Direktlänk till inlägg 20 januari 2025

Fyller nyordet ”umarell” någon funktion?

Av Nätverket Språkförsvaret - Måndag 20 jan 17:30

Den frågan tar Lars-Gunnar Andersson upp i en artikel i Göteborgs- Posten den 18/1. Han skriver:


”Jag har tidigare aldrig funderat på om de som står och tittar på ett husbygge ingår i en speciell grupp av människor. För övrigt undrar man om det enbart är äldre män som kan vara umareller. Inga kvinnor? Ingen under 65?


Jag tvingas nu emellertid motvilligt erkänna att jag begåvats en umarell-krok i mitt ordförråd. Det gör mig mer observant på människor som betraktar stadens byggarbetsplatser.


Umarell är ett illustrativt exempel på hur ett ord och ett begrepp kan skapas. Vi har en uttryckssida med den lustiga formen umarell, och vi har en innehållssida, ett begrepp, som vi lite till mans kan fylla med detaljer.


Framtiden? Tja, än krävs det en del innan vi går fram till en man vid ett byggplank och frågar: ’Ursäkta, är min herre umarell?’”


Personligen tror jag inte att detta nyord kommer att rota sig i det svenska ordförrådet, eftersom det helt enkelt inte behövs. Ordet förklaras som ”Äldre man som på plats följer byggen i det offentliga rummet”.  Men hur utbrett är detta fenomen egentligen i Sverige?


Det är betydligt mer spännande att lyssna på en byggnadsarbetare, när denne berättar att han – vanligtvis en han – varit med om att bygga en viss byggnad. För många år sedan åkte jag bil tillsammans med en äldre byggnadsarbetare från Sundsvall i Stockholm, som successivt pekade ut byggnader som han hade varit med om att bygga.


Själv kan jag bara peka ut en byggnad, som jag har varit med om att bygga under en sommar – kartongfabriken i Iggesund 1962. Eftersom jag jobbade som takläggare, hade jag också en bra utsikt och jag såg inga umareller, inte ens kolingar (Kolingen: ”Det där med arbete är roligt – att se på.”).


De som byggde Cheopspyramiden under 20 – 30 år – uppskattningsvis 15 000 arbetare i genomsnitt varje år – kunde i motsats till Cheops själv påpeka att de hade byggt pyramiden.


Per-Åke Lindblom

(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

 
 
Ingen bild

inga johansson

Måndag 20 jan 18:13

umarell är en sammansättning av legobitar i esperanto
-um är ett möjligt suffix när man inte hittar annat.
kolumo betyder krage
malvarmumo betyder förkylning
brakumo är en kram
nazumo är det osvenska ordet pincené, dvs glasögon på näsan
en typ av glasögon som hålls fast med en klämma över näsryggen.

aro - en mängd av något
arbo = träd ; arbaro = skog
re betyder åter, som tur och retur (återresa)
el visar varifrån.
Mi venas el Svedio - Jag kommer från Sverige
la motsvarar engelskans the - alltså der, die och das på tyska,
oavsett hon, han, hän eller flertal.

 
Ingen bild

Roffe

Måndag 20 jan 19:58

Äh, jag gillar ordet umarell. Jag känner mig lite som en när jag läser inläggen på denna sida: jag kollar på utan att hjälpa till och har trots det åsikter om hur saker bör göras. Umarellskr värre!

 
Ingen bild

Susanne L-A

Torsdag 23 jan 21:01

Jag tror inte heller att umarell är ett ord som kommer att rota sig i svenskan. Men det är roligt att det ovanligt nog inte har sitt ursprung i engelskan, utan i italienskan - skapat av en italiensk författare år 2005 framgår av artikeln i GP. Betyder "liten man" på Bolognadialekt.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Nätverket Språkförsvaret - Fredag 23 maj 08:00

"Ingen kommer undan. Vare sig vi ser på teve, läser en tidning eller deltar i någon konferens, är risken stor att vi blir dränkta i en flod av floskler! Av ord som inte betyder något och ett språk som inte hänger ihop. Svensk floskelordbok är en uppl...

Av Nätverket Språkförsvaret - Torsdag 22 maj 11:37

När Keir Starmer sa: ”Om du vill bo i Storbritannien bör du tala engelska”, avslöjade han en föreställning – att engelska är det enda språket som räknas i Storbritannien.   Denna syn bortser inte bara från Storbritanniens rika sp...

Av Nätverket Språkförsvaret - Onsdag 21 maj 12:00

Polska är det näst största slaviska språket i världen. Omkring 50 miljoner människor använder polska aktivt och minst 10 miljoner har passiv färdighet i språket. Därmed är polska det största slaviska språket i Europeiska unionen och dess femte språk ...

Av Nätverket Språkförsvaret - Tisdag 20 maj 10:54

Publisert: 15. mai 2025 18. juni frå kl. 10 til 11 inviterer Språkrådet, Direktoratet for høgare utdanning og kompetanse og Termportalen ved Universitetet Bergen til nettseminar om språk og utdanningskvalitet i høgare utdanning.   Seminaret er d...

Av Nätverket Språkförsvaret - Tisdag 20 maj 08:00

Jag tycker väldigt mycket om att högläsa. När mina barn var för små för att tillgodogöra sig skriven text, gjorde jag det ofta och med stor glädje. När de blivit läskunniga, fortsatte jag med det under flera år. Jag minns att jag läste David Copperfi...

Presentation

Omröstning

Vilket av orden från 2024 års nyordslista har störst chans att överleva?
 aktivklubb
 ankkurva
 barntorped
 dubbelklubb
 gisslandiplomati
 grön gumma
 Magdamoderat
 mittokrati
 quishing
 romantasy
 skräpballong
 skuggflotta
 slop
 soft girl
 terian
 tiktokifiera
 tjejnyår
 tryckarlägenhet
 umarell
 vänskapsbänk

Fråga mig

143 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15
16
17 18 19
20
21
22 23 24 25 26
27
28 29 30 31
<<< Januari 2025 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Säg hellre!

Irriteras du av ett onödigt engelskt lånord och kan föreslå ett ersättningsord?  Skicka det i så fall till sprakforsvaret@yahoo.se.  Om granskningsgruppen tycker att det är ett bra ord, belönas du med "Svenskan - ett språk att äga, älska och ärva" och ordet förtecknas också i avdelningen "Säg hellre!"

Blogtoplist


Ovido - Quiz & Flashcards