett svenskt ord för CHICK LIT och LAD LIT? Svar ja: tjejlitteratur, killitteratur.


Avsnitt 15. Finns det ett svenskt ord för CLIFFHANGER? Svar ja: spänningsslut, spänningspaus, klipphängare. Ordet "cliffhanger" brukar användas när till exempel ett avsnitt av en TV-serie slutar med en dramatisk höjdpunkt där ovissheten blir hängande i luften: hur blir fortsättningen? "Klipphängare" är väl inte så dumt.


Avsnitt 16. Finns det ett svenskt ord för COACH? Svar ja: tränare, instruktör, lagledare. Har i svenskan även blivit psykologisk handledare eller rådgivare inom olika områden. Ordet coach är idag flitigt använt, man talar exempelvis om träningscoach, businesscoach, jobbcoach och hälsocoach. Exempel från svenska dagstidningar: Rina Meri anländer till Milan på lån och får sin förre coach Rafael Benitez som tränare. Nu får hans mentale coach lära sig hantera situationen.


Avsnitt 17. Finns det ett svenskt ord för CRED eller KREDD? Svar ja: erkännande, eloge, renommé, trovärdighet, uppskattning, beröm, förtroende. Exempel från dagspressen:
"Själv ville Margaret Thatcher aldrig ge kvinnorörelsen k r e d d eller uppbackning." "Initialt tyckte många användare att utbudet var skralt men i och med lanseringen av sina egenproducerade serier har Netflix vunnit både k r e d d och kunder."


Avsnitt 18. Finns det ett svenskt ord för DEADLINE? Svar ja: frist, tidsfrist, manusstopp, stoppdatum, slutdatum, lämning (vi har lämning 21.15 – tidningsredaktioner). En del tycker att deadline är så inarbetat att det ska accepteras.


Avsnitt 19. Finns det ett svenskt ord för FEEDBACK? Svar ja: återkoppling, gensvar, svar, reaktion. Naturligtvis ska vi låna ord från andra språk - men undvika o n ö d i g a lån när det redan finns bra svenska ord.


Avsnitt 20. Finns det ett svenskt ord för GIVEAWAY? Svar ja: presentartikel (som reklam), presentreklam.


Avsnitt 21. Finns det ett svenskt ord för FOODIE? Svar ja: matälskare, matentusiast, matvän.


Avsnitt 22. Finns det ett svenskt ord för HIGHLIGHTS? Svar ja: höjdpunkter, smakprov, godbitar.


Avsnitt 23. Finns det ett svenskt ord för HINT? Svar ja: vink, antydan, fingervisning, tips. Här har engelskan ett enda ord, svenskan minst fyra. Ordet hint verkar få en allt större spridning i svenskan, är ett kort rubrikord och smyger sig därmed in i rubriker också.
Ordet tips har funnits i svenskan sedan 1894 och är ett låneord från engelskan.


Avsnitt 24. Finns det ett svenskt ord för HOT SPOT? Svar ja: surfzon; aktivt område; (politiskt) oroligt område; inneställe, innekrog, nöjesområde; het zon osv. När ordet hot spot används är det ibland oklart vad som menas. Här har engelskan ett enda ord, svenskan många. Därmed blir svenskan mer precis i detta sammanhang.


Avsnitt 25. Finns det ett svenskt ord för INFLUENCER? Svar ja: influerare, påverkare. Antalet influerare ökar stadigt liksom användningen av ordet influencer. Men här finns ett bra svenskt ord. Influerare går också att böja: influerarna visste inte till sig av förtjusning... Jämför: influencerna visste inte till sig av förtjusning...


Avsnitt 26. Finns det ett svenskt ord för JOYSTICK? Svar ja: styrspak, styrpinne. En styrspak används såväl av piloter som rorgängare på färjor samt dataanvändare och spelare av dataspel.


Avsnitt 27. Finns det ett svenskt ord för KIT? Svar ja: sats, paket, utrustning.


Avsnitt 28. Finns det ett svenskt ord för MIND MAP? Svar ja: tankekarta. "Tankekartor hjälpte dem att nå målet med drömhuset". Rubrik i Sydsvenskan 28 december. För förståelsens skull använder skribenten även ordet "mind map" parallellt men då inom citattecken.


Avsnitt 29. Finns det ett svenskt ord för OFFPIST? Svar ja: åka utanför pisten, ~ i terrängen, ~ opistat. Aktuellt i svenska fjällen i vintras då några åkare åkte opistat och utlöste en lavin. Som tur var så skadades ingen.


Avsnitt 30. Finns det ett svenskt ord för GREENWASHING? Svar ja: gröntvättning, grönmålning. Ordet innebär att i kommunikation och marknadsföring få ett företags verksamhet att framstå som mer miljövänlig än vad den är. Gröntvättning blir vanligare och vanligare. Genom att göra en direkt översättning från engelskan - tack engelskan! - får vi ett behändigt svenskt ord. Det går också att böja. "Han ägnade sig åt att gröntvätta sitt företag men miljörörelsen genomskådade försöket."


Avsnitt 31. Finns det ett svenskt ord för OUTLET, FACTORY OUTLET? Svar ja: butiksby, fabriksförsäljning. Ordet outlet har spätts ut i svenskan och betyder ibland bara att man säljer billigt på vilken plats som helst. I Knallebygden i Västergötland sålde/säljer textilindustrin ut överblivna kläder och textilier - fabriksförsäljning, sälja vid en fabrik.


Avsnitt 32. Finns det ett svenskt uttryck för FAKE NEWS? Svar ja: falska nyheter, lögnaktiga nyheter, påhittade nyheter.


Avsnitt 33. Finns det ett svenskt uttryck för FAST FOOD? Svar ja: snabbmat. Snabbt och enkelt beställer vi snabbmat när vi inte orkar laga maten själva. Dessutom kan vi böja ordet: "Han gillar inte snabbmaten eftersom den får honom att gå upp i vikt." Jämför: "Han gilla inte fast fooden eftersom den får honom att gå upp i vikt..."


Avsnitt 34. Finns det ett svenskt ord för AIRPORT? Svar ja: flygplats. Men varför heter det då Malmö Airport, Dala Airport och Kristianstad Österlen Airport? Sverige lär vara ett av få länder som har engelska beteckningar på sina inhemska flygplatser. Men Copenhagen Airport då? Visst - för utlänningar. Men för inhemskt bruk? Köbenhavns lufthavn!


Ett svenskt exempel är Växjö. Här heter det Småland Airport som ger sken av en storstadsflygplats. Riktiga namnet borde varit Öjaby landningsbana...säger är en del kritiska smålänningar.


Avsnitt 35. Finns det ett svenskt ord för GAMBLER? Svar ja: (hasard) spelare, risktagare, dobblare (ålderdomligt). Spelare går dessutom att böja på svenska: "Så fort det handlar om stora pengar fylkas spelarna kring bordet". Jämför: "Så fort det handlar om stora pengar samlas g a m b l e r s kring bordet".


Avsnitt 36. Finns det ett svenskt ord för GATE? Svar ja: utgång (på flygplats). För en del låter det kanske väl vardagligt att vi ska gå till utgången när man kan gå till gaten.


Avsnitt 37. Finns det ett svenskt uttryck för GATED COMMUNITY? Svar ja: grindsamhälle. Ett grindsamhälle är ett bostadsområde eller en stadsdel som är avskilt från yttervärlden med någon form av kontroll av dem som vill komma in. Kontrollen, hindret, kan vara grindar, bommar, stängsel eller övervakning. Termen grindsamhälle är belagd sedan 1999, tidigare förekom även "grindstad". Grindsamhällen fanns ursprungligen i Sydafrika, Brasilien och Angola men har sedan spritt sig över världen, bland annat till Gnosjö i Sverige...


Avsnitt 38. Finns det ett svenskt uttryck för LIFE HACK? Svar ja: livsknep, vardagsknep, vardagstips, husmorstips. "Här är lifehacksen du inte kan leva utan! 1. Kaka med gaffel, 2. Kladd med isglass." (Expressens bilaga Leva & Bo). "Coola life hacks och klassiska husmorstips" (PC för alla). Engelskan har ett enda ord, ja, eller två, "Life hack", medan svenskan, som synes, har många.


Avsnitt 39. Finns det ett svenskt uttryck för LIGHT (om mat)? Svar ja: lätt-, sockerfri, fettfri, lågkalori-.


Avsnitt 40. Finns det ett svenskt uttryck för LOOKALIKE? Svar ja: dubbelgångare, kopia, härmapa (skämsamt). Hittade denna definition på engelska Wikipedia: A look-alike, double, or doppelgänger is a person who bears a strong physical resemblance to another person, excluding cases like twins and other instances of family resemblance. På svenska: En "lookalike", en kopia, en dubbelgångare, är en person som har tydliga fysiska drag som påminner om en annan person, men som inte är tvilling eller på annat sätt släkt.


Avsnitt 41. Finns det ett svenskt uttryck för LOSERS? Svar ja: förlorare.


Avsnitt 42. Finns det ett svenskt uttryck för MINDFULNESS? Svar ja: medveten närvaro. Mindfulness är en metod som gör att man blir mer medveten om tankar, förhållningssätt och rörelser för att på så sätt vara mer förankrad, medveten i nuet. Men eftersom mindfulness på svenska är så inarbetat i dag kan medveten närvaro och mindfulness användas parallellt.


Avsnitt 43. Finns det ett svenskt uttryck för OUTSTANDING? Svar ja: enastående, i en klass för sig, utomordentlig, framstående, i särklass, fantastisk, unik, helt otroligt, utan dess like, makalös, ypperlig, superb, formidabel. Och så säger en del att svenskan är ordfattig! Exempel från dagspressen: "Och det är inte konstigt att förstå efter hans outstanding insatser mot Sverige i gruppen och Holland i kvarten då han utsågs till matchernas bäste spelare."


Avsnitt 44. Finns det ett svenskt uttryck för POWER NAP? Svar ja: tupplur. Även orden "småsova" och "lur" och "kraftlur" kan användas. Andra uttryck: Jag ska kasta kull mig fem minuter, fem minuter på lille visarn, gubbvila, stödvila.Den lilla sovstunden kan göra underverk under en jäktig arbetsdag. Det handlar alltså om lätt, kortvarig sömn. Har funnits i svenskan sedan 1843. Att just höns används i språket som en metafor för en kort sömn beror på att djuret gärna förknippas med lätt och vaksam slummer. En tupplur är en bildlig jämförelse med den korta stund då tuppar, gärna på ett ben, står och tar sig en lur.


Avsnitt 45. Finns det ett svenskt uttryck för KID? Svar ja: barn! Även grabb, tjej, ungdom. Några exempel från svenska dagstidningar: “De kids som klottrade hakkors och nationalistiska slagord på en utbränd kiosk i skånska Kattarp tyckte nog också det.”
“Men i stället för glåmiga britter: solbrända kaliforniska kids som festar som om det inte fanns någon morgondag.”
“Tänk alla sköna kids där ute som har något och bara får höra skit.”


Avsnitt 46. Finns det ett svenskt uttryck för MASTER BEDROOM? Svar ja: största sovrummet (i ett hus eller en lägenhet, ofta med eget badrum), huvudsovrum (om det alls behöver preciseras). Vanligt i mäklarannonser om svindyra bostadsrätter eller i Jan Guillous roman "Slutet på historien" där hjälten Erik bor med sin fru i en sjurummare i Stockholm och i våningen finns ett "master bedroom".


Avsnitt 47. Finns det ett svenskt uttryck för OUTSOURCA? Svar ja: lägga ut eller utläggning. Man kan också använda sig av till exempel entreprenad, lägga ut på entreprenad, eller legotillverkning, lämna ut (till någon) eller anlita någon. Utlokalisera eller utkontraktera är andra ord. Eller tillfälligt hyra ut som arbetskraft.
Vilken variant man ska använda i stället för detta krångliga engelska ord beror på sammanhanget.
Här är några exempel från svenska dagstidningar:
“Varför då inte outsourca risken till externa aktörer?”
“Är vi i färd med att outsourca vårt intellekt till uppkopplade och ständigt närvarande apparater?”
“Ska dagens bibliotek outsourca bokinköpen och bli en lattestuga för datorspelare?”


Avsnitt 48. Finns det ett svenskt uttryck för PAPER? Svar ja: uppsats, artikel, föredrag. Exempel från dagspressen: “Betydelsen av sådana mikroreformer lyfts fram på ett bra sätt i detta briefing paper från tankesmedjan Ecipe i Bryssel.”


Avsnitt 49. Finns det ett svenskt uttryck för PUSHA? Svar ja: pressa, driva (på). köra på, puffa.
Exempel från svensk dagspress: “Du kan inte pusha eller peppa en individ som inte vill.”
“Det kan faktiskt vara hälsofarligt att pusha kroppen över gränsen och det är ingen mara värd.”


Avsnitt 50. Finns det ett svenskt uttryck för RELEASEPARTY? Svar ja: släppfest, släppefest (Skåne).
Exempel från dagspressen: “Det var först när jag var på ett r e l e a s e p a r t y för tjejgruppen Popsie i Stockholm för några veckor sedan som jag förstod att MTV är stort och att jag syns.”


Avsnitt 51. Finns det ett svenskt uttryck för SAMBOS? Svar ja: sambor. Det engelska s-et i sambos som bildar plural är fel, sambor är en sammansättning med -bo, jämför stadsbo, stadsbor. Ordet sambor är inte är något engelskt lånord men ibland används alltså pluralformen flera sambos och i informella sammanhang även varianten flera sambosar.


Avsnitt 52. Finns det ett svenskt uttryck för SHORT CUT? Svar ja: kortkommando, genväg.
Några exempel på hur kortkommando och genväg kan användas:
"Du kan också ändra ett markerat objekt med särskilda kortkommandon."
"Dessutom är det alltför enkelt att ta en genväg genom att avskriva dessa länders skulder."


Avsnitt 53. Finns det ett svenskt ord för RANDOM? Svar ja: slumpvis, slumpmässig, på måfå, på en höft, godtyckligt.
Random har börjat användas rätt frekvent. Här är några exempel:
"Men han kommer inte till random klubb i närheten av dig utan till självaste Hultsfredsfestivalen."
"En random gubbe på stan kom och frågade om jag ville gå på bio med honom."
"Mitt klädställ består av mörka kängor, jacka likaså, en stickad mössa och en random tröja."


Avsnitt 54. Finns det ett svenskt ord för TAKE AWAY? Svar ja: hämtmat. Ordet förekommer såväl särskrivet, take away, som hopskrivet, takeaway.
Exempel från dagspressen: "Med sänkningen blir det samma momssats på servering som takeaway vilket är en regelförenkling för företagen."


(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)


Presentation

Omröstning

Är älvdalskan ett språk eller en dialekt?
 Älvdalskan är ett språk
 Älvdalskan är en dialekt
 Vet inte

Fråga mig

142 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31
<<< Mars 2022 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Säg hellre!

Irriteras du av ett onödigt engelskt lånord och kan föreslå ett ersättningsord?  Skicka det i så fall till ersattningsordet@sprakforsvaret.se.  Om granskningsgruppen tycker att det är ett bra ord, belönas du med "Svenskan - ett språk att äga, älska och ärva" och ordet förtecknas också i avdelningen "Säg hellre!"

Blogtoplist


Ovido - Quiz & Flashcards