Direktlänk till inlägg 16 juli 2020

Vissa språk måste man lära sig – andra vill man lära sig

Jag är så gammal att det var först i 5:e klass folkskolan vi måste lära engelska. Nu börjar man tidigare!


I början på 80-talet reste jag runt i skolorna och tolkade en japanska som visade hur man viker papper/ori (vika) gami (papper).I Skövde hamnade vi i ett lärarrum där en intensiv debatt pågick, där man ifrågasatte om engelska skulle läras ut i 3:e klass eller 4:e.


Min tes är att engelska måste du lära, men esperanto vill du lära, men då måste du först få veta att det språket finns. Jag ser på Twitter att det finns mycket okunskap och några fördomar. Trots att språket, fanns kom det aldrig några informatörer till vår skolklass när det var dags att välja internationellt språk.


Engelska måste du lära på grund av historiska och ekonomiska skäl. Vem vann världskrigen? Vem styr dagens ekonomi? Det hade vi ingen chans att ifrågasätta. Esperanto väljer du av pragmatiska, praktiska och logiska skäl. Vilket av språken ger sedan lust och intresse att lära ytterligare språk?


I mitt fall blev tyska ett språk, som jag valde att gå vidare med, tack vare esperanto och de kontakter jag fick.


Inga Johansson

 

(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Spåkförsvaret)

 
 
Ingen bild

Annika

16 juli 2020 17:14

Hej!

Tåget har väl gått vad esperanto beträffar. Det är tråkigt att engelska så ofta förknippas med kolonialism och stormaktsfasoner. Engelska/amerikanska och andra former av engelska talas av ett mycket stort antal människor och än fler talar god engelska. Varför inte se engelska som ett språk som det av praktiska skäl är bra att lära sig.

Engelska är på flera sätt rätt lätt att lära sig jämfört med många andra språk eftersom grammatiken är enkel: alltid rak ordföljd, lätt att bilda pluralis, enkelt att tempusböja verb, inga kasus mm. Även om man säger lite fel grammatiskt är det uppenbart vad man menar. Varfär inte se engelska lite pragmatiskt.

Oskicket att blanda in engelska ord i både talad och skriven svenska, är jag övertygad om, har sin grund i att skolan inte ser till att eleverna lär sig svenska ordentligt. Det har nu i flera decennier har blivit sämre och sämre med kunskaper i svenska och detta sprider sig i samhället. När dålig svenska smyger sig in i lagtexter och myndigheters hemsidor finns heller inga goda exempel.

När det blir allt längre mellan vuxna som kan tala och skriva svenska utarmas svenskan. Det är lätt hänt att när någon saknar ord att säga det hen verkligen vill säga, griper vederbörande ett engelskt ord som verkar bra utan att vederbörande riktigt vet vad det betyder.

Utarmningen av kunskaper i svenska jämnar vägen för användandet av engelska ord i stället för svenska ord.

Se på engelska utan värderingar men använd inte engelska ord annat än när engelska ska talas.

Hälsningar


 
Ingen bild

inga johansson

16 juli 2020 22:54

Den här bloggen heter Språkförsvaret, så nu är det dags att försvara språket!
Vilket tåg är det som gått?
Varför uppmanas vi "Keep your distance" med tre engelska ord i kollektivtrafiken
när vi lika lättförstått kunde ha läst "restu distance"

 
Ingen bild

Ingegerd Granat

17 juli 2020 18:12

Finns Ett språk alla borde lära sig och det är Esperanto. Lätt att lära för alla! Ett bra språk för kommunikation dessutom.

 
Ingen bild

Siv Burell

19 juli 2020 12:41

Vill anknyta till Inga Johansons text och bidra till spridning av världens mest geniala språk - esperanto. Vet du att man kan lära sig uttalet på 20 minuter och sedan läsa en esperantoroman från pärm till pärm - men ska man förstå innehållet är det nog bäst att gå en kurs.. En smart grammatik utan undantag är inte heller så illa!

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Nätverket Språkförsvaret - Fredag 23 maj 08:00

"Ingen kommer undan. Vare sig vi ser på teve, läser en tidning eller deltar i någon konferens, är risken stor att vi blir dränkta i en flod av floskler! Av ord som inte betyder något och ett språk som inte hänger ihop. Svensk floskelordbok är en uppl...

Av Nätverket Språkförsvaret - Torsdag 22 maj 11:37

När Keir Starmer sa: ”Om du vill bo i Storbritannien bör du tala engelska”, avslöjade han en föreställning – att engelska är det enda språket som räknas i Storbritannien.   Denna syn bortser inte bara från Storbritanniens rika sp...

Av Nätverket Språkförsvaret - Onsdag 21 maj 12:00

Polska är det näst största slaviska språket i världen. Omkring 50 miljoner människor använder polska aktivt och minst 10 miljoner har passiv färdighet i språket. Därmed är polska det största slaviska språket i Europeiska unionen och dess femte språk ...

Av Nätverket Språkförsvaret - Tisdag 20 maj 10:54

Publisert: 15. mai 2025 18. juni frå kl. 10 til 11 inviterer Språkrådet, Direktoratet for høgare utdanning og kompetanse og Termportalen ved Universitetet Bergen til nettseminar om språk og utdanningskvalitet i høgare utdanning.   Seminaret er d...

Av Nätverket Språkförsvaret - Tisdag 20 maj 08:00

Jag tycker väldigt mycket om att högläsa. När mina barn var för små för att tillgodogöra sig skriven text, gjorde jag det ofta och med stor glädje. När de blivit läskunniga, fortsatte jag med det under flera år. Jag minns att jag läste David Copperfi...

Presentation

Omröstning

Vilket av orden från 2024 års nyordslista har störst chans att överleva?
 aktivklubb
 ankkurva
 barntorped
 dubbelklubb
 gisslandiplomati
 grön gumma
 Magdamoderat
 mittokrati
 quishing
 romantasy
 skräpballong
 skuggflotta
 slop
 soft girl
 terian
 tiktokifiera
 tjejnyår
 tryckarlägenhet
 umarell
 vänskapsbänk

Fråga mig

143 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
    1 2 3 4 5
6 7 8 9
10
11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
<<< Juli 2020 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Säg hellre!

Irriteras du av ett onödigt engelskt lånord och kan föreslå ett ersättningsord?  Skicka det i så fall till sprakforsvaret@yahoo.se.  Om granskningsgruppen tycker att det är ett bra ord, belönas du med "Svenskan - ett språk att äga, älska och ärva" och ordet förtecknas också i avdelningen "Säg hellre!"

Blogtoplist


Ovido - Quiz & Flashcards