Alla inlägg under april 2022

Av Nätverket Språkförsvaret - 24 april 2022 08:00

Söndagens svenskspråkiga sång


Mikael Wiehe - Strö all min kärlek


Söndagens svenskspråkiga dikt


En haikudikt:


Ljumma vårvindar 

smeker körsbärsblommorna. 

Rosa överallt. 


Christina Johansson

 

(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)


Av Nätverket Språkförsvaret - 23 april 2022 16:46

 

Mikael Gaunitz Renard skriver på Språkförsvarets vänner på Facebook:


"Äkta svensk HOME STYLE COOKIES

"Soft inside" torde vara en beskrivning av mjukvaran  som sitter mellan "reklammakarnas" öron."


(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

Av Nätverket Språkförsvaret - 22 april 2022 12:40

Se slagordet "För att få ordning på Sverige måste vi få ordning på skolan"!


Ett, minst sagt, magstarkt budskap för att komma från ett av de partier som är mest positiva till de för Sverige världsunika och fullt skattefinansierade språkbytesskolorna, i vilka ett främmande och icke-officiellt språk (engelska) i kolonial stil har tillåtits att ersätta vårt eget officiella huvudspråk som första undervisningsspråk.


Dessa skolor trycker inte bara hårt på engelska språket utan också på anglosaxisk kultur. De kan med andra ord gott och väl liknas vid koloniala verksamheter.


Bland befolkningen i gemen finns en stor majoritet som är emot vinstdrivande och skattefinansierade skolor, till vilka språkbytesskolorna tillhör.


När tänker M och andra språkbytesskolevänliga partier lyssna på väljarna, det vill säga alla de människor som har gett våra folkvalda sina uppdrag.


Kan det rentav finnas en anledning till att inget annat land tillåter skattefinansierade språkbytesskolor!?


Per-Owe Albinsson 


(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)


Av Nätverket Språkförsvaret - 22 april 2022 07:56

Denna insändare finns i dagens UNT. 


 

Susanne L-A


(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

Av Nätverket Språkförsvaret - 21 april 2022 11:29

(Texten är hämtad från tankesmedjan Balans den 14/12 2021)


”Värmdö kommun

 

Som avslutning på den här granskningen – och som komplement till alla tidigare granskningar av skolmarknadens konsekvenser för den kommunala skolan – ska vi dela med oss av några dagsaktuella citat från Värmdö kommuns delårsrapport, där konsekvenserna av Internationella Engelska Skolan etablering sammanfattas. 


Grundskolan visar i tertial 2 ett underskott mot budget på 4 763 tkr för perioden januari-augusti. Årsprognos för grundskolan är ett underskott på 7 020 tkr.


Antal elever har minskat mer än vad som var förväntat i prognosen i tertial 1. Skolorna behöver på nytt se över hela sin verksamhet för att anpassa den till det nya elevantalet och därmed lägre elevintäkter. Andelen av Värmdös elever som går i egen regi har minskat från 72% (snitt 2020 till och med juni 2021) till 66% (september 2021). Det motsvarar en minskning av 370 elever (ca 15 700 tkr).


För verksamhetsområde grundskola inklusive förskoleklass behöver kostnader för bemanning avseende i huvudsak undervisning, administration och måltid harmoniseras med intäkterna.


Nödvändiga åtgärder och anpassningar i organisation och bemanning för att nå en budget i balans medför i vissa fall förändringar i den personalgrupp som möter barn och elever. 


Enheterna i egen regi har svårt att anpassa kostnaderna i den takt som behövs för att hålla en budget i balans kopplat till den omfördelning av elever som nu sker. För de mindre skolorna är det svårt att genomföra ytterligare besparingar. Elever med behov av särskilt stöd har ökat inom grundskolan i egen regi under läsåret, vilket påverkar budgeten för enskilda skolor.


När Internationella Engelska Skolan startade på Värmdö minskade antalet elever i kommunens skolor vilket ledde till ett stort underskott i budget. Nu måste Värmdös skolor skära ner på bland annat bemanning. Det här kommer att leda till att en del av kommunens elever blir av med sina nuvarande lärare. Trots att kommunens skolor har färre elever har antalet kommunala elever i behov av särskilt stöd ökat. Det här beror sannolikt på att det främst är elever som inte har behov av särskilt stöd som söker sig till Internationella Engelska Skolan. 


Enligt Skolinspektionens nuvarande tolkning av etableringsfriheten är det här exempel på konsekvenser som inte ska tas med i beslut om godkännande. I kommun efter kommun öppnar nu skolkoncernerna nya skolor, vilket skapar sämre möjligheter till en bra utbildning för de elever som går kvar i den kommunala skolan. Lärare på de kommunala skolorna blir av med jobbet, omplaceras eller får ökad undervisningstid för att de kommunala skolorna ska kunna klara av att hålla budget.

Samtidigt som det här sker uppehåller sig en stor del av skoldebatten vid vilka kläder IES grundare har på bilder i tidningen och vad som egentligen hände när hon torkade av sig efter att ha varit på toaletten. Men för barnen i den kommunala skolan kvittar det om skolkoncernernas ägare bär päls eller foppatofflor. De – och deras lärare – är de stora förlorarna i den världsunika svenska marknadsskolan. 

Åsa och Marcus – Tankesmedjan Balans”


(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

Av Nätverket Språkförsvaret - 20 april 2022 14:06

(Texten har hämtats från Institutet för de inhemska språken)


Små språk förbises lätt i den språkteknologiska utvecklingen. Delta i enkäten om språkteknologi som stödjer europeiska språk.Språkteknologi tar en allt större plats i vår vardag. Den används bland annat för maskinöversättning, taligenkänning och blir allt vanligare på olika digitala plattformar på nätet och i vår vardag. Digitala tjänster via webben eller per telefon sköts ofta av bottar och maskiner. I den här utvecklingen saknar mindre språk ofta det stöd som stora språk får. Det leder till att användarna försätts i en ojämlik ställning beroende på vilket språk de talar.


AI, artificiell intelligens, bygger bland annat på taligenkänning och annan språkteknologi. Att den utvecklas för ens eget språk är ingen självklarhet. Därför kartläggs läget i ett europeiskt jämlikhetsprojekt. Inom ramen för det europeiska jämlikhetsprojektet European Language Equality kartläggs nu det språkteknologiska stödet. Genom att svara på en kort enkät kan du bidra till att ditt språk har förutsättningar att hävda sig också i den digitala tidsåldern.


Enkäten finns på ett tiotal olika språk, bland annat finska och svenska. Den tar bara ett par minuter att besvara. Du hittar den här:


* Enkät om stöd för språkteknologiska lösningar på svenska (European Language Equality) - gå till originaldokumentet!

* Kysely kieliteknologisesta tuesta suomeksi (European Language Equality)

* Take a 3-minute survey to help your language survive in the digital age (European Language Equality)


(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)


Av Nätverket Språkförsvaret - 19 april 2022 11:39

 


Undertecknad såg för en tid sedan ett annat anslag från denna förening och med ett liknande budskap och som innehöll totalt onödig och omotiverad svengelska, vilket renderade två av Språkförsvarets "protestklistermärken" och efter några dagar ytterligare ett klistermärke.


Nu sitter detta nya anslag uppe - utan svengelska inslag.


Uppmärksam 

 

(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

Av Nätverket Språkförsvaret - 18 april 2022 12:22

Oisín Cantwell kommenterar i Aftonbladet:


”Marin hade just anlänt till Sverige och Stockholm och Villa Bonnier i Diplomatstaden och välkomnades av sin svenska kollega, Magdalena Andersson.


Duon inledde showen med en kort promenad längs med Djurgårdsbrunnsviken där änder tjattrande skötte sina egna affärer och joggare flåsade förbi med livvakternas bistra ögon på sig.


Det heter photo opportunity på vår tids svenska; en möjlighet för politiker att få utrymme i tidningar utan att anstränga sig, en möjlighet för tv och tidningar att få bilder med likaledes minimal ansträngning.


Klockan var strax efter tolv och Villa Bonniers trädgård var full av mediefolk från Sverige och Finland och USA.

Det var en presskonferens av det där slaget som är brukligt i internationella sammanhang, två frågor till svenska medier, två till finska.”


(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)


Presentation

Omröstning

Är älvdalskan ett språk eller en dialekt?
 Älvdalskan är ett språk
 Älvdalskan är en dialekt
 Vet inte

Fråga mig

142 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30
<<< April 2022 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Säg hellre!

Irriteras du av ett onödigt engelskt lånord och kan föreslå ett ersättningsord?  Skicka det i så fall till ersattningsordet@sprakforsvaret.se.  Om granskningsgruppen tycker att det är ett bra ord, belönas du med "Svenskan - ett språk att äga, älska och ärva" och ordet förtecknas också i avdelningen "Säg hellre!"

Blogtoplist


Ovido - Quiz & Flashcards