Alla inlägg under januari 2023

Av Nätverket Språkförsvaret - 6 januari 2023 08:00

Detta låter ju bra, återstår att se vad som verkligen händer. Det viktiga är inte vad politiker säger att de ska göra, utan vad de faktiskt gör i praktiken.


Hur vore det att även tillse att undervisning i Sverige, språkämnen undantagna, sker på... trumvirvel... svenska!?

 

Per-Owe Albinsson

 

(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

Av Nätverket Språkförsvaret - 5 januari 2023 14:26

Ja, rubriken säger det mesta. Följde ni den traditionella Nyårskonserten från Wien på nyårsdagen? Vacker klassisk Straussmusik strömmade ut i atmosfären. OBS! Nyårskonserten sändes mellan kl. 11.15 till 14.45 på SVT2 den 1/1-2023.           


I pausen försökte kommentator Camilla Lundberg/SVT2 beskriva och förklara de manliga musikernas lite ovanliga kostymer/kläder.  Hon sade att musikerna bär enligt tradition de så kallade morning coats (suits) i programmet.Lundberg trodde nog att hon kommenterade för BBC i London istället, eftersom morning coat är det engelska ordet för just vårt jackett.


Jackett är emellertid ett etablerat svenskt ord i vårt språk sedan generationer. Ordet och kostymerna/kläderna kommer ursprungligen från Frankrike. Varför då använda sig av det engelska ordet för svenska jackett i direktsändningen på tv?  


Oförklarligt! Spökade kanske även här den svenska så kallade "engelska sjukan"? Det kan man faktiskt fråga sig.


C-G Pernbring

Helsingborg       


(Insändaren publicerades i Göteborgs-Posten under annan rubrik den 4 januari 2023)      


(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)                                  


Av Nätverket Språkförsvaret - 5 januari 2023 08:00

I en artikel från 2021 i Svensk Damtidning, som mest handlar om att Björn Ranelid har kritiserat Carola Häggkvist för hennes särskrivningar, omnämns också Språkförsvaret. All reklam är bra reklam…:


”Björn är faktiskt känd för att vara något av en ’språkpolis’. 2018 vann han till och med Språkförsvarets pris!

I juryns motivering tog man fasta på Björns förmåga att ’vakta’ det svenska språket:

– ’Ranelid är också oförbehållsamt skoningslös mot det han kallar slapphet och slarv i språket, mot dem som förvandlar språket till ’en kloak och container.’ ’De som är papegojor’ och ger ifrån sig betydelselösa läten.

– För Ranelid är språket kött och blod och har en omisskännlig stil. ’Ranelidska’ har med tiden blivit ett eget begrepp som vidgar och skänker nya toner och färgskiftningar till vårt svenska språk.”


(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

Av Nätverket Språkförsvaret - 4 januari 2023 08:00

Göran Lund, som fortlöpande granskar Internationella Engelska Skolans behandling av det engelska språket i offentliga sammanhang, påpekar:


”Vad sägs om detta? Felaktig apostrof i ’student's’? Det heter ’national team’, inte ’country team’. Tala om svengelska när den är som värst. De måste ha särdeles tilldragande lärare eftersom de omtalas som ’aesthetic teachers’.… ”


  5444443



Hans Bergström, företrädare för IES, skrev senast i Expressen:


”Att behärska, inte bara ”kunna”, engelska är en enorm tillgång för svenska ungdomar – ja även för det svenska samhället.”


Det vore kanske meningsfullt att börja med den egna personalen.


Observatör

 

(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

Av Nätverket Språkförsvaret - 3 januari 2023 18:37

Se Dagens Nyheter! Tidigare har Östersunds-Posten, Expressen, Svenska Dagbladet, Blekinge Läns Tidning, Dala-Demokraten och Smålands-Posten publicerat det öppna brevet.


(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

Av Nätverket Språkförsvaret - 3 januari 2023 08:00

 


...skrev även under Språkförsvarets öppna brev angående undervisningsspråket i svensk skola.


Sunt förnuft

 

(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

Av Nätverket Språkförsvaret - 2 januari 2023 08:00

 

”Skall lagar och avtal i framtiden skrivas och tolkas av elever som på gymnasienivå inte haft mer än 10 procent av undervisningen på svenska? Det undrar Språkförsvaret.”


Blekinge Läns Tidning publicerade Språkförsvarets öppna brev med undertecknare den 28/12 på nätet och den 29/12 i papperstidningen, men artikeln på nätet är låst. Rubriken är BLT:s.


(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

Av Nätverket Språkförsvaret - 1 januari 2023 15:27

I en ledarartikel i Smålands-Posten den 19 januari  2022 berättar Jacob Sidenvall:


”Tidningen Läraren vittnar om ett märkligt fenomen: små barn som väljer att tala engelska med omvärlden trots att föräldrarna talar svenska eller ett annat hemspråk. Vittnesmål från lärare och förskolepedagoger bekräftar att detta är någorlunda vanligt förekommande. En docent uttalar sig om det hela och påpekar att för en del av barnen är detta en rimlig prioritering. Om man kan engelska och arabiska ligger världen öppen jämfört om man lägger sin tid på att lära sig svenska.”


Jacob Sidenvall är naturligtvis emot detta fenomen och avslutar artikeln med att konstatera:


”Men vill man förankra sig i Sverige måste man lära sig svenska. Det gäller oavsett om man har utlandsfödda föräldrar eller inte: språket måste erövras av varje generation. Skolan kan göra mycket för att etablera normer och bör ta denna möjlighet på allvar (på förskolor där ingen i personalen talar svenska blir det förstås svårare). Men framför allt måste vuxenvärlden sluta romantisera engelskan, det är trots allt ett ganska banalt språk, och visa på vilka djup och vidder som finns att utforska i svenskan. Retorik och diktning är genvägar till språkglädje och får sällan utrymme i svenskaundervisningen men det finns ingen anledning till att det skall förbli så.”


Läs vidare här!


(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

Presentation

Omröstning

Är älvdalskan ett språk eller en dialekt?
 Älvdalskan är ett språk
 Älvdalskan är en dialekt
 Vet inte

Fråga mig

142 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31
<<< Januari 2023 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Säg hellre!

Irriteras du av ett onödigt engelskt lånord och kan föreslå ett ersättningsord?  Skicka det i så fall till ersattningsordet@sprakforsvaret.se.  Om granskningsgruppen tycker att det är ett bra ord, belönas du med "Svenskan - ett språk att äga, älska och ärva" och ordet förtecknas också i avdelningen "Säg hellre!"

Blogtoplist


Skapa flashcards