Direktlänk till inlägg 7 november 2022

Hisspråk på Centrallasarettet Växjö

Av Nätverket Språkförsvaret - 7 november 2022 15:00

På en skylt i en hiss till infektionsavdelningen på Centrallasarettet Växjö står följande information och uppmaning:


”Max ett sällskap åt gången i hissen. Ta gärna trapporna.”


 


Därunder följer samma text på engelska, arabiska, somaliska och persiska. Det är glädjande att svenska är det översta språket och att engelska kommer först därunder. Dock anser jag att det språk som talas av flest människor i Europa, nämligen tyska, borde ha stått före engelskan. Storbritannien har dessutom lämnat EU. 


Christina Johansson  


(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

 
 
Ingen bild

Qr

Onsdag 18 jan 20:25

På svenska blev det två rader, på övriga språk tre rader. Jag såg för en tid sedan en dikt översatt till engelska. På svenska var raderna ungefär lika långa, men på engelska var en del rader mycket längre. Det var kanske en tillfällighet. Kanske berodde skillnaden också på att svenskan var originalspråket. Undrar vilket språk som ger störst risk för musarm eller tangentarm.

 
Ingen bild

inga johansson

Onsdag 18 jan 22:33

Undrar vilket språk som ger störst risk för musarm eller tangentarm.
Testa gärna
Grönländska - Kalaallisut,

Inuit tamarmik inunngorput nammineersinnaassuseqarlutik assigiimmillu ataqqinassuseqarlutillu pisinnaatitaaffeqarlutik. Silaqassusermik tarnillu nalunngissusianik pilersugaapput, imminnullu iliorfigeqatigiittariaqaraluarput qatanngutigiittut peqatigiinnerup anersaavani.

Alla människor är födda fria och lika i värde och rättigheter. De har utrustats med förnuft och samvete och bör handla gentemot varandra i en anda av gemenskap.

 
Ingen bild

inga johansson

Torsdag 19 jan 17:38

Vem hjälper och stöder de 8% dyslektikerna, som bor på Grönland?
Det längsta singular ord som accepteras i den grönländska ordboken är: "Inuussutissarsiorsinnaajunnaarnersiutilik." Bestående av 41 bokstäver.

 
Ingen bild

Qr

Torsdag 19 jan 18:16

Intressant. Det finns väl risk för tangentarm bara av att skriva ner ett av de långa orden, Jag hade förväntat mig något eller några inlånade ord från danskan. Ordet inuit kände jag till.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Nätverket Språkförsvaret - Torsdag 26 jan 08:00


Marcus Larsson skriver:   "Det här är ju helt sjukt. IES har tillstånd att undervisa max 50 % på engelska men skolas efter skolas rapport visar att de skiter i det och fuskar. siris.skolverket.se/siris/ris.open…"             ...

Av Nätverket Språkförsvaret - Onsdag 25 jan 08:00

(Texten är hämtad från KTH:s webbplats)   ”Vad gäller angående svenska och/eller engelska i undervisningen, vid examination och vid docentpresentationer?   Svenska eller engelska vid examination   Om det står i kursplanen och studen...

Av Nätverket Språkförsvaret - Tisdag 24 jan 14:53


  Speciellt inbjuds besökare till denna nätdagbok, som aldrig gått på Internationella Engelska Skolan och haft möjlighet att uppnå "total inner security" vad gäller engelska språket, att hitta dessa fel. Observera att dessa texter skrivs av person...

Av Nätverket Språkförsvaret - Tisdag 24 jan 13:11

Se  Säkra svenskan som undervisningsspråk – Sydöstran 21/1 2023. Detta är den trettonde tidningen.   (Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret) ...

Av Nätverket Språkförsvaret - Tisdag 24 jan 08:00

Institutet för de inhemska språken i Finland har en webbsida, Skrivsäker, som innehåller en rad nyttiga övningar i språkriktighetsfrågor:   ”Skrivsäker är ditt eget språklaboratorium. Här kan du jobba med övningar av olika svårighetsgrad. D...

Presentation

Omröstning

Vilket skall det talade språket vara i mellannordiska möten och sammanhang på offentlig nivå? Svenska, norska och danska är närliggande språk, och det förutsätts, att personer i offentlig ställning skall vara utbildade att förstå varandras språk.
 Svenska/norska/danska med tolkning tillgänglig till/från finska och isländska
 Engelska
 Vet inte

Fråga mig

139 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10
11
12 13
14 15 16 17 18 19 20
21
22 23 24 25 26 27
28 29 30
<<< November 2022 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Säg hellre!

Irriteras du av ett onödigt engelskt lånord och kan föreslå ett ersättningsord?  Skicka det i så fall till ersattningsordet@sprakforsvaret.se.  Om granskningsgruppen tycker att det är ett bra ord, belönas du med "Svenskan - ett språk att äga, älska och ärva" och ordet förtecknas också i avdelningen "Säg hellre!"

Blogtoplist


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se