Direktlänk till inlägg 12 augusti 2022

Språkutvecklingen hos små barn mäts redan på barnavårdscentralerna

Av Nätverket Språkförsvaret - 12 augusti 2022 14:46

Med anledning av förslaget från Johan Pehrson, partiledare  för Liberalerna, om att införa obligatorisk språktest för tvååringar, som inte går i förskolan, skrev Kawa Zolfagary ett inlägg på Facebook den 10 augusti. Om svenskkunskaperna är bristfälliga ska föräldrarna uppmanas att skriva in sitt barn i förskolan – men om detta inte ske, kan det i värsta fall vara läge att omhänderta barnet, enligt partiledaren.


”Vid senaste besöket på barnavårdscentralen gjorde de en rad olika tester för att mäta mitt barns utveckling. De kollade bland annat motorik, hälsa och hans språkutveckling.


Min son, som lätt blir blyg runt människor han inte känner, ville inte säga något. Alla de där orden som jag är så stolt över att han kan blev det inget av. Varken på svenska eller kurdiska.

Konsekvenserna av detta var som tur är bara att en pappa som gillar att skryta om sin son blev milt besviken på att han inte fick tillfälle att göra så.


I vår familj har det aldrig varit någon fråga om att våra barn ska bli flerspråkiga. Även om jag vet att språkutvecklingen enligt forskningen kan bli fördröjd, tänk själv att du ska lära dig två språk samtidigt istället för ett som talas konstant runt dig, så visar samma forskning att flerspråkighet bara är en fördel senare i livet.


Barn som talar fler språk kommer inte bara ikapp, de får lättare att lära sig ännu fler språk längre fram.


Trots att jag vet allt det så kan jag inte låta bli att känna oro när jag hör hur vissa andra barn som är ungefär lika gamla kan fler ord eller har kommit längre i språket. Det är naturligt antar jag.


Den oron måste blekna mot hur det skulle kännas om man riskerade att ens barn skulle bli omhändertaget.


Om detta förslag från högern faktiskt skulle handla om barnen, så finns det redan screening för språkutveckling på barnavårdscentralerna. Den sker när barnet är runt 3 år och av alla barn som screenas är det ungefär 6% som remitteras till logoped och psykolog. Av de 6% är det en majoritet vars språkstörningar beror på autism eller liknande.


Men förslaget handlar inte om barnens bästa, det handlar om att signalera att man är beredd att göra vad som helst för att blidka den rasistiska opinionen. Likt så mycket annat i deras politik så spelar vetenskap och forskning ingen roll, det enda man bryr sig om är ifall man kan vinna några röster från de som hatar oss för hur vi ser ut, var vi kommer ifrån och vilka språk vi talar.”


(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)


 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Nätverket Språkförsvaret - Onsdag 17 april 14:00

På senare tid har det åter blossat upp en debatt om engelskans expansion på svenskans bekostnad inom högskolan. Se bara på debattartiklar som Eva Forslunds/Magnus Henreksons artikel ”Varning: Forskare väljer bort svenska” i Svenska Dagbla...

Av Nätverket Språkförsvaret - Tisdag 16 april 08:00

”Språkfrågor intresserar och engagerar många, och ofta upplevs det som en försämring när språket förändras. Så behöver det inte vara, konstaterar David Håkansson.   – Svenskan har alltid varit utsatt för förändringar och det är ju hel...

Av Nätverket Språkförsvaret - Måndag 15 april 11:00

Baden-Württembergs ministerpresident Winfried Kretschmann anser att det är överflödigt att lära sig ett andra främmande språk. Han har själv varit lärare, men ser inga fördelar: "Om mobiltelefoner kan översätta samtal till nästan alla språk i världen...

Av Nätverket Språkförsvaret - Söndag 14 april 11:00

Hej!   På Sveriges Radios webbplats  står följande:   "Upptäckten är över 2000 år gamla och ovanligt välbevarade trots det vulkanutbrottet Vesuvius som lämnade staden i aska".   Men på dessa få ord finns flera grammatikfel och ett sakfel:...

Av Nätverket Språkförsvaret - Söndag 14 april 08:00

Söndagens svenskspråkiga sång och dikt 2024-04-14   Söndagens svenskspråkiga sång   Sara Eng - Trollkarlen från Indialand    Söndagens svenskspråkiga dikt   Den norske viking som grundade Limerick säkert samma dag, samma timme fick...

Presentation

Omröstning

Är älvdalskan ett språk eller en dialekt?
 Älvdalskan är ett språk
 Älvdalskan är en dialekt
 Vet inte

Fråga mig

142 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25
26
27 28
29 30 31
<<< Augusti 2022 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Säg hellre!

Irriteras du av ett onödigt engelskt lånord och kan föreslå ett ersättningsord?  Skicka det i så fall till ersattningsordet@sprakforsvaret.se.  Om granskningsgruppen tycker att det är ett bra ord, belönas du med "Svenskan - ett språk att äga, älska och ärva" och ordet förtecknas också i avdelningen "Säg hellre!"

Blogtoplist


Ovido - Quiz & Flashcards