Direktlänk till inlägg 3 juli 2023

Vissa lärare vid Internationella engelska skolan (IES) vet inte ens att betygssättning är en myndighetsutövning

Vissa lärare vid Internationella engelska skolan (IES) vet inte ens att betygssättning är en myndighetsutövning


Cathrin Hetzer, förtroendevald för Sveriges Lärare, skriver idag i Aftonbladet bland annat:


”Sveriges lärare inom Internationella engelska skolan, IES, har nyligen skickat ut en enkät till sina medlemmar där vi ställer frågan om de blivit utsatta för påtryckningar vid betygssättning under läsåret 2022/2023.


Sammanlagt skickades enkäten till 1 712 lärare anställda vid IES, 913 av dessa öppnade mejlet och 324 lärare valde att delta i undersökningen. Resultatet baseras således på dessa svar.

 

På frågan ”har du blivit utsatt för påtryckningar att ändra din betygssättning på IES under läsåret 2022/2023?”, svarade 34 procent av lärarna ja. Det betyder att minst 110 lärare har blivit utsatta för påtryckningar att ändra sina betyg under läsåret.


Av de som svarade ja säger 60 procent att påtryckningarna kommer från eleverna, 50 procent svarade att påtryckningarna kommer från föräldrarna och 37 procent svarade att det är skolledningen som utövar påtryckningarna.


Dessutom uppger drygt 3 procent att betyg har ändrats utan lärarens godkännande.


Resultatet är inte förvånande eftersom jag i min roll som förtroendevald för Sveriges lärare dagligen tar del av lärares erfarenheter.


Lärare inom IES som upplevs obekväma riskerar att missgynnas på olika sätt, vilket begränsar deras möjligheter att stå på sig vid påtryckningar att sätta ett högre betyg.


Internationella engelska skolan rekryterar ungefär hälften av sina lärare från andra länder än Sverige. Flera av dem har osäkra anställningsavtal och förklarar att de saknar kunskap om att betygssättning är en myndighetsutövning som ingen har rätt att påverka.”


Läs vidare här!


(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

 
 
Ingen bild

CAllE

4 juli 2023 00:25

Många lärare i kommunala skolor vet nog inte heller att undervisning och betygsättning är myndighetsutövning.

 
Ingen bild

Petter Pirou

4 juli 2023 15:52

Som f.d lärare i statlig och kommunal skola anser jag av egen erfarenhet att du har fullständigt fel. Dessutom framgår det av texten att påståendet fr.a gällde utländska lärare, som Internationella Engelska Skolan har anställt.

 
Ingen bild

Annika

4 juli 2023 18:53

Välj några skolor var som helst l Sverige, leta rätt på deras hemsida och sök rätt på någon rektor för högstadiet. Skriv sedan ett mejl till rektorn och be att få kopia ett par prov i t ex matematik och engelska översända till dig. Lägg gärna till att du också vill ha kopia på rättade elevlösningar.

Det blir sedan mycket intressant aatt se om du får de handlingar som du bett om inom en vecka.

Prov och rättade elevlösningar är allmänna och offenliga handlingar som ska lämna ut utan dröjsmål och utan frågor om varför du vill ha kopiorna.

För ett antal år sedan begärde jag ut kopior på prov och rättade elevlösningar från flera skolor och inte en enda ville ge mig några kopior förrän de fått kritik från JO och en skola ville inte ens då ge mig några kopior färrän efter kritik från JO två gånger. Jag begärde kopior på uppdrag av en tidning.

Så begär handlingar och se vad som händer.

 
Ingen bild

Lars Fredriksson

6 juli 2023 19:11

Ni, som är intresserade av Sveriges framtid, läs detta – se https://www.dn.se/sverige/larare-pa-engelska-skolan-larmar-om-patryckningar-vid-betygssattning/ ! Betygsättning skall vara offentlig myndighetsutövning, men har förfallit till privat marknadsföring. Hälften av lärarna är rekryterade från utlandet utan svensk lärarutbildning, undervisningsspråket är engelska till 50% i grundskolan och 90% i gymnasiet och organisationsformen för denna offentliga myndighetsutövning är privata aktiebolag, där vinsten är drivkraften och kriteriet för framgång. Inte ens lärarfacket kan hålla emot och offentliggöra skolor och personer bakom myndighetsmissbruket, som sker genom partisk betygsättning. Vad blir det för jurister med 90% engelska i gymnasiet, när hela lagboken är avfattad på svenska? Handelshögskolan i Stockholm, näringslivets akademiska högborg, överväger att skippa gymnasiebetygen och ordna egna antagningsprov. Calle Bildt, Göran Persson och alla ni efterföljande höjdare, ställ Er i skamvrån och stå kvar! Har tyvärr inget hopp om ändring med Tidöregeringen heller. Detta skolfiasko kommer att kosta svenska samhället en hel generation av tappad utveckling och utebliven blomning.


Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Nätverket Språkförsvaret - Fredag 5 juli 12:00

I en kommentar till inlägget ”Felöversättningar kan ha stora konsekvenser” påstår signaturen Vendela att jag gör mig skyldig till flera anglicismer.   Det är ett populärt felslut att om ett låneord finns både svenska och engelska, så ...

Av Nätverket Språkförsvaret - Torsdag 4 juli 12:00

”Över 800 förslag skickades in, men nu har juryn bestämt sig och namntävlingen för gamla Eurostop är avgjord. Och det blev varken ”Ljungstopp” eller ”The eye of jkpg”. Det blev…”   Navet, allt enligt Jön...

Av Nätverket Språkförsvaret - Onsdag 3 juli 09:11

I Sveriges Radios senaste språkbrev tas denna fråga upp. Där konstateras att ordet desinformation är belagt i svenskan sedan 1950-talet och att användningen av ordet på senare år har ökat kraftigt – orsaken till det kan nog alla räkna ut. Men ä...

Av Nätverket Språkförsvaret - Tisdag 2 juli 13:00

Verein Deutsche Sprache utser varje år genom en intern medlemsomröstning en Sprachpanscher, ett negativpris, som motsvarar Språkförsvarets Anglofånpris. Nedan presenteras årets kandidater med inledande text.   Det tyska språket är vackert, exakt ...

Av Nätverket Språkförsvaret - Måndag 1 juli 08:00

David Shariatmadari skrev i The Guardian 17/6 2019:   ”En intressant subgenre av språkförbistringar är det lilla översättningsfelet som får gigantiska geopolitiska konsekvenser. 1956 sade Sovjetunionens ledare Nikita Chrusjtjov till västvär...

Presentation

Omröstning

Är älvdalskan ett språk eller en dialekt?
 Älvdalskan är ett språk
 Älvdalskan är en dialekt
 Vet inte

Fråga mig

142 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13
14
15 16
17 18 19
20
21 22 23
24
25 26
27
28 29 30
31
<<< Juli 2023 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Säg hellre!

Irriteras du av ett onödigt engelskt lånord och kan föreslå ett ersättningsord?  Skicka det i så fall till ersattningsordet@sprakforsvaret.se.  Om granskningsgruppen tycker att det är ett bra ord, belönas du med "Svenskan - ett språk att äga, älska och ärva" och ordet förtecknas också i avdelningen "Säg hellre!"

Blogtoplist


Ovido - Quiz & Flashcards