Direktlänk till inlägg 11 februari 2019

Därför borde fler lära sig tyska och franska i skolan

Av Nätverket Språkförsvaret - 11 februari 2019 08:00

(Kommentaren syftar på artikeln ”Därför borde fler lära sig tyska och franska i skolan” i Svenska Dagbladet den 1/3 2017)


Ja, sådan flerspråkighet är en nyckel till brett umgänge över gränser, för undvikande av missförstånd, kultur- och attitydförståelse och framför allt är det ett uppbyggligt komplement till den enkelspåriga och slentrianmässiga förälskelsen i engelskspråkiga uttryck. Vi blir helt enkelt rikare av att vara förstående européer. Ett par steg på vägen att bli det är att behärska åtminstone en del engelska, tyska och franska - och  varför inte också ryska. Dessa tre sistnämnda språk är större modersmålsspråk i Europa än engelska.


Ett talande exempel på beklämmande språkisolering är USA, där folk i allmänhet inbillar sig att de inte behöver kunna något annat språk än amerikansk engelska för att styra och ställa i Världen. De förstår inte hur språkfattiga de är. Eftersom de gärna vill spela första fiolen i Världen skulle de, om några, verkligen behöva kunna läsa, förstå och tala t ex franska, spanska och tyska - för att i dessa tider inte tala om kinesiska och ryska.


Lars N


(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

 
 
Ingen bild

Annika

11 februari 2019 14:31

När jag läser ovanstående inlägg och den debattartikln i SvD som det finns en länk till undrar jag vilken målgrupp som författarna vänder sig till. Visst skulle det vara både trevligt och praktiskt att kunna tala flera språk än sitt modersmål och engelska men ska man satsa på att lära sig flera språk ordentligt vill det till att vederbörande är intresserad av språk och har fallenhet för att lära sig språk förutom hen ser det som en självklarhet att studera på universitetsnivå under ett antal år. Jag bedömer denna målgrupp rätt liten.

Alltför ofta ser jag alster skrivna på svenska av personer som är födda och uppvuxna i Sverige och som gått i svensk grundskola där det är uppenbart att skribenten inta kan svenska speciellt bra.

Uppmana gärna de som hör till målgruppen för för inlägget ovan och debattartikeln i SvD att lära sig flera språk än svenska och engelska men försök påverka skolan att se till att alla åtminstone lär sig svenska oavsett ursprung.

Själv kan jag amerikanska rätt bra men jag tycker inte om USA. Engelska kan jag betydligt sämre. Både engelska och amerikanska har många olika dialekter som kan var nog så svåra att förstå. Men om man kort och gott kallar alla dessa varianter för engelska måste man se detta språk frikopplat från vad man anser om USA, Storbritannien, Australien osv. Engelska har blivit ett språk som man kan förvänta sig att åtminstone kunna hanka sig fram med nästan överallt. Låt det förbli så oavsett hur många som har olika språk som modersmål.

 
Ingen bild

Rq

12 februari 2019 19:03

En av nackdelarna med att bara koncentrera sig på ett främmande språk är att det kan bli en mycket stor påverkan från detta språk på svenskan. På sikt kan detta få förödande konsekvenser. Vi ser nästan dagligen hur svenska ord byts ut mot engelska, tät blir tight, lopp blir race osv.

 
Ingen bild

inga johansson

13 februari 2019 13:14

Jag anser och kommer alltid att upprepa värdet av att ha ett modersmål och ett brodersmål. Detta brodersmål ska vara enkelt och logiskt och ge lust att lära ytterligare språk som t.ex tyska, spanska, franska eller ryska.

 
Hugh Curtis

Hugh Curtis

14 februari 2019 21:01

Ni ska koma ihåg att Irländare bytt ut sitt modersmål iriska till engelska över nästan en generation. Numera finns absolut inga monogloter kvar på Irland (folk som enbart har iriska eller gaeliska som mådersmål).

http://hughcurtis.weebly.com

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Nätverket Språkförsvaret - Lördag 24 maj 16:38

Torsdag den 15.5.25 diskuterede Folketingets ordførere et Forslag til folketingsbeslutning om at indføre en dansk sproglov, som var fremsat af Pia Kjærsgaard (DF) og et, der var fremsat af Mai Mercado (K) under et samlet punkt.   Stemningen var g...

Av Nätverket Språkförsvaret - Fredag 23 maj 08:00

"Ingen kommer undan. Vare sig vi ser på teve, läser en tidning eller deltar i någon konferens, är risken stor att vi blir dränkta i en flod av floskler! Av ord som inte betyder något och ett språk som inte hänger ihop. Svensk floskelordbok är en uppl...

Av Nätverket Språkförsvaret - Torsdag 22 maj 11:37

När Keir Starmer sa: ”Om du vill bo i Storbritannien bör du tala engelska”, avslöjade han en föreställning – att engelska är det enda språket som räknas i Storbritannien.   Denna syn bortser inte bara från Storbritanniens rika sp...

Av Nätverket Språkförsvaret - Onsdag 21 maj 12:00

Polska är det näst största slaviska språket i världen. Omkring 50 miljoner människor använder polska aktivt och minst 10 miljoner har passiv färdighet i språket. Därmed är polska det största slaviska språket i Europeiska unionen och dess femte språk ...

Av Nätverket Språkförsvaret - Tisdag 20 maj 10:54

Publisert: 15. mai 2025 18. juni frå kl. 10 til 11 inviterer Språkrådet, Direktoratet for høgare utdanning og kompetanse og Termportalen ved Universitetet Bergen til nettseminar om språk og utdanningskvalitet i høgare utdanning.   Seminaret er d...

Presentation

Omröstning

Vilket av orden från 2024 års nyordslista har störst chans att överleva?
 aktivklubb
 ankkurva
 barntorped
 dubbelklubb
 gisslandiplomati
 grön gumma
 Magdamoderat
 mittokrati
 quishing
 romantasy
 skräpballong
 skuggflotta
 slop
 soft girl
 terian
 tiktokifiera
 tjejnyår
 tryckarlägenhet
 umarell
 vänskapsbänk

Fråga mig

143 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28
<<< Februari 2019 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Säg hellre!

Irriteras du av ett onödigt engelskt lånord och kan föreslå ett ersättningsord?  Skicka det i så fall till sprakforsvaret@yahoo.se.  Om granskningsgruppen tycker att det är ett bra ord, belönas du med "Svenskan - ett språk att äga, älska och ärva" och ordet förtecknas också i avdelningen "Säg hellre!"

Blogtoplist


Ovido - Quiz & Flashcards