Direktlänk till inlägg 7 juli 2024

Vad fan får vi för pengarna?

Av Nätverket Språkförsvaret - Söndag 7 juli 22:45

     

Rubriken utgör i princip ett citat från ett känt sommartal i radions P1 för några år sedan, där en känd industriledare, Leif Östling, undrade "Vad fan får jag för pengarna?" Han syftade på skattepengarna.


Samma fråga bör alla svenskar ställa sig när det gäller det absurda, och för Sverige värsldsunika, skolsystemet i vårt land. Ja, vad fan får vi för pengarna egentligen?


Sedan friskolereformens införande, ackompanjerad av fagra tal om ökad variation och skolor drivna av eldsjälar, vet vi hur det har gått i praktiken. Käpprätt åt helvete! I princip ingenting har blivit som den M-ledda regeringen babblade om 1991. Skämmes Carl Bildt samt ansvariga ministrar och tjänstemän!


Friskolereformen har egentligen endast levererat en sak värd att nämna: Kraftigt försämrade genomsnittliga resultat i kombination med tilltagande segregation.


Ett av de mest groteska exemplen på hur den svenska skolan har blivit utgörs av "Internationella" engelska skolan.


IES figurerar år efter år i den ena skandalen efter denna andra och det tycks aldrig ta slut.


Värst ur en språkförsvarares perspektiv är, förstås, att de förstör svenska språket med sin undermåliga undervisning samt undergräver svenskan som samhällsbärande språk, fullkomligt stick i stäv med intentionerna i den svenska språklagen från 2009.


Några av IES senaste fadäser:


Samtliga av skolans senaste startade skolor har undervisat för lite på svenska, alltså till mindre än 50% (!), för våra skattepengar. I exempelvis Solna motsades, den fortfarande sittande rektorn, av sina egna elever (!), vilka alltså menar att hon ljög vad gäller undervisningsspråket vid skolan. Hur f-n är det möjligt? Vi ska komma ihåg att engelska inte har någon som helst officiell ställning i Sverige.


IES har vid upprepade tillfällen tillskansat sig statliga medel som de inte har varit berättigade till.


Jonas Vlachos, forskare och tillika professor i nationalekonomi, har fastslagit att IES leder glädjebetygsligan i Sverige, alltså uppblåsta fuskbetyg som är för höga i förhållande till vad eleverna har presterat.


Elever har trätt fram och gett vittnesmål om sina fuskbetyg och lärare har trätt fram om hur de har tvingats att sätta dem.


IES har haft återkommande problem med ej kompletta undervisningslokaler.


Många är vittnesskildringarna om hur IES hotar både personal och fackligt aktiva om de ifrågasätter IES metoder, det talas om en utbredd tystnadskultur på företaget. För det är vad IES i första hand är: Ett företag!


Mängder av svenska skattepengar går årligen till obskyra utländska ägare. Det tog Skolinspektionen över ett halvår att finna dessa.


Varför tillåter vi ett skattefinsierat språkbyte i Sverige och där vi förutom vårt språk även plundras på enorma summor av våra samhällsgemensamma skattemedel, vilka hade kunnat göra så mycket större nytta i svensk skola?


Sent omsider har nu politiker börja vakna. (S) tog bladet rejält från munnen i Almedalen nyligen, då de ifrågasatte den numer utbredda engelskspråkiga undervisningen i landet och dess negativa inverkan på såväl vårt språk som på inlärningen hos eleverna. Många politiker har börjat att tala om "att gå tillbaka till grunderna" och det är hög tid för dessa att omsätta ord i handling. Det har snackats i drygt 30 år nu - Det är mer än nog!


För mig innebär "att gå tillbaka till grunderna" flera saker: 


1. Ett återförstatligande av skolan, för ökad jämlikhet kommuner emellan.

2. Skattepengar ska oavkortat gå till skolverksamhet, inte vinster = marknadsskolan ska bort!

3. Undervisningen ska återgå till att i huvudsak vara lärarledd katederundervdning.

4. Undervising ska uteslutande ske på svenska i svensk grund- och gymnasieskola, endast undervisning på minoritetsspråk och språkämnen undantagna.


Svenskans särställning inom svensk skola är mycket viktig, både gentemot engelskan och när det gäller integrationen. Integration i Sverige ska givetvis ske på svenska!


När allt kommer omkring finns det givetvis en anledning till att inget annat land tillåter eller har valt att anamma det svenska skolsystemet, vilket är näst intill kolonialt till sin utformning. Systemet är kontraproduktivt vad gäller elevernas resultat och främjar osunda drivkrafter inom svensk skola. Detta vad än svenska anglofiler anser om det.


Språkförsvarare

 

(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

 
 
Ingen bild

ABC123

Måndag 8 juli 22:38

Barbara Bergström = Bärbel Röder.

 
Ingen bild

Vendela

Tisdag 9 juli 15:43

Jag är ganska positiv. Men hur tycker Språkförsvaret att samhället ska göra med gamla främmandespråkliga skolor: Tyska skolan, Franska skolan, Estniska skolan….? Dessa skolor är mycket bra och förvaltar dessutom den klassiska pedagogik som Språkförsvaren förespråkar. Ska dessa skolor också stängas?

Nätverket Språkförsvaret

Tisdag 9 juli 19:34

Du kan inte jämföra dessa skolor med de engelskspråkiga friskolorna och deras frammarsch. Det svenska språket förlorar heller inga domäner idag till tyskan, franskan eller estniskan.

Språkförsvaret har aldrig yttrat sig om dessa skolor, som dessutom var - och är - fåtaliga. Den estniska skolan skapades dessutom för att esternas (flyktingar under andra världskriget) barn skulle kunna behålla sitt språk för att de (eller deras barn i sin tur) skulle kunna återvända till Estland. En av de invandrargrupper, som snabbast assimilerats i Sverige är just dock esterna, eftersom de i mycket stor utsträckning ingick blandäktenskap med svenskar.

Observatör

 
Ingen bild

Vendela

Tisdag 9 juli 21:35

Jag är inte alls kritisk mot det du skrev. Jag undrar bara hur en skarpare skol- och språkpolitik ska värna hederliga skolor som till största delen undervisar på andra språk än svenska. Tyska eller Franska skolan går inte att jämföra med IES – det är hela poängen med min fråga – så hur värnar vi dem (och liknande institutioner) ifall vi inför krav på så och så mycket svenska? T.ex socialdemokraterna verkar ha missat detta när de föreslog en obligatorisk minimumkvot svenskspråkig undervisning. Hur undviker vi att göra fel? Är det inte lättare att fokusera på vinster, bolagisering och dålig undervisning än på språk? IES skulle ju sannolikt vara exakt lika ohederliga och undermåliga även om de övergick till att undervisa helt på svenska…

Nätverket Språkförsvaret

Onsdag 10 juli 15:31

Språkförsvaret som organisation utgår från plattformen 1) vi försvarar svenskan, särskilt gentemot engelskans expansion på svenskans bekostnad; 2) vi förordar mångspråkighet; och 3) mellannordisk språkförståelse. Det betyder att Språkförsvaret som organisation inte strävar efter att inta en gemensam hållning till skolsystemet, eller friskolesystemet eller i en rad andra frågor. Då skulle vi gå utanför vår egen plattform. Vi kan inte ta partipolitiska ställningstaganden; det skulle innebära att vi inte längre vore ett partipolitiskt obundet nätverk. Men inget hindrar enskilda medlemmar att ta ställning i dessa frågor i andra sammanhang eller fora.

Däremot öppnade införandet av friskolesystemet dörren för engelskspråkiga friskolor.

Observatör

 
Ingen bild

Vendela

Onsdag 10 juli 17:52

Tack för svar! Vad tycker du för egen del? Hur kan vi värna tyskspråkiga skolor i Sverige?

 
Ingen bild

Observatör

Torsdag 11 juli 13:16

En tysk skola har funnits i Stockholm sedan 1600-talet:
”Efter den omvälvande första halvan av 1900-talet väcktes traditionen med Tyska Skolan Stockholm åter till liv 1953. Tyska Skolan verkade då i den tyska församlingen S:ta Gertruds lokaler i Gamla stan, men 1958 flyttade skolan tillbaka till sina lokaler på Karlavägen 25, där man funnits fram till andra världskrigets slut.” (se https://tyskaskolan.se/sv/tyska-skolan/historia/)
Tyska Skolan bedriver ingen expansiv missionsverkamhet i Sverige och tyska språket utgör inget hot mot svenskan. Skolan informerar helt och hållet på svenska på sin webbplats. I Tyskland idag är det tvärtom idag så att tyskan förlorar domäner till engelskan. Jag har inga synpunkter på deras skolverksamhet i övrigt, eftersom jag inte känner till den.
Om jag skulle yttra mig om rena skolfrågor, skulle jag använda ett annat forum än Språkförsvaret.

 
Ingen bild

Observatör

Torsdag 11 juli 13:22

Vendela

Du bör dessutom notera att inlägget från "Språkförsvarare" är personligt på samma sätt som mina kommentarer är personliga. Språkförsvarets officiella ståndpunkter kommer till uttryck i form av en programförklaring,stadgar liksom styrelse- och årsmötesbeslut.

 
Ingen bild

Vendela

Torsdag 11 juli 18:48

Jag förstår. Tack för svaren! Jag tolkar det som att du, Observatören, inte vill lägga ned Tyska skolan. Sehr gut! Jag hoppas också på ett svar från Språkförsvararen. Att skribenterna och nätverket inte är samma sak eller står för samma uppfattningar förstår jag givetvis också. Stort tack!

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Nätverket Språkförsvaret - Fredag 12 juli 08:54

  I en ledare i Expressen tar Ann-Charlotte Marteus upp ett fenomen som jag själv noterat: att företeelser som inte är några nyheter framställs som något nytt och märkvärdigt med engelska (läs amerikanska) termer. Som t ex ”savoring”. S...

Av Nätverket Språkförsvaret - Torsdag 11 juli 13:00

Vet du att en svensk läsare förstår 75 procent av orden i en norsk text? I juli lyfter vi norska och norsk litteratur under rubriken "Månadens språk" och tipsar om allt från Nobelpristagare till stickböcker. Många av dem finns även översatta till sve...

Av Nätverket Språkförsvaret - Onsdag 10 juli 16:02

Aftonbladet berättar:   ”Göteborgs ska bygga ett nytt stationshus värt 870 miljoner kronor. Det nya bygget ska också få ett nytt namn: Göteborg Grand Central. – Det är ju klart att rent Göteborgsmässigt så hade man ju kunnat komma p...

Av Nätverket Språkförsvaret - Tisdag 9 juli 13:00

"Sverige är unikt i ett ödesmättat avseende: Vi talar svenska.   Våra lagar är skrivna på svenska. Vår historia är skriven på svenska. Vi sjunger sånger, läser dikter och använder ordlekar som bara funkar hos oss. Att hålla den kulturen vid liv ä...

Av Nätverket Språkförsvaret - Måndag 8 juli 13:00

Micheál: "Jag är irländare och finner det obegripligt att ett land verkar vilja överge sitt språk frivilligt.   Det kämpas hårt för att iriska ska överleva men ingen tror att det blir hela landets vardagsspråk igen. Skillnaden är att vårt språk u...

Presentation

Omröstning

Är älvdalskan ett språk eller en dialekt?
 Älvdalskan är ett språk
 Älvdalskan är en dialekt
 Vet inte

Fråga mig

142 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Juli 2024
>>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Säg hellre!

Irriteras du av ett onödigt engelskt lånord och kan föreslå ett ersättningsord?  Skicka det i så fall till ersattningsordet@sprakforsvaret.se.  Om granskningsgruppen tycker att det är ett bra ord, belönas du med "Svenskan - ett språk att äga, älska och ärva" och ordet förtecknas också i avdelningen "Säg hellre!"

Blogtoplist


Ovido - Quiz & Flashcards