Direktlänk till inlägg 24 februari 2023

Risk att engelskan ersätter svenskan som modersmål i Sverige

Av Nätverket Språkförsvaret - 24 februari 2023 12:08

Replik/Kommentar till Anna Karin Johansson Sandman och insändaren med rubriken "På IES tvåspråkiga skolor är svenskan lika viktig som engelskan" NT den 22/2:

 

Johansson Sandman, du är Head of Academics på Internationella Engelska Skolan. Det var ju en väldigt elegant engelsk/amerikansk titel!


Det är klart att engelskan är internationellt dominerande på många områden idag. Till och med i EU används engelskan flitigt i debatterna, trots att Storbritannien har lämnat Unionen sedan länge via brexit.


Men engelska är långt ifrån det största språket i Europa/EU idag. Tyska, franska, italienska eller spanska är för närvarande större språk inom EU.


Många gånger är det bedrövligt att höra EU-politiker/delegater (inklusive svenska) från de olika medlemsländerna tala engelska. De borde istället använda simultantolkning, anser jag. (Ref: Läs då gärna min insändare i DN Insändare/Åsikt den 21-22/11-2022 med rubriken: "Torftig användning av engelskan tråkar ut i EU").


Mot denna bakgrund kan jag möjligen försvara(?) engelskan som ett av huvudspråken på IES. Men engelskkunskaperna borde ändå kunna förbättras på många andra och olika sätt.


Jag anser att det finns risk att engelskan kommer att ersätta svenskan som modersmål i Sverige i framtiden. I alla fall håller engelskan redan på att bli ett officiellt språk i Sverige.


Våra gymnasieelever kommer då eventuellt att få läsa August Strindberg, Ulf Lundell med flera kända svenska författare i engelsk översättning.  Det vore en katastrof!


Då har vi själva avskaffat vårt svenska språk och vår identitet. "Ett svenskt självmål!" Vidga gärna också vyerna Johansson Sandman och inkludera även några EU-språk på IES. Först då blir IES riktigt internationell, enligt min mening.


Dessa språk kan ännu användas i många internationella sammanhang.


Dessutom behöver vi alltid också impulser från Europa/EU, inte bara från USA/UK. Personligen har jag  själv alltid haft mycket glädje och nytta av tyska, franska, italienska.


Dessa europeiska/EU- språk har jag haft stor nytta av både privat och i arbetslivet.


C-G Pernbring

 

(Denna insändare publicerades i Norrtelje Tidning den 23/2 2023 – här med skribentens tillåtelse)


(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

 
 
Ingen bild

Christina Johansson

25 februari 2023 12:37

Igår lyssnade jag på Swebbtv:s
nyhetssändning. I ett inslag intervjuade Jesper Johansson prefekten vid Linnéuniversitetet angående en queerteoretisk professur. Det märkliga var att prefekten besvarade journalistens frågor på engelska.

En kommentator skriver: 

”Konstigt att en chef på ett svensk universitet inte kan prata svenska. Då är frågan, hur lång tid kommer det att dröja tills vi får em statsminister som inte kan prata svenska?”

En annan kommentator skriver:

”Vänta nu, kan inte högsta ansvariga på Linnéuniversitetet tala svenska? Jätte märkligt.”

Svaret från en annan kommentator:

”Haha ja jättemärkligt!”

Själv tycker jag inte bara att det är jättemärkligt utan att det är djupt alarmerande.

https://swebbtv.se/w/w94mhN9jZW5Sea6p3yVDBr

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Nätverket Språkförsvaret - Torsdag 28 mars 08:00

Universitetsläraren rapporterar:   ”En utgångspunkt för den norska regeringens handlingsplan är att mer undervisning sker på engelska och att det i vetenskapliga publikationer har skett en kraftig nedgång av det norska språket i förhållande...

Av Nätverket Språkförsvaret - Onsdag 27 mars 08:00

Som många noterat har service på restauranger i Sverige förändrats de senaste 10 åren. I de större städerna stöter man ofta på personal som knappt kan svenska utan bara engelska. De verkar intalade att alla svenskar gärna pratar engelska.   När...

Av Nätverket Språkförsvaret - Tisdag 26 mars 12:00

Stefan Lindgren skriver på Facebook:   ”Läs Cronemans krönika i DN från 16/3. Jag håller helt med honom, även om han är 30 år sen med dessa insikter.   Och har man väl sagt A måste man säga B. Det är sjukt att svenska högskolelärare ska...

Av Nätverket Språkförsvaret - Måndag 25 mars 13:00

I artikeln ”Den nordiska språkgemenskapens kris” skriver Samuel Larsson inledningsvis:   ”Den eviga frågan om hur väl danskar och svenskar förstår varandras språk har blivit aktuell igen. Frågan är ju lika gammal som Öresund o...

Av Nätverket Språkförsvaret - Söndag 24 mars 08:00

Söndagens svenskspråkiga sång   Kjell Höglund - Mina vingar   Söndagens svenskspråkiga dikt   Tanken   Tanke, se, hur fågeln svingar under molnet lätt och fri; även du har dina vingar och din rymd att flyga i.   Klaga ej, att du v...

Presentation

Omröstning

Är älvdalskan ett språk eller en dialekt?
 Älvdalskan är ett språk
 Älvdalskan är en dialekt
 Vet inte

Fråga mig

142 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21
22
23 24 25 26
27 28
<<< Februari 2023 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Säg hellre!

Irriteras du av ett onödigt engelskt lånord och kan föreslå ett ersättningsord?  Skicka det i så fall till ersattningsordet@sprakforsvaret.se.  Om granskningsgruppen tycker att det är ett bra ord, belönas du med "Svenskan - ett språk att äga, älska och ärva" och ordet förtecknas också i avdelningen "Säg hellre!"

Blogtoplist


Skapa flashcards