Fråga mig

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Fråga


 

Besvarade frågor

 
Ingen bild

irene orovitg raga

15 juni 2015 12:59

Hej!

Jag är en läsare av din blog och tänker att den är mycket intressant. Jag tycker att inlägg om engelska skolor i Sverige och om att dubbla eller undertexta filmer är jätteintressant. Jag tänkte att - som översättare jag är - skulle jag kunna publisera en inlägg i ditt blogg som svaret till dessa två inlägg. Vad tänker du om dett? Min mail är ireneorovitg@hotmail.com, du får gärna tänka om detta och svara mig.

Tack så mycket
Mvh
Irene Orovitg Raga

Nätverket Språkförsvaret

15 juni 2015 15:32

Du kan antingen skriva en kommentar direkt i anslutning till olika inlägg eller skicka en text till sprakforsvaret@yahoo.se för eventuell publicering.

 
Ingen bild

Lisa

19 maj 2015 14:43

Språklagstiftning jämfört med Sverige

Nätverket Språkförsvaret

19 maj 2015 16:35

Gå till "Annan språkpolitik" - http://www.språkförsvaret.se/sf/index.php?id=396 - och "Språkpolitik" - http://www.språkförsvaret.se/sf/index.php?id=464 - på Språkförsvarets webbplats och botanisera där. Jag känner inte till någon kortfattad sammanfattning av europeisk språkpolitik eller språkpolitik i global skala.

Observatör

 
Ingen bild

sara

18 maj 2015 11:34

finns det en språklag gällande minoritetsspråk i Norge, Finland och Danmark?

Nätverket Språkförsvaret

18 maj 2015 13:30

Norge och Danmark har inga språklagar, som behandlar minoritetsspråkens ställning. Norge planerar i och för sig en språklag. Däremot har samtliga nämnda länder (liksom Sverige) ratificerat (underskrivit) den europeiska stadgan om regionala och minoritetsspåk. Det betyder att Danmark erkänner tyska som minoritetsspråk. På Färöarna är färöiska huvudspråk och grönländska officiellt språk på Grönland. I Norge är samiska, kvänska (d.v.s. en finsk varietet) och romska minoritetsspråk. I Finland är samiska ett minoritetsspråk (svenska är nationalspråk vid sidan av finskan).

 
Ingen bild

mattias orre

6 mars 2015 16:40

Överklassynonymer för gosse, som "Gamle gosse"?

Nätverket Språkförsvaret

6 mars 2015 16:53

I "Svensk synonymordbok" listas ett antal synonymer till gosse. De enda synonymer som eventuellt har ett överklasstuk skulle kunna vara "garsong" (från franskan) och "prisse". "Prisse" lever kvar i "festprisse" åtminstone.

Observatör

 
Ingen bild

Greenie

20 januari 2015 14:52

Hur skriver man imperfekt om Öppet hus? Det låter sjukt att säga "vid novembers öppet hus" eller "vid förra öppna huset i november".

Nätverket Språkförsvaret

20 januari 2015 15:24

Det går inte att skriva imperfekt om Öppet hus, eftersom imperfekt är en verbform. Du kan ange dåtid på annat sätt: "vid förra årets Öppet hus i november", "vid novembers Öppet hus" (som du skriver) eller "vid Öppet hus i november (i fjol)".

Observatör

 
Ingen bild

isigatider@gmail.com

7 januari 2015 02:13

Hej!
Har länge undrat: I manga länder gar man aldrig förbi en arbetande människa, utan att önska nagot med följande innebörd: "Önskar dig kraft / ork" eller "Lat gud hjälpa dig". Att ga förbi en arbetande människa, utan att använda dessa fraser, betraktas som mycket fult och ouppfostrat. Har det funnits nagon motsvarande sed eller uttryck i Sverige eller i svenska spraket? (Ursäkta mig, jag saknar svenska bokstäver just nu)

Nätverket Språkförsvaret

7 januari 2015 11:24

Nej, jag känner inte till något motsvarande uttryck på svenska, men det finns kanske. Samtidigt måste man komma också ihåg att det har odlats ett förakt för kroppsarbete i många kulturer, särskilt inom respektive överklass. I vissa kulturer visas detta dessutom demonstrativt genom att låta en lillfingersnagel växa. Den som har en lång lillfingersnagel kan naturligtvis inte syssla med manuellt arbete.

Observatör

 
Ingen bild

Ivar Magnusson

17 december 2014 17:44

Visst skulle man kunna byta ut "Själv", mot "ENSAM".
Och "NÅNSTANS" mot "på något vis/sätt??????Ivar Magnusson Vilhelmina

Nätverket Språkförsvaret

17 december 2014 19:07

"Själv" och "ensam" är väl inte helt utbytbara? "Någonstans" syftar på plats. Om "nånstans" kan bytas ut mot "på något vis/sätt", så är det i så fall i mycket ledigt tal.

 
Ingen bild

Susanne

10 december 2014 22:31

När slutade man använda dativ i svenskan (förutom i de uttryck där det är kvar)?

Nätverket Språkförsvaret

10 december 2014 22:59

Kasussystemet började reduceras redan under fornsvensk tid (1226 - 1526), d.v.s till enbart grundform och genitiv. Gustav Vasas bibel använder kasussystemet inkonsekvent. I och med att Gustav Vasas bibel uppstår ett slags rättesnöre för skriftspråket, men något enhetligt skriftapråk kan man inte tala om förrän på mitten av 1800-talet i och med folkskolans inrättande. Dessutom måste man skilja mellan centrum och periferi; de språkliga förändringarna i talspråket utgår oftast från centrum, läs mälardalsdialekterna, och når efter en tid periferin. Vissa språkliga varieteter i Sverige, som exempelvis älvdalskan, har fortfarande inte anammat de förändringar som utgått från centrum, och använder alltså fortfarande dativ.

Observatör

 
philip

philip

8 december 2014 08:39

hur många använder internet i värden

http://philip

Nätverket Språkförsvaret

8 december 2014 20:42

Drygt 42 procent av jordens befolkning juni 2014 - se http://www.internetworldstats.com/.

 
Ingen bild

:)

19 oktober 2014 14:01

Vad är det vanligaste antalet språk en människa behärskar?

Nätverket Språkförsvaret

19 oktober 2014 14:36

En fransk tvåspråkighetsforskare, Francois Grosjean, menar i sin bok "Bilingual Life and Reality" (2010)att minst hälften av jordens befolkning är tvåspråkig. Men han betonar att det inte finns några säkra uppgifter.

Tvåspråkighet är alltså lika vanligt som enspråkighet. Trespråkighet kan nog uteslutas som konkurrent.

Per-Åke Lindblom

Presentation

Omröstning

Vad anser du om att Sverige tillåter fullt skattefinansierade skolor att använda engelska som första undervisningsspråk i upp till 50 % av tiden i grundskolan och upp till 90 % i gymnasiet? Den senare elevkategorin läser endast svenskämnet på svenska.
 Helt rätt
 Bra
 Undervisning ska kunna ges på engelska men inte i så hög utsträckning som för närvarande
 Dåligt. Det huvudsakliga undervisningsspråket i svensk skola ska vara svenska
 Om en skola använder engelska som första undervisningsspråk, ska denna inte skattefinansieras
 Vet inte

Fråga mig

128 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Oktober 2020
>>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Språkförsvaret med Blogkeen
Följ Språkförsvaret med Bloglovin'

Säg hellre!

Irriteras du av ett onödigt engelskt lånord och kan föreslå ett ersättningsord?  Skicka det i så fall till ersattningsordet@sprakforsvaret.se.  Om granskningsgruppen tycker att det är ett bra ord, belönas du med "Svenskan - ett språk att äga, älska och ärva" och ordet förtecknas också i avdelningen "Säg hellre!"

Blogtoplist


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se