Alla inlägg den 3 augusti 2010

Av Nätverket Språkförsvaret - 3 augusti 2010 19:05

 

(Detta svar tillställdes Sydsvenska Dagbladet,men publicerades aldrig)


Carl Rudbeck talar sig i en debattartikel 12 juli varm för att vi i Sverige bör lära oss ännu bättre engelska. För att uppnå detta bör vi, skriver han, kanske minska ambitionerna i att lära oss ett tredje språk i skolan, som spanska, franska eller tyska. Som argument anför han BP:s styrelseordförande Carl-Henrik Svanbergs engelska språkgroda om "small people" när han ville säga det svenska uttrycket "vanligt folk" i ett mycket viktigt samtal.


Egentligen är väl detta argument själva motargumentet mot att satsa alltför ensidigt på enbart engelskan som främmande språk i skolan. Om inte ens det hårdtränade medieproffset Svanberg kan uttrycka sig rätt på engelska som svenskspråkig, hur många timmar, månader och år med engelska måste man då inte räkna med för gemene svensk för att smälta in i internationella sammanhang? Det är inte rimligt med en ensidig satsning i svensk skola på ett enda språk som engelska, när både svenskan och andra språk behöver tid för att grundläggas väl hos unga människor. Det är då både uttal och intresse kan skapas för ett allsidig öppenhet för olika språk. 


Man lär sig inte ett språk på bekostnad av ett annat. Tvärtom placeras olika språk i olika fack i hjärnan och understödjer varandra, inte minst viktigt för förståelsen av modersmålet.


Nej, fortfarande gäller det för ett litet land att ha många människor som behärskar många olika språk. Det har vi varit duktiga på i Sverige och måste fortsättningsvis vara det. Man säljer förstås bättre med kunskaper i mottagarlandets språk. Den som vill satsa på kunskaper i ett annat språk måste även fortsättningsvis vara beredd att studera länge i utlandet, både genom språkstudier och arbete. Vi får lika litet som tidigare lägga alla ägg i samma korg, d.v.s tro att det enbart är genom engelskan som man gör affärer. Varför skall förresten enbart engelskspråkiga ha ett automatiskt överläge i framtidens affärsvärld? Människor har gjort sig förstådda genom mycket mer än ett språk under tidernas lopp.


Olle Käll

lärare i svenska och språk, Gävle


(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

Presentation

Omröstning

Är älvdalskan ett språk eller en dialekt?
 Älvdalskan är ett språk
 Älvdalskan är en dialekt
 Vet inte

Fråga mig

142 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
           
1
2 3 4 5 6
7
8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21
22
23 24 25 26 27 28 29
30 31
<<< Augusti 2010 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Säg hellre!

Irriteras du av ett onödigt engelskt lånord och kan föreslå ett ersättningsord?  Skicka det i så fall till ersattningsordet@sprakforsvaret.se.  Om granskningsgruppen tycker att det är ett bra ord, belönas du med "Svenskan - ett språk att äga, älska och ärva" och ordet förtecknas också i avdelningen "Säg hellre!"

Blogtoplist


Ovido - Quiz & Flashcards