Direktlänk till inlägg 10 september 2023

Svarta priser

Av Nätverket Språkförsvaret - Söndag 10 sept 12:58

I dag anlände följande sms till min mobil:


”SLUTSPURT KLUBBDAGAR! Dagens deal på KitchenAid & 25% på svarta priser* gäller till midnatt på www.cervera.se/sms & stängning butik.”


Glädjande att ”Black Prices” har bytts ut mot ”svarta priser” som det förstås ska heta i Sverige, landet där svenska är huvudspråk.


Christina Johansson

 

(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

 
 
Ingen bild

P

Söndag 10 sept 20:42

Och dagens deal blir dagens klipp eller dagens erbjudande på svenska.

 
Ingen bild

Christina Johansson

Måndag 11 sept 23:44

Hej P!

Jag reagerade också på ”deal” som märkligt nog finns med i både SAOB och SAOL där ordet förklaras som ”överenskommelse”. ”Klipp” och ”erbjudande” är mer passande i den här kontexten.

 
Ingen bild

Bergtora

Onsdag 13 sept 12:35

Förväxling av två ordböcker - deal finns i SO (Svensk Ordbok, utgiven av Svenska Akademien) och i SAOL men inte i SAOB (Svenska Akademiens Ordbok).

 
Ingen bild

Christina Johansson

Torsdag 14 sept 17:08

Tack, Bergtora, för att du gjorde mig uppmärksam på att jag borde ha skrivit ”SO” (”Svensk ordbok”) och inte ”SAOB” (”Svenska Akademiens ordbok”)! Så här borde min kommentar ha lytt:


Hej P!

Jag reagerade också på ”deal” som märkligt nog finns med i både ”Svenska Akademiens ordlista” (”SAOL”) och ”Svensk ordbok” (”SO”) och där ordet förklaras som ”överenskommelse”. ”Klipp” och ”erbjudande” är mer passande i den här kontexten. Glädjande nog finns ”deal” dock inte med i ”Svenska Akademiens ordbok” (”SAOB”).
Här kan man se de tre ordböckerna samtidigt: https://svenska.se/.

 
Ingen bild

Bergtora

Måndag 18 sept 12:41

hej, Christina!
Ordet "deal" är enl. uppgift i SO är belagt i svenskan sedan 1984. Det band i SAOB där ordet skulle ha funnits trycktes i början av 1900-talet, så att ordet saknas kan vi nog inte tacka någon språkvårdare för. Vi vet helt enkelt inte om ordet skulle ha funnits med om det hade haft en chans.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Nätverket Språkförsvaret - Lördag 23 sept 14:43


    Uppenbart är att IES tycks ha noterat att Språkförsvaret och andra bevakar hur skolans personal systematiskt misshandlar såväl det engelska som svenska språket - se tidigare inlägg!   (Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsva...

Av Nätverket Språkförsvaret - Lördag 23 sept 10:00

Susanne Nyström skriver i Dagens Nyheter idag bland annat:   "Den senaste trenden i svensk skola är att allt fler lektioner sker på engelska. Samtidigt pekar det mesta på att eleverna lär sig mindre när de inte undervisas på sitt modersmål.När ti...

Av Nätverket Språkförsvaret - Fredag 22 sept 14:54

Svenska Dagbladet rapporterade idag om statsminister Ulf Kristerssons besök i New York och skrev bland annat:   " Vi fortsätter diskutera skilnader mellan Sverige och USA.   En slående olikhet är synen på integration. I synnerhet i New York. ...

Av Nätverket Språkförsvaret - Torsdag 21 sept 15:08

IES översättning är sämre än maskinöversättningar. Först det engelska originalet:   “IES Enskede prides itself in our strong reading culture. The school library adds new titles to the collection on a regular basis, keeping our students up t...

Av Nätverket Språkförsvaret - Onsdag 20 sept 11:16

Detta sker idag i artikeln ”Det är bråttom att få barnen att läsa, det måste göras nu” i Dagens Nyheter:   ”Nyligen publicerade Chalmers tekniska högskola och Kungliga tekniska högskolan en klargörande studie. Den visade att st...

Presentation

Omröstning

Är älvdalskan ett språk eller en dialekt?
 Älvdalskan är ett språk
 Älvdalskan är en dialekt
 Vet inte

Fråga mig

142 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23
24
25
26
27
28
29
30
<<< September 2023
>>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Säg hellre!

Irriteras du av ett onödigt engelskt lånord och kan föreslå ett ersättningsord?  Skicka det i så fall till ersattningsordet@sprakforsvaret.se.  Om granskningsgruppen tycker att det är ett bra ord, belönas du med "Svenskan - ett språk att äga, älska och ärva" och ordet förtecknas också i avdelningen "Säg hellre!"

Blogtoplist


Träna glosor med Ovido