Direktlänk till inlägg 28 juni 2024

Google lägger till 110 nya språk i Översätt

Av Nätverket Språkförsvaret - Fredag 28 juni 15:11

(Texten har hämtats från Sweclockers)

 

Nu kan du översätta kantonesiska, det nästan utdöda språket Manx och 108 andra språk från hela världen.

Google lägger till över 110 nya språk i en ny uppdatering till Översätt, skriver bolaget i ett blogginlägg. De 110 nya språken representerar 614 miljoner talare världen över, vilket motsvarar runt 8 procent av världsbefolkningen. Innan de nya språken lades till hade Google Translate stöd för 133 språk, vilket innebär att det nu kan översätta ord och meningar på nästan dubbelt så många språk.


En fjärdedel av de nya språken har sina rötter i Afrika, där bland andra afar, swati och kikongo ingår. Ett av de största nytilläggen är kantonesiska, som länge har efterfrågats och har över 85 miljoner talare idag.

Ett annat språk som nu är med i Översätt är manx, ett keltiskt språk som talas på ön Isle of Man. Manx var nära på att dö ut efter att språkets sista kända modersmålstalare gick bort 1974, men under senare år har språket åter blivit populärt bland öborna och har tusentals talare idag.


Googles Isaac Caswell förklarar att de länge har velat lägga till många av språken som nu har kommit med. Utmaningen har varit att hitta relevant data för att träna sina modeller på, då vissa språk liknar varandra i skrift, som kantonesiska och mandarin.


Tack vare Googles nya AI PaLM 2 har det möjliggjorts, då AI-modellen har enkelt kunnat skilja på språk med liknande ursprung.


(Denna ätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

 
 
Ingen bild

Homfri Boegert

Söndag 30 juni 13:57

Med AI kan alla språk dö
De finns ändå kvar
Datorn översätter mänskliga ord
utan mänsklig närvaro, utan mänsklig inblandning
Manx är en algoritm, ett avstånd mellan ord, summerat
Vi är bara siffror
Vi har inte längre själar
Vi har intet språk
AI är en mun utan modersmål

 
Ingen bild

Observatör

Söndag 30 juni 15:38

Nej, AI kommer definitivt inte att bidra till alla språk dör. Tvärtom kommer AI att bidra till att många små och hotade språk kommer att överleva. AI innebär stora tidsvinster vid översättning från det egna språket och gör det möjligt att översätta språk som man annars inte förstår.

Manx är ett keltiskt språk som revitaliserats och dess språkanvändare tvekar inte att ta den senaste tekniken till hjälp.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Nätverket Språkförsvaret - Söndag 30 juni 15:05

      ...trots en "dassig" vara. Således mer av den varan (ögongodis) - Mycket mer!   Per-Owe Albinsson   (Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret) ...

Av Nätverket Språkförsvaret - Söndag 30 juni 08:00

Söndagens svenskspråkiga sång   Ami Asplund - Lyckokatt   Söndagens svenskspråkiga dikt   Lyckokatt    Jag har en lyckokatt i famnen, den spinner lyckotråd. Lyckokatt, lyckokatt, skaffa mig tre ting: skaffa mig en gyllne ring,...

Av Nätverket Språkförsvaret - Lördag 29 juni 17:28


    Och nu har "sossarna", som första parti, vaknat vad gäller språkfifflandet. IES tummar ju, som bekant, även på de 50% som de har rätt att undervisa på engelska i dagsläget = mer än hälften av skattefiansierad skolverksamhet går åt till under...

Av Nätverket Språkförsvaret - Lördag 29 juni 08:00


Anders Q Björkman frågar på Twitter:   "Brukade verkligen Pablo Picasso, en spanjor som huvudsakligen var verksam i Frankrike, uttala sig på engelska?"     (Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret) ...

Av Nätverket Språkförsvaret - Fredag 28 juni 12:00

”Norr om Dalälven pratar man lite långsammare – det säger alla. Men orden är också helt annorlunda, lite lättare att säga, vackrare och helt enkelt smartare. Kommer dina föräldrar från städer som Gävle, Sundsvall, Östersund, Umeå och Lule...

Presentation

Omröstning

Är älvdalskan ett språk eller en dialekt?
 Älvdalskan är ett språk
 Älvdalskan är en dialekt
 Vet inte

Fråga mig

142 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
<<< Juni 2024
>>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Säg hellre!

Irriteras du av ett onödigt engelskt lånord och kan föreslå ett ersättningsord?  Skicka det i så fall till ersattningsordet@sprakforsvaret.se.  Om granskningsgruppen tycker att det är ett bra ord, belönas du med "Svenskan - ett språk att äga, älska och ärva" och ordet förtecknas också i avdelningen "Säg hellre!"

Blogtoplist


Ovido - Quiz & Flashcards