Alla inlägg under maj 2007

Av Nätverket Språkförsvaret - 5 maj 2007 21:45

Idag genomfördes ett debattmöte om svenska språkets ställning på Goethe-Institutet i centrala Stockholm.


Följande inledare ingick i debattpanelen: Gunilla C. Carlsson (s), kulturutskottet; Siv Holma (v), kulturutskottet; Kenneth Hyltenstam, professor i tvåspråkighetsforskning; Olle Josephson, föreståndare Språkrådet;  Camilla Lindberg (fp), kulturutskottet; Per-Åke Lindblom, Språkförsvaret; Fredrik Lindström, språkvetare och programledare; och Birgitta Sellén (c), andre vice talman. Moderator: Ewa Wallin.  Samtliga debattörer i panelen höll ett kort anförande på c:a fem minuter. Just nu kan vi bara länka till inledningsanförandet från Språkförsvarets representant, men hoppas kunna publicera flera inledningsanföranden.


Debatten utspann sig både mellan paneldeltagarna och mellan panel och publik.  Det var en både livlig och intressant debatt, som i princip drog fullt hus i en lokal som rymmer 120 deltagare. Rapport bevakade mötet och har sänt ett kort inslag, när detta skrives.


 Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret.


Av Nätverket Språkförsvaret - 3 maj 2007 14:11

Birgitta Sellén (c), riksdagens andre vice talman, ersätter Olof Lavesson (m), som tvingats lämna återbud av familjeskäl, i panelen på debattmötet om svenska språkets ställning den 5 maj på Goethe-Institutet, Bryggarg. 12 A (nära T-centralen) i Stockholm. Debatten pågår från kl. 13.00 till 16.00


Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret.

Av Nätverket Språkförsvaret - 1 maj 2007 19:13

Svenska små och medelstora företag är bland de sämsta i Europa på språk, vilket gör att de missar betydande affärer. Den bristande språkkunskapen i Europa kostar totalt över 900 miljarder kr i uteblivna exportintäkter. Detta visar en EU-undersökning som nyligen presenterats av den rumänske språkkommissionären Leonard Orban. 


Rapporten pekar också ut Sverige och Frankrike som länder med en självgod uppfattning om den egna språkliga förmågan. När det gäller Sverige, så känns mönstret igen från svenska representanters uppträdande i EU.


Per-Åke Lindblom

Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret.

Presentation

Omröstning

Är älvdalskan ett språk eller en dialekt?
 Älvdalskan är ett språk
 Älvdalskan är en dialekt
 Vet inte

Fråga mig

142 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
  1
2
3
4
5 6
7 8
9
10 11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24 25 26 27
28 29 30 31
<<< Maj 2007 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Säg hellre!

Irriteras du av ett onödigt engelskt lånord och kan föreslå ett ersättningsord?  Skicka det i så fall till ersattningsordet@sprakforsvaret.se.  Om granskningsgruppen tycker att det är ett bra ord, belönas du med "Svenskan - ett språk att äga, älska och ärva" och ordet förtecknas också i avdelningen "Säg hellre!"

Blogtoplist


Skapa flashcards