Direktlänk till inlägg 23 juni 2015

Månsken

(Detta är ett av de ord som nominerats till ”Svenskans vackraste ord", som Svenska Dagbladet arrangerar under sommaren)


Det kan inte uttalas barskt eller störande. Bokstavsljuden går i tät armkrok med varandra. Det låter som det stavas: en mjuk molltonart, med en sval återspegling till människan av en avlägsen solvärme, något förföriskt mystiskt som ibland bleknar och försvinner men alltid kommer tillbaka med sin romantiska tröst och bekräftelse. Alla våra förfäder och alla våra efterkommande har sett det, kommer att se det, men det är bara vi svenskar, gamla och nya, som fylls av ordet och kan uttala det med hemkänsla, aldrig skrika det – det vackraste av alla ord i vårt språk. Ingen har någonsin förvrängt det, för det bär en tidlös helighet i sin dunkla själ.


Lars Nordberg

 

(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

 
 
Ingen bild

Hillo

24 juni 2015 13:13

Visst är "Månsken" ett mycket vackert ord. Men jag vill kontra med ett i mina öron ännu vackrare (i samma genre), nämligen "Skymningsljus", vilket jag också har föreslagit i SvD:s tävling.

Förutom att det har en vacker ljudbild så innehåller det också ett antal uttalsmässiga utmaningar. Jag som naturaliserad svenska är mycket stolt över att klara de för många besvärliga sje-, y- och u-ljuden efter varandra och utan någon som helst brytning. Måhända (se där - ännu ett vackert ord ;-) är jag därför inte helt objektiv i min bedömning av ordets skönhet.

Å andra sidan handlar ju hela urvalsprocessen om personlig smak, både hos dem som föreslår och dem som i slutändan väljer ordet/orden.

 
Ingen bild

Vackra ord

25 juni 2015 12:47

Både månsken och skymningsljus är vackra ord. Själv föreslår jag "vemod". De två långa vokalerna e och o ger den där speciella känslan.

Nätverket Språkförsvaret

25 juni 2015 15:04

Kan bara hålla med. "Vemod" blev också ett av förslagen till SvD, bl a av en läsare som påstod att ordet var unikt för svenskan och inte förekom i något annat språk. Jag gick i svaromål på det, eftersom ordet ursprungligen kommer från tyskans "Wehmut", med en (nästan) lika vacker ljudbild.

Sedan kan man väl diskutera om inte "mélancolie" kvalar in, dvs franskans benämning på sinnestillståndet,som på svenska blir det vackra melankoli ;-).

Hillo

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Nätverket Språkförsvaret - Torsdag 25 april 14:33

I radions "Förmiddag med" diskuterades idag denna fråga. Flera intressanta synpunkter, bland annat medverkade Olle Josephson, känd professor i nordiska språk. Programmet kan lyssnas på här.   Susanne L-A   (Denna nätdagbok är knuten till nätv...

Av Nätverket Språkförsvaret - Onsdag 24 april 12:47


Vad hände? Svar: Verkligheten kom ifatt!     (Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret) ...

Av Nätverket Språkförsvaret - Onsdag 24 april 12:41


    Enkelt, överskådligt och på svenska!   Uppmärksam   (Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret) ...

Av Nätverket Språkförsvaret - Onsdag 24 april 12:00


Björn Dahlman återger denna rapport om Internationella Engelska skolan på Twitter:     (Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)   ...

Av Nätverket Språkförsvaret - Tisdag 23 april 21:17


    Dock inte mer än att rektorn i Landskrona sägs ha ägnat sig både åt kollektiv bestraffning i den högre skolan samt har förnedrat eleverna med urmodiga toalettbesöksregler. Vad gör man inte för att leka engelsk privatskola och låtsas ha läget...

Presentation

Omröstning

Är älvdalskan ett språk eller en dialekt?
 Älvdalskan är ett språk
 Älvdalskan är en dialekt
 Vet inte

Fråga mig

142 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18
19
20 21
22
23 24 25 26
27
28
29
30
<<< Juni 2015 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Säg hellre!

Irriteras du av ett onödigt engelskt lånord och kan föreslå ett ersättningsord?  Skicka det i så fall till ersattningsordet@sprakforsvaret.se.  Om granskningsgruppen tycker att det är ett bra ord, belönas du med "Svenskan - ett språk att äga, älska och ärva" och ordet förtecknas också i avdelningen "Säg hellre!"

Blogtoplist


Ovido - Quiz & Flashcards