Direktlänk till inlägg 16 oktober 2012

Frågor om språkbruk

Av Nätverket Språkförsvaret - 16 oktober 2012 12:59

Hej!
 
Har skrivit till er tidigare och fått bra svar om bl.a särskrivningar. Förstår fortfarande inte hur en del “vågar” skylta med sina hemsidor där uppenbara fel visar sig. Ingen reagerar, förutom jag som blir misstänksam mot företag som har anställda som inte ens ser detta.
 
Idag har jag tre frågor som jag hoppas få svar på.
 
1. Hur ställer sig Språkförsvaret till formen “hen”. Finns det någon sammanfattning från er att läsa?
2. Det förbannade ordet, Ok eller helt Ok grasserar. Är Ok bra eller dåligt och när ska det användas? Om det över huvud taget ska användas.
-Min son fick tre poäng av tio. Helt OK.
-Min dotter fick åtta poäng av tio. Helt OK.
3. Förklaringen “sjukt bra”. Kan något vara sjukt bra? Hur ställer ni er till detta “sjuka” ordval?
 
Hälsningar
Pehr Nygren, Karlstad
 
(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

 
 
Ingen bild

Per-Åke Lindblom

16 oktober 2012 15:33

Bäste Pehr,

jag ska försöka besvara dina frågor efter bästa förmåga.

Inledningsvis: Det finns vetenskapliga undersökningar som visar att besöksfrekvensen påverkas negativt om en webbplats innehåller många språkfel, oavsett vilket språk det är fråga om. Det är en sak om ungdomar, som befinner sig i de tidiga tonåren, gör en massa språkfel i sina bloggar. Detta kan ändras med tiden. Om det är fråga om kommersiella webbplatser eller myndigheters webbplatser, så uppfattas språkfelen som utslag av inkompetens eller obildning. Inser inte de ansvariga detta, får de stå sitt kast, anser jag. Internet innebär att aldrig har så många skrivit så mycket som nu – och aldrig har heller språkfelen synts så tydligt. Jag tycker dock att den förstnämnda aspekten är positiv och överväger vid en helhetsbedömning.

Fråga 1: Språkförsvaret som organisation tar inte ställning i fråga om ”hen”. Styrelsen anser att frågan ligger utanför vår huvudinriktning, nämligen att försvara svenskan, särskilt gentemot engelskans expansion, förespråka mångspråkighet och mellannordisk språkförståelse. Dessutom var styrelsen på förhand medveten om att meningarna om ”hen” inom organisationen skulle vara delade. Däremot är det fritt fram för medlemmar att argumentera för sina personliga uppfattningar i frågan i artiklar eller inlägg, som är personligt signerade. Bland annat Gunnar Lund och undertecknad har engagerat oss i frågan – se Språkförsvarets författararkiv http://www.språkförsvaret.se/sf/index.php?id=733
Språkförsvaret genomförde en webbomröstning den 5/1 – 17/4 2012, som visade att 66,5 procent av deltagarna var mycket negativa eller negativa till ”hen”, medan 31, 5 procent var mycket positiva eller positiva. Eftersom utomstående kunde delta i denna omröstning, är det inte säkert att detta omröstningsresultat ger en rättvisande bilda av opinionsläget bland Språkförsvarets medlemmar.
Fråga 2: OK eller okej (med flera stavningsvarianter) finns upptaget i SAOL. Det är ett ord för acceptans, som satt sig i svenskan. Jag har själv använt det sedan tidiga ungdomsår. Det är inte så mycket att göra vad gäller detta ord. Däremot ska man inte överanvända ordet, liksom många andra ord. Då blir språket enahanda och tjatigt.

3. ”Sjukt” är ett förstärkningsord av slangkaraktär – ”sjukt bra” är synonymt med ”skitbra”. Slang kommer och går. Detta kan ses som en tröst i många fall. Man behöver ju inte använda det själv.

Observera att Språkförsvaret i första hand verkar för att försvara svenskans ställning, d.v.s status, och att den används på så många områden som möjligt. Språkförsvaret fokuserar alltså inte på språkvård. Språkförsvaret är den enda språkorganisation i Sverige som har denna huvudinriktning. Språkvård överlåter vi i första hand till Språkrådet, Svenska Akademien, Språktidningen och tidningarnas språkspalter. Det vore en felprioritering av oss att fokusera på språkvård. När vi angriper myndigheter för deras användning av engelska, exempelvis varumärket ”Stockholm – the Capital of Scandinavia”, så är detta statusvård – inte språkvård. Vi angriper alltså fenomenet att ersätta svenska språket med engelskan, vilket leder till domänförluster för svenskan.

För återknyta till inledningen så är det bättre att svenska medborgare använder svenska, om än med språkfel eller slangord, än att de i stället övergår till engelska. Det är naturligtvis inget fel att använda engelska eller andra främmande språk, när man vänder sig till dem som inte förstår svenska. Ett av Språkförsvarets tre ben är ju att vi förordar mångspråkighet.

 
Ingen bild

Klara på Bellevue

16 oktober 2012 16:50

OK lär ska vara världens mest spridda ord, med likartat uttal överallt. Det säger något om dess användbarhet. Dess äldsta skriftliga belägg är från 1839. Läs mer på

http://art-bin.com/art/aokay_s.html

När Svenska Akademien år 1949 i sitt arbete med ordboken (obs! inte ordlistan) kommit till bokstäverna ok... sågs inte ordet som så etablerat att man skrev in det.

Nu är det så etablerat att det står med i ordlistan med tre varierande stavningar och gäller som både interjektion och adjektiv. Vad som överraskade mig var att det faktiskt finns ett verb också - okeja, med tillägget vardagligt.

Den som ondgör sig över språkbruk, som "sjukt bra", bör nog skärskåda sitt eget språkbruk. Det vimlar av uttryck som strikt grammatiskt är motsägelsefulla. Hemskt vacker, mycket lite, lite mycket, gôrgôtt och så vidare.

När det gäller "hen" är det mera sättet "hennorna" försöker lansera det på än ordet i sig, som irriterar mig. Under min levnad kan jag inte minnas att man försökt lansera ett ord för sin egen skull, så som man försöker med "hen". Grönköpings Veckoblad tolkade det på sitt speciella sätt. Där fattade man ett beslut i kommunfullmäktige om införande av ett tredje kön vid sidan av han och hon.

Jag önskar ofta att jag inte vore så uppmärksam som jag är på överdrivet bruk av vilket ord det vara må. "Helt" är ett sådant ord. I nio fall av tio skulle både det skrivna och det talade språket vinna på att stryka "helt" - eller som en "heltmissbrukare" skulle uttrycka det - stryka "helt helt",

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Nätverket Språkförsvaret - Fredag 26 april 10:47

Tidsandan, från början ett tyskt begrepp,  Zeistgeist, betyder tidsålderns och det dåvarande  samällets anda och avser det intellektuella, kulturella, etiska och politiska klimatet under en viss tidsperiod. Det intressanta i begreppet är att  Zeitgei...

Av Nätverket Språkförsvaret - Torsdag 25 april 14:33

I radions "Förmiddag med" diskuterades idag denna fråga. Flera intressanta synpunkter, bland annat medverkade Olle Josephson, känd professor i nordiska språk. Programmet kan lyssnas på här.   Susanne L-A   (Denna nätdagbok är knuten till nätv...

Av Nätverket Språkförsvaret - Onsdag 24 april 12:47


Vad hände? Svar: Verkligheten kom ifatt!     (Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret) ...

Av Nätverket Språkförsvaret - Onsdag 24 april 12:41


    Enkelt, överskådligt och på svenska!   Uppmärksam   (Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret) ...

Av Nätverket Språkförsvaret - Onsdag 24 april 12:00


Björn Dahlman återger denna rapport om Internationella Engelska skolan på Twitter:     (Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)   ...

Presentation

Omröstning

Är älvdalskan ett språk eller en dialekt?
 Älvdalskan är ett språk
 Älvdalskan är en dialekt
 Vet inte

Fråga mig

142 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1 2 3
4
5
6
7
8
9
10 11 12
13
14
15 16 17 18 19
20
21
22
23
24 25 26 27 28
29 30 31
<<< Oktober 2012 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Säg hellre!

Irriteras du av ett onödigt engelskt lånord och kan föreslå ett ersättningsord?  Skicka det i så fall till ersattningsordet@sprakforsvaret.se.  Om granskningsgruppen tycker att det är ett bra ord, belönas du med "Svenskan - ett språk att äga, älska och ärva" och ordet förtecknas också i avdelningen "Säg hellre!"

Blogtoplist


Ovido - Quiz & Flashcards