Alla inlägg den 9 september 2011

Av Nätverket Språkförsvaret - 9 september 2011 01:55


I en understreckare i gårdagens Svenska Dagbladet tar Dick Harrison upp den selektiva glömskan i Sverige vad gäller Östsverige, som leder till att den egna historien amputeras. Han skriver bl.a.:


"Den svenska okunskapen om historia är sällan lika kusligt omfattande som när man vänder blicken mot den egna östhistorien. Hur många svenskar vet att estlandssvenskarna, de män och kvinnor som sedan äldre medeltid  har levt i Estland men haft svenska som modersmål, är nästan lika många som samerna? Hur mycket uppmärksammas de svenskspråkiga invånarna i Finland i dagens svenska medier? Nästan inte alls, och de hot som framförs från finska organisationer om att ’utplåna’ (sic!) svenskheten i vårt östra broderland ringaktas nästan fullständigt i Sverige. När jag i våras kommenterade hätska uttalanden från finska opinionsbildare, vilka här hade kunnat föranleda åtal för hets mot folkgrupp, blev resultat ett par månaders finländsk mediestorm och hatisk mejlbombning. Men i Sverige idel tystnad.”


Språkförsvaret har dock konsekvent följt språkdebatten i Finland sedan 2005 – se vårt arkiv - och vi gjorde också ett uppmärksammat utspel fjorton dagar före det finländska riksdagsvalet i våras.


(Denna nätdagbok är knuten till nätverket Språkförsvaret)

Presentation

Omröstning

Är älvdalskan ett språk eller en dialekt?
 Älvdalskan är ett språk
 Älvdalskan är en dialekt
 Vet inte

Fråga mig

142 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
      1 2 3 4
5
6
7 8 9 10 11
12 13 14 15 16
17
18
19
20
21
22
23
24 25
26 27 28 29 30
<<< September 2011 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Säg hellre!

Irriteras du av ett onödigt engelskt lånord och kan föreslå ett ersättningsord?  Skicka det i så fall till ersattningsordet@sprakforsvaret.se.  Om granskningsgruppen tycker att det är ett bra ord, belönas du med "Svenskan - ett språk att äga, älska och ärva" och ordet förtecknas också i avdelningen "Säg hellre!"

Blogtoplist


Ovido - Quiz & Flashcards