Direktlänk till inlägg 7 juni 2018

Engelskspråkig oas i Mall of Scandinavia

Insändarskribenten Viviann berättar i MittiBromma den 5/6:


”Men jag tycker att det har gått för långt när personalen i en butik endast talar engelska.


Har en herrbekant som besökte en herrklädesbutik i Mall of Scandinavia (i Solna – vår anm.) – och där fanns endast engelsktalande personal. Han fick leta i sitt minne och koppla på engelskan för att göra sig förstådd.


Det kanske är dags att utöka SFI – till EFS (engelska för svenskar). Något för politikerna nu i valtider?

 

Vi får inte glömma att det finns svenskar som inte kan engelska och inte haft möjlighet att lära sig det.”


Det är kanske också är fråga om ren arrogans från butiksägarens sida…


Observatör

 

(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

 

 

 
 
Ingen bild

Per-Owe Albinsson

7 juni 2018 23:35

Kommenterar:

En mycket angelägen insändare! Det ena ger det andra om vi inte säger stopp. Jag har själv mött icke-svenskspråkig om personen på ff a restauranger x flera.

Har dock vägrat att finna mig i det och har vänt mig till annan personal i stället. Jag tycker att man som kund ska säga "No swedish, no business!", vända på klacken och gå ut ur butiken. Gör tillräckligt många det så får vi garanterat se snabbt ökade svenskkunskaper bland personalen.

Vi måste också hålla rätt ingångsvinkel i debatten: Oavsett ålder, etnisk bakgrund eller utbildning ska vi svensktalande aldrig finna oss att inte kunna tala svenska i Sverige. Det är en mycket viktig princip som vi aldrig får rucka på.

Hur tror du att det skulle mottas om en expedit försökte tala något annat än engelska med en engelsman eller amerikan i respektive land som exempel? Svar: Inte med blida ögon!
Personen skulle nog behövs anmäla sig på arbetsfömedlingen senast dagen efter.

Vi måste inse att engelska kan vara en vän som lingua franca men att språket blir en gökunge i boet eller en trojansk häst om man så vill om den inte regleras med strama och välgenomtänkta tyglar visavi länders, däribland Sveriges nationalspråk.

Personligen så vägrar jag att tala något annat än svenska med personer som är stadigvarande boende i Sverige sedan ett par, tre års tid. Detta oavsett personens ursprungsspråk. Punkt slut! Det har, med få undantag, gått bra hittills...

Stå på dig (språkligt), annars står någon annan på dig, vill jag uppmana alla svensktalande till att göra!

Per-Owe Albinsson, medlem i Språkförsvaret

 
Ingen bild

qwz

8 juni 2018 20:51

Det är troligen fråga om ren arrogans. Ett sätt att ta sig ur underläget är att helt enkelt vända på klacken och gå ut. Det finns fler klädesaffärer.

 
Ingen bild

qzx

8 juni 2018 20:57

Ett annat sätt är att säga meningar på engelska men blanda in nyckelord på svenska, t,ex. byxor, skjorta osv. Det ger en komisk effekt och ger kunden överläge.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Nätverket Språkförsvaret - Torsdag 22 maj 11:37

När Keir Starmer sa: ”Om du vill bo i Storbritannien bör du tala engelska”, avslöjade han en föreställning – att engelska är det enda språket som räknas i Storbritannien.   Denna syn bortser inte bara från Storbritanniens rika sp...

Av Nätverket Språkförsvaret - Onsdag 21 maj 12:00

Polska är det näst största slaviska språket i världen. Omkring 50 miljoner människor använder polska aktivt och minst 10 miljoner har passiv färdighet i språket. Därmed är polska det största slaviska språket i Europeiska unionen och dess femte språk ...

Av Nätverket Språkförsvaret - Tisdag 20 maj 10:54

Publisert: 15. mai 2025 18. juni frå kl. 10 til 11 inviterer Språkrådet, Direktoratet for høgare utdanning og kompetanse og Termportalen ved Universitetet Bergen til nettseminar om språk og utdanningskvalitet i høgare utdanning.   Seminaret er d...

Av Nätverket Språkförsvaret - Tisdag 20 maj 08:00

Jag tycker väldigt mycket om att högläsa. När mina barn var för små för att tillgodogöra sig skriven text, gjorde jag det ofta och med stor glädje. När de blivit läskunniga, fortsatte jag med det under flera år. Jag minns att jag läste David Copperfi...

Av Nätverket Språkförsvaret - Måndag 19 maj 09:45

Dessa svenska verb saknar en direkt motsvarighet på engelska: blunda, gapa, gala, grädda, heta, hinna, jama, orka, palla, råma, trivas, unna, värpa och älga.   En insändarskribent i DN ansåg nyligen obetänksamt att verbet unna borde utmönstras u...

Presentation

Omröstning

Vilket av orden från 2024 års nyordslista har störst chans att överleva?
 aktivklubb
 ankkurva
 barntorped
 dubbelklubb
 gisslandiplomati
 grön gumma
 Magdamoderat
 mittokrati
 quishing
 romantasy
 skräpballong
 skuggflotta
 slop
 soft girl
 terian
 tiktokifiera
 tjejnyår
 tryckarlägenhet
 umarell
 vänskapsbänk

Fråga mig

143 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29
30
<<< Juni 2018 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Säg hellre!

Irriteras du av ett onödigt engelskt lånord och kan föreslå ett ersättningsord?  Skicka det i så fall till sprakforsvaret@yahoo.se.  Om granskningsgruppen tycker att det är ett bra ord, belönas du med "Svenskan - ett språk att äga, älska och ärva" och ordet förtecknas också i avdelningen "Säg hellre!"

Blogtoplist


Ovido - Quiz & Flashcards