Direktlänk till inlägg 26 juli 2012

Victoriahyllning på engelska


Varje år på födelsedagen den 14 juli (för övrigt den franska nationaldagen) hyllas vår svenska kronprinsessa Victoria, som sig bör, på Öland. Gratulationsprogrammet visas i tv.


En insändarskribent i DN, Nils Eriksson i Halmstad, har reagerat mot att sångtexterna är på engelska. Nils skriver ”att det är förunderligt att svensk tv vid firande av Sveriges tronföljare med svenska artister på en svensk ö inte kan åstadkomma ett svenskt program på svenska språket utan måste bjuda på engelska texter.


Det är rent löjligt.

Om det är så att man vill vara internationell — och det vore inte alls fel — då borde man bjuda in artister som sjunger på ryska, mandarin, japanska, tyska, arabiska, spanska, serbiska, hindi med flera språk.


Låt inte engelskan utrota vårt svenska språk!


Nils Eriksson har så rätt. Jag instämmer av hela mitt hjärta! Själv har jag för flera år sedan slutat se födelseprogrammet från Borgholm, just på grund av den så kallade sångunderhållningen. Jag har också slutat se Allsång på Skansen och undviker en del av sångerna på nationaldagen: nationalsång och kungssång är förstås rätt liksom andra nationella sånger — men övriga ”sånger” … !


Björn I Ohlson
(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

 
 
Ingen bild

Gunnar Lund

27 juli 2012 01:20

Jag rekommenderar fler att mejla till Tittarservice på Sveriges Television. ts@svt.se. Någon effekt borde det ge. Vad jag skrev ser ni brevarkivet.

 
Ingen bild

Ulf

28 juli 2012 16:27

SVENSKAN: UTDÖENDE

Varför går yngre svenskar och svenskor över till att i allt högre grad uttrycka sig helt och hållet på engelska? Vem har lärt dem, att svenska språket är fult, mindervärdigt och bör undvikas om man vill framstå som cool, streetsmart och okej?

Jag kastade t.ex några blickar på blogg.se:s bloggar. T.ex den här (se rubrikerna):

http://malinsundin.blogg.se/

Bland blogg.se:s tjugo mest besökta, svenska bloggar hittar vi t.ex MrMadhawk.se, Beauty in a jar, Your First And Biggest Swedish One Direction Site, Caty-swag!, Your number one Swedish, Kandylandy, Nevnarien Artwork Writing, One Direction Sweden, Always fabulous.

Kan någon förklara?

 
Ingen bild

Observatör

28 juli 2012 19:23

Förmodligen kan dessa bloggare bara ett språk förutom svenska - engelska. Men det kan inte engelska tillräckligt bra för att skriva en hel text på engelska. Därför blir det bara rubriken som skrivs på engelska.

Deras vurmande för engelskan är ett uttryck för deras bristande kunskaper i andra främmande språk och allmän obildning. De tror att engelskan har några magiska egenskaper i motsats till alla andra språk (som de inte känner till).

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Nätverket Språkförsvaret - Onsdag 28 okt 12:08

Ett resultat av Pinochets politik var att landet, tillsammans med Sverige, tidigare delade världens mest marknadsliberala skolsystem. Chilenarna insåg dock det ohållbara med systemet och avskaffade det.    När ska "arvet" efter Göran Persson (kom...

Av Nätverket Språkförsvaret - Tisdag 27 okt 15:49


Nuförtiden ser jag alltför ofta engelsk text, som exempelvis ”Best” och ”Brandworks”, på skåpbilarna som rullar i Stockholm, men när jag häromkvällen var på väg hem fick jag se en skåpbil med text på idel, ädel svenska. Jag bl...

Av Nätverket Språkförsvaret - Måndag 26 okt 16:41

(Detta är en återpublicering av en text från 23/3 2017)    Hillo Nordström skriver i en kommentar: ”Då vill jag som svar på ovanstående (d.v.s. på ’Engelskans uppgång varar inte för evigt’ – min anm.) lägga in vad Sveriges...

Av Nätverket Språkförsvaret - Söndag 25 okt 08:00

Söndagens svenskspråkiga sång   Clas Göran Hederström - Det börjar verka kärlek banne mig   Söndagens svenskspråkiga dikt   Sådan är kärleken   Den kommer fågelvägen, och vi förstår, att vi har inget val. Vi måste ta emot den ...

Av Nätverket Språkförsvaret - Lördag 24 okt 15:13


...när det gäller att sätta P för fånig och onödig engelska!   Det gjorde jag själv senast i förrgår, då jag vid en återvinningsstation valde klädinsamlingskärlet på bilden istället för det andra som fanns, märkt "Human Bridge".       Äv...

Presentation

Omröstning

Vad anser du om att Sverige tillåter fullt skattefinansierade skolor att använda engelska som första undervisningsspråk i upp till 50 % av tiden i grundskolan och upp till 90 % i gymnasiet? Den senare elevkategorin läser endast svenskämnet på svenska.
 Helt rätt
 Bra
 Undervisning ska kunna ges på engelska men inte i så hög utsträckning som för närvarande
 Dåligt. Det huvudsakliga undervisningsspråket i svensk skola ska vara svenska
 Om en skola använder engelska som första undervisningsspråk, ska denna inte skattefinansieras
 Vet inte

Fråga mig

128 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
           
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10 11 12
13
14
15
16
17
18 19
20
21
22
23
24 25 26
27
28 29
30 31
<<< Juli 2012 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Språkförsvaret med Blogkeen
Följ Språkförsvaret med Bloglovin'

Säg hellre!

Irriteras du av ett onödigt engelskt lånord och kan föreslå ett ersättningsord?  Skicka det i så fall till ersattningsordet@sprakforsvaret.se.  Om granskningsgruppen tycker att det är ett bra ord, belönas du med "Svenskan - ett språk att äga, älska och ärva" och ordet förtecknas också i avdelningen "Säg hellre!"

Blogtoplist


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se