Direktlänk till inlägg 5 november 2022

Utegivare och innegivare

Av Nätverket Språkförsvaret - 5 november 2022 08:42

Följande mejl har skickats till SAOB:s och SAOL:s redaktion:


”Hej!


Två nya ord som jag har lärt mig i dag vid installation av ny fjärrvärme: ”utegivare” och ”innegivare”. Termometern utegivaren berättar för termometern innegivaren hur kallt det är ute vid fjärrvärme. Dessa båda ord finns varken med i SAOB eller SAOL. Det vore bra om de kunde införlivas i svenskans ordförråd i SAOB och SAOL. Tack på förhand!


Vänliga hälsningar

Christina Johansson"

 

(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

 
 
Ingen bild

qw

5 november 2022 19:38

Ett annat nytt ord är plogging, bildat som ett engelskt ord. När man är ute och joggar så passar man på att plocka skräp. Ordet borde nog ha ett n efter gg dvs ploggning, och många svenskar önskar nog även en grav accent istället för akut accent för att det ska bli ett bra svenskt ord.

 
Ingen bild

Annika

6 november 2022 18:24

Mätinstrument som t ex en termometer kallas givare när de ingår i en funktion för att övervaka något. Givaren talar om för övervakningsfunktionen t ex hur varmt det är, är-värdet. Givaren är kopplad till en styrenhet som är inställd på ett bör-värde. Styrenheten försöker hela tiden att få är-värdet att vara lika med bör-värdet.

För din ugn sätter du in bör-värdet med en ratt på spisen och en styrenhet i spisen slår av och på elen till ugnselementet för att det hålla den temperatur som du ställt in (plus/minus några grader).

Styrenheten i fjärrvärmen anpassar hur mycket värme som ska gå in till dina element för att det ska hålla den temperatur, bör-värdet, som du ställt in. Genom att ha en givare både för inomhustemperaturen och yttertemperaturen får du nog en snabbare justering när det blir kallare eller varmare ute.

Läs på lite om reglerteknik så förstår du nog en del av detta intressanta område. Reglerteknik används t ex inom processindustrin där man mäter t ex halten av olika kemikalier i någon blandning. Jag är rätt säker på att reglerteknik finns med i bilden när man blandar bensin med biobränsle för att få just 10 % inblandning.

I farthållaren i bilen ställer du in hur fort du vill köra, t ex 50 km/tim, bör-värdet. Styrenheten läser av hur fort bilen far och justerar gaspådraget så att bilen far med den önskade hastigheten, är-värdet. Antisladd- och antispinnfunktioner i bilen bygger också på är- och börvärden som mäts och som ges till en styrenhet där de jämförs för att rätt åtgärd ska kunna tas.

“Givare" finns alltså inom många, många områden och är inte alls knutet till fjärrvärme.

Just inne-givare och ute-givare ska nog inte stå i några ordböcker. Kanske är det bara just detta fabrikat som kallar dessa termometrar på det här sättet.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Nätverket Språkförsvaret - Tisdag 21 mars 08:00

Per Gårdekil skrev ett examensarbete vid Göteborgs universitet 2017, som byggde på en undersökning av gymnasieelevers förmåga att skilja på de och dem i skriftspråket. I sammanfattningen heter det:   ”Hösten 2016 höjdes åter röster för att ...

Av Nätverket Språkförsvaret - Måndag 20 mars 08:00

På Dagens Nyheters insändaravdelning den 9 mars skrev Henrik Scheutz:   ”I april förra året pläderade Språktidningens chefredaktör Anders Svensson för att ”dom” ska ersätta ”de” och ”dem”.  Av samma åsikt...

Av Nätverket Språkförsvaret - Söndag 19 mars 08:00

Söndagens svenskspråkiga sång   Ulf Lundell - Katt i fönstret   Söndagens svenskspråkiga dikt   En önskan   Av hela vår soliga värld önskar jag blott en trädgårdssoffa där en katt solar sig... Där skulle jag sitta med ett brev i barm...

Av Nätverket Språkförsvaret - Lördag 18 mars 08:00

Svenska Dagbladet intervjuade sex kulturpersonligheter igår om hur de ser på en eventuell  ”dom”-reform. En av dem var Lena Andersson.   Lena Andersson svarade så här på rubrikens fråga:   ”– Nej, jag är emot det.   ...

Av Nätverket Språkförsvaret - Fredag 17 mars 08:00

I en artikel i Svenska Dagbladet skriver Hugo Rehnberg bland annat:   ”Just när det kommer till svenskar och engelskkunskaper är jantelagen spårlöst försvunnen. I stället har vi ett uppblåst självförtroende. Jag är inte säker på vad denna s...

Presentation

Omröstning

Vilket skall det talade språket vara i mellannordiska möten och sammanhang på offentlig nivå? Svenska, norska och danska är närliggande språk, och det förutsätts, att personer i offentlig ställning skall vara utbildade att förstå varandras språk.
 Svenska/norska/danska med tolkning tillgänglig till/från finska och isländska
 Engelska
 Vet inte

Fråga mig

139 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10
11
12 13
14 15 16 17 18 19 20
21
22 23 24 25 26 27
28 29 30
<<< November 2022 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Säg hellre!

Irriteras du av ett onödigt engelskt lånord och kan föreslå ett ersättningsord?  Skicka det i så fall till ersattningsordet@sprakforsvaret.se.  Om granskningsgruppen tycker att det är ett bra ord, belönas du med "Svenskan - ett språk att äga, älska och ärva" och ordet förtecknas också i avdelningen "Säg hellre!"

Blogtoplist


Träna glosor med Ovido