Alla inlägg den 27 maj 2024

Av Nätverket Språkförsvaret - Måndag 27 maj 08:00

Indiens premiärminister Narendra Modi vill etablera hindi som nationalspråk och därmed ersätta engelskan, som hittills har haft samma status. Hindi i sig är dock inte ett språk som alla indier kan förstå, enligt Ulrich von Schwerin i NZZ. Utanför det så kallade "hindibältet" förstås språket bara av ett fåtal personer i andra delar av Indien och det finns mer än hundra andra språk i landet. Modi och hans högerkonservativa parti BJP vill ena den multietniska staten under ett nationellt språk och en nationell religion, vilket bör vara hindi. Modi möter massivt motstånd från andra språkgrupper. Det är uppenbart att Modi i första hand riktar in sig på kolonialherrarnas och de Oxford- och Cambridge-utbildade eliternas världsspråk.


Ännu 77 år efter britternas tillbakadragande spelar engelskan en central roll i politiken, men också i medierna, på universiteten och i ekonomin. Vid den senaste folkräkningen 2011 uppgav endast 260.000 indier engelska som sitt modersmål, 44 procent hindi, vilket gör det till det mest talade språket. Hindi anses dock av många medlemmar av de lägre kasterna, särskilt i södra Indien, vara överklassens språk, påpekar Neue Zürcher Zeitung. Av politiska skäl räknas många dialekter godtyckligt som hindi, trots att de lika gärna skulle kunna betraktas som ett eget språk. Utan dessa dialekter sägs andelen hinditalande i Indien vara endast 25 procent. Totalt finns det hundratals språk och dialekter från olika språkfamiljer i Indien, som också skrivs med en mängd olika skript. I förbifarten rapporterar NZZ att Modi, i sin strävan att undvika engelska, konsekvent talar hindi i FN, under statsbesök och vid internationella konferenser.


Läs vidare hos Neue Zürcher Zeitung!


(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

Presentation

Omröstning

Är älvdalskan ett språk eller en dialekt?
 Älvdalskan är ett språk
 Älvdalskan är en dialekt
 Vet inte

Fråga mig

142 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
    1 2 3 4 5
6 7 8
9
10
11 12
13 14 15
16
17 18 19
20
21
22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
<<< Maj 2024 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Säg hellre!

Irriteras du av ett onödigt engelskt lånord och kan föreslå ett ersättningsord?  Skicka det i så fall till ersattningsordet@sprakforsvaret.se.  Om granskningsgruppen tycker att det är ett bra ord, belönas du med "Svenskan - ett språk att äga, älska och ärva" och ordet förtecknas också i avdelningen "Säg hellre!"

Blogtoplist


Ovido - Quiz & Flashcards