Alla inlägg den 15 april 2009

Av Nätverket Språkförsvaret - 15 april 2009 17:14


Den katalanska regeringen - Generalitat de Catalunya - har en automatisk översättningstjänst på nätet, som tillåter översättningar av korta texter och webbsidor. Den är varken sämre eller bättre än liknande tjänster.

Tjänsten är tillgänglig för följande språkpar i båda riktningar:


  • Katalanska - spanska
  • Katalanska - engelska
  • Katalanska - franska
  • Katalanska - tyska
  • Katalanska - occitanska
  • Katalanska - aranesísk occitanska
  • Spanska - occitanska
  • Spanska - aranesisk occitanska

Det som är anmärkningsvärt i sammanhanget är språkparen katalanska - aranesísk occitanska och spanska - aranesisk occitanska. Varför? Därför att aranesiska enligt uppgift bara har 3000 modersmålstalare och förstås av ytterligare 7000 personer. Tänk er att den svenska regeringen hade en översättningstjänst i båda riktningar för svenska - älvdalska på sin webbsida för att inte tala om de större minoritetsspråken! Jag kan nästan lova att jag kommer att äta upp min hatt då...


Per-Åke Lindblom


(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

Av Nätverket Språkförsvaret - 15 april 2009 16:28


På Sprogmuseets blogg den 11 mars skriver Helmut Haberland:


"1999 smiddes en global allians mellan bilproducenterna Chrysler og Daimler-Benz. DaimlerChrysler har i mellantiden skilts från varandra, men mellan 1999 och 2003 förlorade  koncernen 30 miljarder euro i börsvärde. Under samma tid steg en annan  bilproducent, Porsche i Zuffenhausen, med 100 miljarder euro i börsvärde. Då Chrysler och Daimler slogs samman 1999, beslutade man att gå över till engelska som koncernspråk, medan  man i Zuffenhausen höll fast vid tyskan.


Nu är det ju inte bevisat att det finns ett samband -  men professorn i yrkes- och socialstatistik i Dortmund och samtidigt ordförande för  Verein für Deutsche Sprache, Walter Krämer, fick en av sina studenter att undersöka om det finns ett samband mellan aktiekurser, företags marknadsvärde och val av koncernspråk (egen översättning)."


Läs vidare på bloggen!


Per-Åke Lindblom


(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

Presentation

Omröstning

Är älvdalskan ett språk eller en dialekt?
 Älvdalskan är ett språk
 Älvdalskan är en dialekt
 Vet inte

Fråga mig

142 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
    1 2 3
4
5
6
7
8
9
10
11 12
13 14 15 16 17 18
19
20 21 22 23 24
25
26
27 28 29 30
<<< April 2009 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Säg hellre!

Irriteras du av ett onödigt engelskt lånord och kan föreslå ett ersättningsord?  Skicka det i så fall till ersattningsordet@sprakforsvaret.se.  Om granskningsgruppen tycker att det är ett bra ord, belönas du med "Svenskan - ett språk att äga, älska och ärva" och ordet förtecknas också i avdelningen "Säg hellre!"

Blogtoplist


Skapa flashcards