Direktlänk till inlägg 24 juni 2024

Vilka är ni i Språkförsvaret och varför startade ni?

Av Nätverket Språkförsvaret - Måndag 24 juni 08:00

Denna intervju gjordes den 24 april av en företrädare för Swebbtv med Per-Åke Lindblom, Språkförsvaret.

 

Fråga: Vilka är ni i Språkförsvaret och varför startade ni?


Svar: Språkförsvaret är partipolitiskt obundet nätverk, som står på tre ben. 1) Vi försvarar svenskan, särskilt mot engelskans expansion på svenskans bekostnad; 2) vi förordar mångspråkighet; och 3) mellannordisk språkförståelse. Redan 2005 inledde Språkförsvaret en kampanj för att Sverige skulle anta en språklag, en kampanj som kröntes med framgång 2009, då en enhällig riksdag antog en språklag. Språkförsvaret bedömer alla riksdagspartier utifrån nämnda plattform, men medlemmarna röstar på olika partier och vi efterfrågar aldrig partipolitisk tillhörighet.


Fråga: Vad ser du som det största hotet mot korrekt svenska i dagens  samhälle och vad kan vi göra åt det?


Svar:Det största hotet mot svenskan ställning i Sverige är engelskan frammarsch på svenskans bekostnad inom allt fler användningsområden, s.k domäner. Det gäller inom den högre utbíldningen, där 90 % av alla avhandlingar skrivs på engelska, det gäller inom grundskolan och gymnasieskolan, där engelska som första undervisningsspråk breder ut sig; det gäller inom reklamens och populärkulturens värld; det gäller alla anglicismer som flödar in i svenska språket.


Fråga: Varför är det viktigt att bevara det svenska språket anser ni på Språkförsvaret?


Svar: Alla språk har ett egenvärde och svenskan råkar vara vårt modersmål eller huvudspråk. Just nu hotas den framför allt av engelskan. Därför försvarar vi också alla hotade språk i världen, även om vi inte kan göra så mycket åt deras situation. Därför stödjer vi också att älvdalskan, som skiljer sig lika mycket åt från svenskan som isländskan, ska upphöjas till minoritetsspråk i Sverige.


Fråga:Tycker du att politikerna till fullo förstår hur viktigt svenska språket är och gör de rätt saker för att bevara språket?


Svar: Nej, absolut inte. Hotet från engelskan är en blind fläck hos riksdagspartierna.  Inget riksdagsparti har drivit en medveten och genomtänkt linje för att reglera användningen av engelskan inom den högre utbildningen. De etablerade riksdagspartierna gör heller ingenting för att bromsa expansionen av engelska som första undervisningsspråk i grundskolan och gymnasieskolan i form av engelskspråkiga friskolor, vilket är ren självkolonialisering.


Fråga: Hur viktigt är det att behärska det svenska språkets språkmelodi?

 

Svar: Den invandrare som vill göra karriär i Sverige gör det bäst genom att använda den traditionella språkmelodin i svenska språket. Den svenska riksdagen kallas numera den svensk-iranska riksdagen på grund av överrepresentationen av ledamöter med iranskt ursprung. Jag tror inte att de har gjort den karriären på grund av de inte har behärskat traditionell svensk språkmelodi. Självfallet bör också rikssvenskt talspråk premieras i de etablerade etermedierna, radio och tv. Hallåmän och hallåkvinnor bör tala svenska utan alltför kraftig brytning eller alltför kraftiga dialektala undertoner.  Men spontana förändringar i talspråket är annars mycket svåra att förhindra. Däremot tror jag att det svenska språkets språkmelodi kommer att visa sig vara motståndskraftig.


(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

 
 
Ingen bild

Vendela

Torsdag 27 juni 15:32

Det är helt sjukt att ni slagit era påsar ihop med den rasistiska skithemsidan Swebbtv som ägnar sig åt konspirationsteorier och hat mot flerspråkighet. Ni borde skämmas! Ingen vettig människa kommer att ta Språkförsvaret på allvar framöver. Svara om du vågar, Oberservatör!

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Nätverket Språkförsvaret - Torsdag 27 juni 10:00

  (Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret) ...

Av Nätverket Språkförsvaret - Torsdag 27 juni 08:00

”Svenska ska vara huvudspråk i skolan. Därför föreslår Socialdemokraterna att minimikravet på andelen undervisning som ska vara på svenska i grundskolan höjs till minst 75 procent. Gräddfiler med obehöriga lärare på engelska skolor ska tas bort...

Av Nätverket Språkförsvaret - Onsdag 26 juni 12:00


  (Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret) ...

Av Nätverket Språkförsvaret - Tisdag 25 juni 08:00

De flesta ord på kinesiska består av ett eller två tecken. Så om du vill läsa eller skriva kinesiska bör du kunna 5 000-7 000 tecken - det är så många som ofta används i vardagsspråket eller i media. Det finns dock otaliga kombinationer av dessa teck...

Av Nätverket Språkförsvaret - Söndag 23 juni 08:00

Söndagens svenskspråkiga sång   Sven-Ingvars - När solen färgar juninatten   Söndagens svenskspråkiga dikt   Juninatten    Nu går solen knappast ner, bländar bara av sitt sken. Skymningsbård blir gryningstimme varken tidig eller...

Presentation

Omröstning

Är älvdalskan ett språk eller en dialekt?
 Älvdalskan är ett språk
 Älvdalskan är en dialekt
 Vet inte

Fråga mig

142 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27
28
29
30
<<< Juni 2024
>>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Säg hellre!

Irriteras du av ett onödigt engelskt lånord och kan föreslå ett ersättningsord?  Skicka det i så fall till ersattningsordet@sprakforsvaret.se.  Om granskningsgruppen tycker att det är ett bra ord, belönas du med "Svenskan - ett språk att äga, älska och ärva" och ordet förtecknas också i avdelningen "Säg hellre!"

Blogtoplist


Ovido - Quiz & Flashcards