Direktlänk till inlägg 5 november 2022

Utegivare och innegivare

Av Nätverket Språkförsvaret - 5 november 2022 08:42

Följande mejl har skickats till SAOB:s och SAOL:s redaktion:


”Hej!


Två nya ord som jag har lärt mig i dag vid installation av ny fjärrvärme: ”utegivare” och ”innegivare”. Termometern utegivaren berättar för termometern innegivaren hur kallt det är ute vid fjärrvärme. Dessa båda ord finns varken med i SAOB eller SAOL. Det vore bra om de kunde införlivas i svenskans ordförråd i SAOB och SAOL. Tack på förhand!


Vänliga hälsningar

Christina Johansson"

 

(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

 
 
Ingen bild

qw

5 november 2022 19:38

Ett annat nytt ord är plogging, bildat som ett engelskt ord. När man är ute och joggar så passar man på att plocka skräp. Ordet borde nog ha ett n efter gg dvs ploggning, och många svenskar önskar nog även en grav accent istället för akut accent för att det ska bli ett bra svenskt ord.

 
Ingen bild

Annika

6 november 2022 18:24

Mätinstrument som t ex en termometer kallas givare när de ingår i en funktion för att övervaka något. Givaren talar om för övervakningsfunktionen t ex hur varmt det är, är-värdet. Givaren är kopplad till en styrenhet som är inställd på ett bör-värde. Styrenheten försöker hela tiden att få är-värdet att vara lika med bör-värdet.

För din ugn sätter du in bör-värdet med en ratt på spisen och en styrenhet i spisen slår av och på elen till ugnselementet för att det hålla den temperatur som du ställt in (plus/minus några grader).

Styrenheten i fjärrvärmen anpassar hur mycket värme som ska gå in till dina element för att det ska hålla den temperatur, bör-värdet, som du ställt in. Genom att ha en givare både för inomhustemperaturen och yttertemperaturen får du nog en snabbare justering när det blir kallare eller varmare ute.

Läs på lite om reglerteknik så förstår du nog en del av detta intressanta område. Reglerteknik används t ex inom processindustrin där man mäter t ex halten av olika kemikalier i någon blandning. Jag är rätt säker på att reglerteknik finns med i bilden när man blandar bensin med biobränsle för att få just 10 % inblandning.

I farthållaren i bilen ställer du in hur fort du vill köra, t ex 50 km/tim, bör-värdet. Styrenheten läser av hur fort bilen far och justerar gaspådraget så att bilen far med den önskade hastigheten, är-värdet. Antisladd- och antispinnfunktioner i bilen bygger också på är- och börvärden som mäts och som ges till en styrenhet där de jämförs för att rätt åtgärd ska kunna tas.

“Givare" finns alltså inom många, många områden och är inte alls knutet till fjärrvärme.

Just inne-givare och ute-givare ska nog inte stå i några ordböcker. Kanske är det bara just detta fabrikat som kallar dessa termometrar på det här sättet.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Nätverket Språkförsvaret - Fredag 19 april 13:00

Språket, ett verktyg som skiljer människan från alla andra arter, avslöjar ofta omedvetet en del av skribentens inre tankevärld, även om denne nog vid en granskning i efterhand skulle avvisa vissa slutsatser. När personer, saker eller egenskaper inom...

Av Nätverket Språkförsvaret - Torsdag 18 april 13:56


    Viggo Kann (till vänster) och Olle Bälter (till höger) mottog Språkförsvarets hederspris på årsmötet och höll också båda ett tacktal. Motiveringen till hederspriset löd som följer:   Olle Bälter/Viggo Kann/Chantal Mutimukwe/Hans Malmstr...

Av Nätverket Språkförsvaret - Onsdag 17 april 14:00

På senare tid har det åter blossat upp en debatt om engelskans expansion på svenskans bekostnad inom högskolan. Se bara på debattartiklar som Eva Forslunds/Magnus Henreksons artikel ”Varning: Forskare väljer bort svenska” i Svenska Dagbla...

Av Nätverket Språkförsvaret - Tisdag 16 april 08:00

”Språkfrågor intresserar och engagerar många, och ofta upplevs det som en försämring när språket förändras. Så behöver det inte vara, konstaterar David Håkansson.   – Svenskan har alltid varit utsatt för förändringar och det är ju hel...

Av Nätverket Språkförsvaret - Måndag 15 april 11:00

Baden-Württembergs ministerpresident Winfried Kretschmann anser att det är överflödigt att lära sig ett andra främmande språk. Han har själv varit lärare, men ser inga fördelar: "Om mobiltelefoner kan översätta samtal till nästan alla språk i världen...

Presentation

Omröstning

Är älvdalskan ett språk eller en dialekt?
 Älvdalskan är ett språk
 Älvdalskan är en dialekt
 Vet inte

Fråga mig

142 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10
11
12 13
14 15 16 17 18 19 20
21
22 23 24 25 26 27
28 29 30
<<< November 2022 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Säg hellre!

Irriteras du av ett onödigt engelskt lånord och kan föreslå ett ersättningsord?  Skicka det i så fall till ersattningsordet@sprakforsvaret.se.  Om granskningsgruppen tycker att det är ett bra ord, belönas du med "Svenskan - ett språk att äga, älska och ärva" och ordet förtecknas också i avdelningen "Säg hellre!"

Blogtoplist


Ovido - Quiz & Flashcards