Alla inlägg under maj 2022

Av Nätverket Språkförsvaret - 7 maj 2022 15:32

I radions p1-morgon i går fredag kåserade Cecilia Uddén över hur ordet "fin" på sistone har börjat användas frekvent i olika uttryck och kopplade samman det med bristen på artiga uttryck i svenskan. Hon gav exempel på hur ord som Oj och Va och Öhh, du..., i engelskan motsvaras av artigare och långt mer mångordiga uttryck, och påstod att det finns en hel lista med engelska uttryck som översätts med ett enda ord på svenska. Och apropå korta ord och fraser på svenska som uttrycks mer mångordigt på andra språk kan jag bidra med ett eget exempel: "Få" som motsvaras av "be allowed to" på engelska. Exempelvis såg jag i en engelskspråkig film "Are we allowed to do that?" översättas med "Får vi det?" på textremsan. Verbet Få är ett kort och behändigt verb med flera olika betydelser som saknas i engelskan och även i romanska språk. I betydelsen "vara tilllåten att" finns "dürfen" i tyskan, men det ordet är ju lite längre. Andra verb som saknas både i tyska, engelska och romanska språk är Orka och Hinna, som måste uttryckas mer mångordigt där.

Radioinslaget kan höras här, strax före 2.23 in i programmet. 


Susanne L-A


(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

Av Nätverket Språkförsvaret - 7 maj 2022 14:12

Språkförsvaret utser varje år en mottagare till Språkförsvarets hederspris och Årets anglofån. 2020 års prisceremoni kunde tyvärr inte genomföras fysiskt på grund av coronapandemin.


Den uppskjutna prisceremonin genomförs i stället söndagen den 15/5 2022 kl. 15.00 – 16.00 i Erlander-+Per-Albinrummen (dubbellokal), ABF-huset, Sveavägen 41, Stockholm. De pris från 2020 som avses är Språkförsvarets hederspris, som tilldelades Fredrik Lindström, och Årets anglofån, som tilldelades Stefan Löfven. Mottagare av Årets anglofån har hitintills aldrig infunnit sig för att motta priset.


Tidigare mottagare av Språkförsvarets hederspris som Theodor Kallifatides och Björn Ranelid har hållit spirituella och uppskattade tacktal i samband med prisceremonin.


Välkomna till prisceremonin!


(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

Av Nätverket Språkförsvaret - 7 maj 2022 12:31

 


Risk för språkbyte!


Uppmärksam 

 

(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

Av Nätverket Språkförsvaret - 6 maj 2022 08:00

I en längre recension i London Review of Books behandlar John Lanchester frågan om neandertalarna kunde tala:


”Det har debatterats huruvida neandertalarna kunde göra upp eld, till skillnad från att använda den när de hittade den. Bruniquel visar att de behärskade konsten att göra upp eld, vilket också är bevis på social organisation, föreställningsförmåga och kanske på ett strukturerat samhälle. Innebär all denna struktur och lärande och sociala sammanhang att de kunde tala? Wragg Sykes tror att "om allt tas med i beaktande, är det mycket troligt att neandertalarna talade i någon form." Genen FOXP2 kallas ibland, missvisande, för "språkgenen", vilket den inte riktigt är, men vi vet att den på ett avgörande sätt är kopplad till talets utveckling. Neandertalarna hade FOXP2, dock i en variant med ett protein som skiljer sig från vårt. Det hävdas ibland att de äldsta bevarade mänskliga språken är de från khoisanfolken i södra Afrika, som i stor utsträckning använder sig av klick- och glottala ljud. Om de äldsta homo sapiens-språken var sådana, kanske neandertalspråken också var det.”

En kommentator på Language Hat vänder sig dock mot den sista meningen som alltför spekulativ.


Observatör

(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

Av Nätverket Språkförsvaret - 5 maj 2022 08:00

 

 Flerspråkig information, istället för ensidig svenska/engelska eller, ännu värre, bara engelska.


Att företaget, som ligger i Sverige, också sätter svenskan först är också bra och symboliskt viktigt. 


Vissa företag, bl a Clas Ohlson, har börjat med otyget att sätta engelska språket först och dessutom i betydligt stötte stil än övriga språk.


Sunt förnuft 


(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

Av Nätverket Språkförsvaret - 4 maj 2022 13:08

Idag kommenterar Johannes Klenell i Svenska Dagbladet debatten mellan marknadskolans förespråkare och dess motståndare – de senare i texten representerad av tankesmedjan Balans. Han passar också på att polemisera mot en ledarskribent på samma tidning:


”Wennblad skriver också att det finns en logisk inkonsekvens i att Larsson ser sin egen lobbyism som bra, men näringslivets som dålig. Vad han tycks glömma är att Marcus Larsson, hans tankesmedja och de lärare som engagerar sig i frågan på sociala medier inte har några som helst ekonomiska intressen i sin aktivism (min fetstil). De vill bara kunna återgå till sitt arbete, i en fungerande skola.


Samtidigt arbetar näringslivets skollobbyister för att miljarder i skattemedelsvinster ska hamna i fickorna hos inte bara skolkoncernernas ägare utan också hos dem själva. Och det är vi som betalar för det kalaset.

Man kan tycka att det faktiskt finns en värderingsskillnad där. Att drivkrafterna skiljer sig, åtminstone en smula. Rent moraliskt om inte annat. Skillnaden borde faktiskt vara helt begriplig, oavsett var man står i friskolefrågan.


Men återigen så är väl det dåliga argumentet bättre än inget alls, antar jag.”


Språkförsvaret tillhör samma kategori som tankesmedjan Balans. Språkförsvaret, som bekämpar förekomsten av engelskspråkiga friskolor, drivs heller inte av några ekonomiska motiv utan vår utgångspunkt är helt och håller principiell. Språkförsvarets verksamhet finansieras av blygsamma medlemsavgifter och eventuellt överskott av bokförsäljning.


Observatör


(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)


Av Nätverket Språkförsvaret - 3 maj 2022 20:17

I ett inslag på Aktuellt idag kunde man höra Magdalena Andersson tala tyska på en pressträff i Berlin i samband med hennes och Sanna Marins möte med förbundskansler Olaf Scholz. Det hör till ovanligligheten på senare tid att svenska statsministrar talar något annat än engelska i utrikes sammanhang. Det har varit tunnsått med flerspråkiga statsministrar sedan Olof Palmes tid.


Observatör

 

(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

Av Nätverket Språkförsvaret - 3 maj 2022 13:20

Norska Språkrådets kvartalstidskrift Språknytt utkommer som nyhetsbrev i fortsättningen, men publiceringstakten tycks minska till två gånger per år. Nyhetsbrevet kan beställas på språkrådet.no/nyhetsbrev. Språknytt har alltid varit en läsvärd tidskrift.


Av deras webbadress framgår också att norska Språkrådet använder å i sin adress. Språkförsvaret använder sedan länge å och ö i sin webbadress. Språktidningen tycks fortfarande inte inse symbolvärdet av att använda å i sin webbadress.


Per-Åke Lindblom

 

(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)



Presentation

Omröstning

Är älvdalskan ett språk eller en dialekt?
 Älvdalskan är ett språk
 Älvdalskan är en dialekt
 Vet inte

Fråga mig

142 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20
21
22
23 24 25 26 27 28 29
30 31
<<< Maj 2022 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Säg hellre!

Irriteras du av ett onödigt engelskt lånord och kan föreslå ett ersättningsord?  Skicka det i så fall till ersattningsordet@sprakforsvaret.se.  Om granskningsgruppen tycker att det är ett bra ord, belönas du med "Svenskan - ett språk att äga, älska och ärva" och ordet förtecknas också i avdelningen "Säg hellre!"

Blogtoplist


Skapa flashcards